TBMM’de Kürtçe tahammülsüzlüğü

akp mhp chp tbmm Kürtçe tahammülsüzlüğü

DTP’ye karşı tek blok

Türkiye Meclisi Uyuşturucu Maddeyle Mücadele Komisyonu’nun raporunda, uyuşturucu maddelere karşı eğitimin halkın kendi anadiliyle de yapılması önerisi kabul edilmedi. 

DTP’li Nuri Yaman’ın bu önerisine, AKP’li Başkan Necdet Ünüvar ile CHP ve MHP’li üyeler karşı çıktı. AKP’li Ünüvar, İspanya’ya transfer olan futbolcuların üç ay içinde İspanyolcayı öğrenmek zorunda olduklarını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da Türkçeyi öğrenmek zorunda olduklarını ifade etti. Meclis’in uyuşturucuyla mücadele komisyonu artık rapor hazırlama aşamasına geldi. Komisyonda, raporla ilgili çeşitli öneriler tartışılırken; DTP’li üye Muş Milletvekili Nuri Yaman, uyuşturucu madde bağımlılığının kırsal kesimdeki ailelere ve çocuklara kadar indiğini belirterek, “TRT zaten Kürtçe yayının serbest olmasından dolayı sanıyorum öyle bir program yapacak ve biz de kendi bu çalışmalarımızla TRT’nin kırsal alandaki bu insanlara bu kötülüklerin nedenlerini onlara rahat bir iletişimle sağlayacak şekilde bir program önermemiz gerektiğini, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerek konferanslar gerek eğitici bir takım düzenlemeler ve afişlerde de yasak olmayan kendi anadiliyle iletişiminin sağlanmasının altyapısının yapılması gerektiğinin de bu raporlarda yer almasının önemli olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

İlk itiraz CHP’den

Bu öneriye karşı çıkan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, bu sorunu çözmek için öncelikle bütün vatandaşların ayrım yapmadan ülkenin resmi dilini öğrenmeleri için çaba gösterilmesi gerektiğini savundu. Buna karşılık DTP’li Yaman, “Didim’de siz elektrik parasının, siz Kuşadası’nda su hizmetlerinin başka bir dilde daha onlara duyurulmasında sakınca, bir rahatsızlık duymuyorsanız, oradaki insanlara da kendisinin anlayacağı, kendisinin en azından ifade edeceği dille konuşmanın hiçbir sakıncası yok” dedi. “Yapılması gereken şey, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese resmi dilini öğretmektir” diyen Arıtman ile Yaman arasında, bir süre tartışma yaşandı.

AKP’den ilginç örnek

Komsiyon Başkanı AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ise, bu tartışmaya başka ilginç bir benzetmeyle katılarak şunları söyledi: “Sayın Arıtman’ın söylediği sözleri ciddiye almak lazım. Şu açıdan; İngiltere ile İspanya örneği var. Oraya transfer olan futbolcu üç ay içinde İspanyolcayı öğrenmek zorunda... Sayın Arıtman’ın dediği gibi, onlar da bu ülkede yaşıyorsa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıysa, bayrağın altındaysa, o zaman dilde milleti oluşturan ana unsurlardan birisidir. O dili de öğretmek lazım.”

MHP’ye laf kalmadı

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru da, “Türkiye Cumhuriyeti devletinin dili Türkçedir, Türkçenin dışında hiçbir resmi dil kabul edilmediği gibi, diğer dillerle, ana dillerle kimsenin zaten sorunu yok, istediği zaman konuşuyorlar” dedi.

ANKARA

image Kürtçe tahammülsüzlüğü tam gaz!

Türkiye'de demokrasi ve haklar ya lafta ya da en fazla kağıt üstünde kalıyor. Gündeme pek getirilmeyen cezaevlerindeki yasaklar, uygulamalar bunun parçası!
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, 2008"in ilk altı ayında cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Raporda, hasta tutukluların tedavi edilmeyerek ölüme terk edilmesi, işkenceler, Kürtçe konuşma yasağı, sohbet hakkının kullandırılmaması, kaybolan mektuplar, görüş ve hücre cezaları, sürgün gibi pek çok hak ihlalinin yaşandığı yer aldı.karikb

HASTA TUTUKLULAR • Son günlerde gündeme gelen hasta tutukluların tedavisinde ciddi ihmallere işaret edilen raporda, son olarak Siirt Cezaevi"nde bulunan ve yatalak olan 77 yaşındaki Ali Çekin"in tahliyesi yönünde yapılan tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığı, mahkumun demir parmaklıklar arasında hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

SOHBET HAKKI • Raporda, F tipi hapishanelerde hak ihlallerinin daha yoğun yaşandığı ifade edildi ve haftada 10"ar saat bir araya gelmesini sağlayan "Sohbet Hakkı"nın tam olarak uygulanmadığı belirtildi.

KÜRTÇE YASAĞI • Dışarıda yasal olarak basılan ve satılan yayınların tutuklulara sansürlenerek verildiğine dikkat çekilen rapora göre tutuklu ve hükümlülerin görüş ve telefonlarda Türkçe dışında bir dilde konuşmasına halen izin verilmiyor. Aileleri Türkçe bilmeyen tutukluların görüş ve telefon hakları Kürtçe konuşulduğu için engelleniyor.
Kaynak: taraf

Çocuğa falaka kadına işkence

Leyla Zana'nın savunması : 'Kürtlerin 3 önderi var'

Kürtçe'ye Türkçe ispat!

Almanya, Kürt televizyonu Roj TV’yi yasakladı

Welat için mücadeleye

'Kürtçe gazetenin basılması, dağıtılması, okunması sürekli engellenmekte

Marmara Bölgesi’nde Kürtlere yönelik halk ihlalleriyle birlikte linç girişimleri de arttı

1000 Kişi, Newyork Times, Herald Tribune ve Le Monde'dan sonra Kürt Sorunu'na Barışçıl Çözüm için be kez Taraf'a İlan Verdi

Kürd sorununa barışçıl çözüm çağrısı Le Monde'da tam sayfa…

'Türkçe dışında telefonda konuşmak yasak'

“Asimilasyon insanlık suçudur!”

Bir kardeşe 100 televizyon, radyo yayını serbest ediyorsun, diğer kardeşinin dilini yasak ediyorsun. Böyle din kardeşliği istemiyoruz. Kınıyoruz”

Akp'den Kürtçe tahammülsüzlügü

`Kürtlere soykırım uygulanıyor, BM aracı olsun'

Siyasal İslam ve Kürtler

Aynı olaylarda 110 otel, 27 eczane, 23 okul, 21 fabrika, 73 kilise ve mezarlıkları yakılıp, yıkılır. Türk medyasının provokasyonları bununla bitmiyor

Türkçe'den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar

BELGE: KART KURT, TARK TURK DA OLABİLİR

İHD 2007 Yılı Raporu: İşkence arttı!

'24 yılın TSK komutanları'ndan tarihi itiraflar

İşte Türkiye'nin Kürtçesi(!)

Özkök Paşa Kürtçe eğitime, karşı

0 Yorum: