Kürtçe'ye Türkçe ispat!

  • Meclis İnsan Hakları Komisyonu da Kürtçe konuşma yasağı kervanına katıldı. Komisyon, tbmm_meclis_300 cezaevlerinde Kürtçe konuşma için Türkçe'yi bilmediğine dair kanıt istedi.

 
KİMİ KANDIRIYORSUNUZ
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan 'Anadil yasağı yok' diyedursun, Kürtçe konuşmaya her gün yeni bir ceza geliyor. İHD Diyarbakır Şubesi'nin, cezaevlerinde Kürtçe konuşmanın engellenmesine ilişkin Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na yaptığı başvuruya, 'Hükümlü veya yakınının Türkçe bilmediği ispatlanması halinde başka bir dille konuşmasına izin verilir' yanıtı verildi.
'ÜSKÜL'ÜN SIRTI SAĞLAM
Fettah Karakaş adlı tutuklunun Kürtçe telefon görüşmesi yapma talebine 'ispat' şartı getiren Komisyon Başkanı M. Zafer Üskül gerekçesini, cezaevi yönetmenliğinde bulunan 'telefon görüşmeleri Türkçe yapılır' maddesine dayandırdı. İnsanların iletişim hakkının engellendiğini söyleyen İHD Şube Başkanı Muharrem Erbey, ispatın aylar sürdüğünü ve bu dönemde anne-babanın yakınıyla görüşme imkanının olmadığını belirtti.
Yasak zihniyeti ispatlı
İHD Diyarbakır Şubesi'nin, cezaevlerinde Kürtçe konuşmanın engellenmesine ilişkin Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na yaptığı başvuruya verilen yanıtta, 'Hükümlü veya yakınının Türkçe bilmediğinin ispatlanması halinde başka bir dille konuşmasına izin verilir' denildi.
AKP hükümeti bir yandan Kürtçe televizyon için yasa çıkarırken, bir yandan da Kürtçe'nin günlük yaşamda kullanılmasına ilişkin var olan yasaklamaları sürdürüyor. Geçen günlerde Konya'da iki işçinin Kürtçe konuştukları için para cezasına çarptırılmaları, Mersin Üniversitesi'nde Kürt Dil Bayramı'nı kutlayan 50 üniversite öğrencisi hakkında, 'Türk Dil Bayramı'na karşı Kürt Dil Bayramı'nı kutlamak', 'İzinsiz gösteri yapmak' ve 'Kürtçe dil eğitimi görmek' gibi gerekçelerle soruşturma açılması, Kürtçe önündeki engellerin boyutlarını ortaya koyuyor. Cezaevlerinde tutukluların aileleriyle Kürtçe konuşmalarına hükümet tarafından izin verilmiyor. Kürtçe'nin günlük yaşamda kullanılmasını engelleyen AKP hükümeti, cezaevlerinde Kürtçe konuşmayı ise Türkçe bilmediğinin ispat edilmesi şartına bağlıyor.

Belgeyi büyütmek için üzerine tıklayınız

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, cezaevlerindeki Kürtçe yasağına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvuruya cezaevi yönetiminin kararıyla aynı doğrultuda bir cevap aldı. Fettah Karakaş adlı yurttaşın cezaevinde Kürtçe telefon görüşmesi yapamadığı için İHD Diyarbakır Şubesi'ne başvuruda bulunması üzerine, İHD Diyarbakır Şubesi tarafından bu durum Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na iletildi. Komisyon Başkanı M. Zafer Üskül tarafından gönderilen yazılı cevapta, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzük'ün 88. maddesinin P bendine göre 'Telefonla görüşmeler Türkçe yapılır. Ancak, hükümlünün Türkçe bilmemesi veya görüşeceğini bildirdiği yakınının mahallinde yaptırılacak araştırma ile Türkçe bilmediğinin tespit edilmesi halinde, konuşmanın yapılmasına izin verilir...' deniliyor. Üskül'ün gönderdiği yazılı cevapta, 'Bu hükme göre; ilgilinin telefonla konuştuğu kişilerle Türkçe konuşamıyorsa başka bir dille konuşabilmektedir' denildi.
'Araştırmanın yapılması aylar sürüyor' Cezaevlerinden en çok başvuruyu Kürtçe konuşulduğu için görüşmelerinin kesildiği için aldıklarını belirten İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, 'Türkçe bilmeyen anne ve babaların telefonda Kürtçe konuştuğu zaman, telefon görüşmeleri hemen kesiliyor. Daha sonra ailenin ikametin bulunduğu yerde soruşturma yapılmak suretiyle 'Türkçe biliyor mu? bilmiyor mu? sorusuna cevap aramak suretiyle çok uzun bir zamana yayarak araştırma yapılıyor' dedi. Araştırma yapıldığı dönemde anne-babanın cezaevinde kalan yakınıyla görüşme imkanı olmadığını belirten Erbey, 'Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na yaptığımız başvuruya da aynı şekilde cevap aldık. Bu durum insanların iletişim hakkını engelleyen insan hakları ihlallerinden biridir' dedi.


5 kelime konuştu, 5 yıl kontrolde tutulacak
Kürtçe önündeki engellerin vardığı boyutu gösteren bir başka gelişme de Hakkari'de yaşandı. 22 Temmuz genel seçimlerinde 'Bin Umut' Bağımsız Milletvekili adayı olan Sabahattin Suvağcı hakkında seçimden önce yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle 5 yıla kadar adli kontrol cezası verildi. Hakkari Sulh Ceza Mahkemesi, Hakkari'de 25 Haziran 2007 tarihinde belediye lokalinde yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle 'Başka bir dilde propaganda yaparak seçim kanununa muhalefet ettiği gerekçesiyle' Suvağcı'nın 5 yıla kadar adli kontrolde tutulmasına karar verdi. Karara tepki gösteren Suvağcı, itiraz edeceğini söyledi.
DİYARBAKIR / DİHA

0 Yorum: