Türkçe bilen büyükelçi geliyor

Hurriyet -ABD Başkanı George Bush, ülkesinin Ankara büyükelçiliği görevine kıdemli bir diplomat olan Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı James Jeffrey'i aday gösterdi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Willson'ın görevi sona eriyor. Yerine kimin geleceği çoktan belliydi. Ama bugün Beyaz Saray açıklaması yapıldı. ABD Başkanı Bush, Ankara'ya kıdemli bir diplomatı gönderiyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı James Jeffrey'in görevine başlayabilmesi için Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak onay alması, sadece bir formalite olarak değerlendiriliyor. James Jeffrey'nin, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ni Ross Wilson'dan devralmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Daha önce üç defa Türkiye'de görev yapan ve iyi Türkçe bilen Jeffrey, Türkiye'yi çok yakından tanıyan bir diplomat olarak biliniyor. Asker kökenli olan ve ordudan ayrılmadan önce Vietnam ve Almanya'da da görev yapan Jeffrey, 1977'de ABD Dışişleri Bakanlığı'na girmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevi sırasında Kuveyt, Tunus, Bulgaristan ve Almanya'da bulunan Jeffrey, 2002-2004 arasında Tiran Büyükelçiliği görevini yürütmüş ve Irak'In işgalinden sonra 2004-2005 arasında da Bağdat'ta iki numaralı Amerikalı diplomat olarak çalışmıştı.

Ardından Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Irak danışmanı olan Jeffrey, bakanlıktaki başka görevlerinden sonra geçen ağustosta Başkan Bush'un ulusal güvenlik danışman yardımcılığına getirilmişti. Jeffrey, İngilizce ve Türkçe'nin yanı sıra Fransızca ve Almanca da biliyor. Jeffrey, ABD'nin Adana Konsolosluğu'nda da görev yapmış ve İncirlik'le de ilgilenmişti. Türkçeyi iyi bilen Jeffrey, Türk mutfağının Akdeniz yemeklerini sevdiği biliniyor. Jeffrey, bölgeyi en iyi tanıyan Amerikalı diplomatların başında yer alıyor.

0 Yorum: