Leyla Zana’ya siyaset yolu açıldı’

266142

Radikal ANKARA - DTP Parti Meclisi’ne seçilen eski DEP milletvekili Selim Sadak’a, hukuki engeli bulunmadığına dair savcılıktan ‘sicil kaydı yoktur’ belgesi verilmesi, DTP’de ‘DEP’li Leyla Zana ve Hatip Dicle’ye de siyaset yolu açıldı’ şeklinde yorumlandı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği mahkûmiyet kararını temyiz eden DEP’lilerin cezası 7 Mart’ta Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onaylanmıştı. Cezaevinde fazladan kaldıkları için yeniden cezaevine konulmayan DEP’lilerin memnu hakları iade edildi. 20 Temmuz’daki kongrede DTP Parti Meclisi’ne seçilen Selim Sadak’a, Ankara Başsavcılığı ‘temiz’ kâğıdı verdi. Sadak’ın adli sicil sorgulamasında “Adli sicil kaydı yoktur, sicil arşivi vardır” denildi. DTP yönetimi, Sadak’a verilen belgeyi, Yargıtay Başsavcılığı’na gönderdi.

Gelişmeleri Radikal’e yorumlayan DTP’nin hukukçu milletvekili Hasip Kaplan’a göre, Zana ve arkadaşlarının aktif siyasete dönmesi önünde engel kalmadı:

“Hukuken siyaset yasakları kalktı”

“DEP’lilerin cezalarının infazı durdu. Memnu hakları iade edilmeleri kararını Yargıtay Başsavcılığı’na gönderdik. Onlar da herhangi bir işlem yapmadılar, kabul ettiler. Hukuken siyaset yasakları kalkmıştır. Ancak Yüksek Seçim Kurulu ne der, bilemeyiz. Bazen farklı değerlendiriyor. Yeni CMK’ya göre, mahkemelerin memnu hakların iadesine karar vermesi halinde yasak bitiyor. Üç ay sonra olası bir erken genel seçimde Leyla Zana ve diğer DEP’liler aday olabilir.”

Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve geçen yıl ölen Orhan Doğan, DTP’nin kuruluş sürecine katılmış ancak siyasi yasakları sürdüğü için aktif siyasete katılamamıştı. DTP’nin kuruluş sürecinde ise Sadak ve Dicle, Yargıtay Başsavcılığı’nın uyarısı üzerine parti kuruculuğundan düşürülmüş, YSK ise aynı gerekçeye dayanarak 22 Temmuz’da bağımsız milletvekili olan DEP’lilerin adaylığına vize vermemişti.

Yeni bir dava dava açıldı

Bu arada mayıs ayında İngiltere Parlamentosu’nda, PKK ve Öcalan’la ilgili yaptığı konuşmalardan dolayı hakkında soruşturma başlatılan Zana için beş yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Zana’ya daha önce yaptığı 11 konuşma nedeniyle toplam 70 yıl hapis istemiyle üç dava açılmıştı.

0 Yorum: