KURDISTAN Mahmud Osman: 24. Maddenin arkasında Türkiye var

ANF SÜLEYMANİYE / Kürt parlamenter Mahmud Osman, Türkiye’ye sert eleştiride bulunarak Irak parlamentosunun anti-Kürt yasasını kabul etmesi için Türkiye’nin etkide bulunduğunu kaydetti. Osman İngilizlerin de Kürtlere baskı yaptığını açıkladı.

Mahmud Osman Süleymaniye’de yaptığı basın toplantısında, “Parlamentoda anti Kürt bir yasa onaylaması için Türkiye etkide bulundu. Seçim yasasının 24. Maddesinin arkasında Türkiye var zira, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılması ardından Kürtlerin elde ettiği bütün kazanımları azaltmak için her yolu deniyor” dedi.

İNGİLİZLER DE KÜRTLERE BASKI YAPTI

image ABD’yi de eleştiren Mahmud Osman, ABD’nin Türkiye’nin 24. Maddenin geçmesi için yaptığı girişimlere karşı tavır almamakla negatif bir rol oynadığını belirtti. Mahmud Osman İngiltere’yi de sert eleştirerek, Araplar ve Türkmenlerin taleplerinin kabul edilmesi için Kürtlere baskı yaptığını kaydetti.

Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani de geçtiğimiz günlerde Bağdat’a ziyaretinden sonra Kürtlere karşı oyun oynandığı tepkisinde bulunmuştu.

8 Ağustos günü Irak parlamentosunun aldığı karar doğrultusunda tartışmalı yerel seçim yasasının onaylanması Eylül ayına ertelendi. Parlamento Başbakanı Mahmud El Meşhedani, milletvekillerinin 9 Eylül'de yeniden toplanacaklarını belirtti.

Kürtlerin vetosuna rağmen Irak Parlamentosu tarafından 22 Temmuz günü gizli bir oturumla yerel seçim yasasının 24. Maddesi’ni kabul etmişti. Washington’un da desteklediği bu yasa Kürtlerin sert tepkisine yol açmıştı. Yasa tasarısı Kerkük, Hewler, Duhok ve Süleymaniye'de protesto edilmişti. 28 Temmuz Kerkük’de yapılan gösteri sırasında düzenlenen intihar saldırısında 25 kişi hayatını kaybetmiş, 150’den fazla kişi yaralanmıştı.

 

0 Yorum: