'Kerkük Kürtlerin yüreğidir'

image
Kerkük'te 28 Temmuz'da sivil halka dönük intihar saldırısı sonrası yaşanan vahşetten sorumlu oldukları gerekçesiyle çok sayıda kişinin sorguda olduğu kaydedilirken, 1 milyon kadar kişinin gösteri yaptığı Hewler'den sonra halkın sokaklardaki eylemleri yayılıyor. Vahşete imza atanları kınayan Kürdistan Ulusal Kongresi 'Kerkük'te yaşayan halklar zenginliği ile Kerkük demokrasi ve halkların kardeşliğinin örneği olabilir. Kerkük sorununun çözümü demokratik referandumla Kerkük halkının geleceğine karar verebileceği 140. maddenin uygulanmasına bağlıdır' dedi. KCK Yürütme Konseyi Üyesi Cemil Bayık, Kerkük'ün özerk bir statü ile Kürdistan'ın parçası olmasının en doğru çözüm olduğunu kaydederek, 'Bize göre tüm Kürtler demokratik ulusal birlik içinde siyasi güçlerini ortaya koyarlarsa, Kerkük üzerinde oynan oyunları boşa çıkarılabilirî derken, Federal Kürdistan Başkanı Barzani, 140. maddeden kaçan bütün tarafların anayasayı ihlal ettiğini ve bu ihlalin Irak'ın tek parça kalmasını tehlikeye sokacağını söyledi.
image Kerkük'te gerçekleşen intihar saldırısına ve Irak Praamentosu'ndan gizli oyla çıkarılan yerel seçim yasasına karşı Kürt kentlerinde prtotesto gösterileri devam ediyor. PNA'ya göre Hewler ve Kerkük'teki eylemlerden sonra Süleymaniye ve Şaklava'da binlerce kişi sabah erken saatlerden itibaren alanlara çıktı. Süleymaniye'deki protesto gösterisine, '24. maddeye HAYIR, 140. madde ve birlikte yaşamaya EVET' gibi seçim yasasını kınayan yazılı pankartlar açıldı. Göstericiler buradan Süleymaniye Valiliği önüne yürüdü. Kürdistan bayraklarının dalgalandığı gösteride yoğun güvenlik önlemleri alındı.
'Kerkük Kürtlerin yüreğidir' sloganının atıldığı yürüyüş sırasında düzenlenen intihar saldırısı da protesto edilerek, sorumluların bir an önce bulunması istendi
Yerel seçim yasasının 24. maddesine karşı tepkiler Şaklava ilçesinde de sokağa taşındı. Hewler'e bağlı Şaklava ilçesinde binlerce kişi toplandı. Gösteriye ilçede bulunan bütün etnik ve dini oluşumlar katıldı ve yasayı protesto eden sloganlar atıldı.
'O zaman Bağdat'ı da bölelim'
Irak Parlamentosu Başkanı Mahmud El Meşhedani, resmi tatile girilmesine rağmen, yeni seçim yasası yüzünden Kerkük'te yapılan gösteriler ve şiddet olaylarını görüşmek üzere parlamentoda özel oturum yapılması çağrısında bulundu. PNA'ya demeç veren Süleymaniye Valisi Dana Ahmet Mecid, El Meşhedani'ye tepki göstererek 'Eğer Meşhedani Kekük'ü etnik gruba ayırmak istiyorsa, Bağdat, Diyala ve Musul da Kerkük gibi bölmelidir. Neden onları da bölmüyor?' dedi.
Maxmur'dan tepki
Kerkük'teki saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapan Maxmur Demokratik Halk Meclisi de, Kerkük'te meydana gelen ve onlarca insanın yaşamına mal olan vahşi saldırının üzüntüsü içerisinde olduğunu bildirdi. Bu çağdışı ve vahşi yöntemlerle sorunların çözülemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, 'Bizler halkların birlik ve kardeşliğinden yanayız. Geçmişten kalan ve günümüzde ortaya çıkan sorunlar şiddetle değil, çağdaş ölçüler çerçevesinde diyalog ve demokratik yöntemlerle çözülebilir. Dış güçlerin tahrik ve yönlendirmeleri ise daima çelişki ve çatışma zeminini yaratmakta ve halkları birbirine kışkırtmaktadır. Halkımız, özellikle de bu konuda duyarlı ve tedbirli olmalıdır' denildi.
KNK: Amaçlarına ulaşamazlar
Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kerkük'te katlim yapanları kınayarak, halkları bir birine düşürmek isteyenlerin amaçlarına ulaşamayacaklarını söyledi. KNK Yürütme Konseyi, 'barışçıl ve demokratik temelde haklarını savunmak isteyen Kerkük halkının terörist bir saldırıya maruz kaldığını belirterek saldırıyı kınadı. Açıklamada 'Kerkük'te yaşayan tüm halklar bu oyunların bilincindedir ve teröristlerin amaçlarına ulaşmalarına yol vermeyecektir' denildi. Kerkük'ün Kürdistan'ın bir parçası olduğunu bir çok kez dile getirdikleri belirtilen açıklamada 'Kerkük'te yaşayan halklar zenginliği ile Kerkük demokrasi ve halkların kardeşliğinin örneği olabilir. Kerkük sorununun çözümü demokratik referandumla Kerkük halkının geleceğine karar verebileceği 140. maddenin uygulanmasına bağlıdır. Kürtlerin iradesi dışında Irak Parlamentosundan çıkacak kararlar çözüm olmaz. Irak Hükümeti, Birleşmiş Milletler ve tüm ilgili kesimleri çağrımız Kerkük halkının iradesine saygılı olmalarıdır' ifadeleri kullanıldı.
Barzani: Tehlikeli bir zil
Bu arada KDP ve YNK siyasi büroları arasında Bağdat'ta yapılan görüşmelerin üçüncüsü dün Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani yönetiminde yapıldı. Irak Devlet Başkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, Kürdistan Bölgesi'ndeki durum, 140. madde, Kerkük yerel seçimler ele alındı. Barzani, önceki akşam da Kürdistan İttifak Listesi üyeleri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Barzani, toplantıda, yerel seçimler yasasını 'tehlikeli bir zil' olarak nitelendirerek, Kürdistan halkının Federal Irak Anayasası'nın 140. maddenin uygulanması konusundaki duyarlılığını yineledi. Barzani, 140. maddeden kaçan bütün tarafların anayasayı ihlal ettiğini ve bu ihlalin Irak'ın tek parça kalmasını tehlikeye sokacağını söyledi.
ITC uluslararası güç istedi
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı, Kerkük'teki bombalı saldırıya işaret ederek, 'Bu Kerkük'ü kana bulamak isteyenlerin bir oyunu olabilir. Uluslararası güç şart' dedi. Muratlı, Kerkük'teki yürüyüş sırasında düzenlenen intihar saldırısının ardından göstericilerin ITC bürosuna ve Türkmeneli televizyonuna saldırdığını belirterek, 'ITC bürosunu ateşe vermişler ve 5 kişi de kaçırılmış' dedi. Konya'da bulunan Kerküklüler Derneği Genel Başkanı Şahabeddin Kırdar da, güvenliğin sağlanması için Kerkük'te uluslararası bir güç bulunması gerektiğini ileri sürdü. SÜLEYMANİYE / BRÜKSEL
image 'Kerkü k'te hedef Kürt iradesi'
image Röportajın 1. bölümü / Ergenekon yeni saldırı konseptinin parçası

0 Yorum: