RTÜK’ün ‘3 parçadan daha fazla Kürtçe söylenmeyecek’ genelgesine uyulmayınca canlı yayın kesildi.

Kanal 7 Grubu'nun bünyesindeki müzik kanalı TVT'de Eren Can tarafından yapılan programa konuk olan Grup Seyran'ın Kürtçe şarkı 'barajı'nı aşması üzerine yayın kesildi. Yayının, RTÜK'ün 'en fazla üç Kürtçe şarkı' barajı doğrultusunda kanal yönetimince belirlenen 'bir Kürtçe+bir Türkçe konsepti'ne uyulmadığı için kesildiği bildirildi. Grup Seyran, Türksat uydusundan yayın yapan TVT müzik kanalının 'Kürtçe şarkı söyledikleri için yayını kesmesini' kınadı. Grup Seyran konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Devam etmekte olan yayının bizden tamamen habersiz bir şekilde yarıda kesilmesini kınıyoruz" dedi. Grup Seyran açıklamanın devamında şunları dile getirdi: "Bize o gece çok farklı yaptırımlarda bulundular. TVT ekibi ve programın yöneticisi olan o güne kadar çok iyi biri sandığımız Eren Can hiç tasvip etmediğimiz, beklemediğimiz, duyduğumuzda hayret içinde kaldığımız sözler, inanılmaz yaptırımlar ve kısıtlamalarda bulunmuşlardır. Siz dostlarımızın önünde küçük düşürmeye gayret etmişlerdir. Anadilimiz olan Kürtçeyi kararlılıkla söylemekten vazgeçmeyeceğimizi anlayarak kesinlikle bizden habersiz olarak yayın akışını durdurmuşlardır. O gece orada bizleri dinlemeye gelen dostlarımızın gözleri önünde yüzleri dahi kızarmadan anadilimiz Kürtçeyi çok çirkin sözlerle, adeta aşağılayarak küçümsemişlerdir."

Hiç kimsenin anadillerinde şarkı söylemelerini engelleyemeyeceğini belirten Grup Seyran, "Maraşlı, Pazarcıklı ve Elbistanlı olmaktan hep gurur duyduk ve bu gururu da her zaman alnımızda taşıyacağız. Bizleri böylesine üzen bu korkunç, planlanmış olayı siz Seyran dostlarıyla paylaşmak istedik. Bu planlanmış çirkinlik karşısında söylenecek bir sözümüz yoktur" dedi.

'Kürt diline laf getirmedim'

Olaydan dolayı internet sitelerinde kendisine hakaret edildiğini söyleyen Eren Can da gazetemizi arayarak açıklamada bulundu. Kürt olduğunu ve şimdiye kadar halkına hakaret etmediğini belirten Can, şunları dile getirdi: "6 yıldır yayın yapıyorum. Şimdiye kadar Kürt ozanlara saygısızlık yapmadım. Kürt diline laf getirmedim. İnternet sitelerinde 'Eren Can satılmıştır' şeklinde hakaretler yapılıyor. Bunları hak etmiyorum. Grup Seyran'a programın konseptinden dolayı 'bir Kürtçe bir Türkçe şarkı söylemeniz lazım, böyle devam ettirebiliriz programı' dedim. Fakat onlar beş Kürtçe şarkıyı ard arda söyledi. Bunun üzerine yayıncım beni çağırarak, 'Türkiye'den baskı yapıyorlar, konsepte uyun' dedi. Ardından yayın Türkiye'den kesildi. Benim bunda hiçbir sorumluluğum yok. Ben Kürdüm, halkıma hakaret etmem."

Yine RTÜK işbaşında

Konuya ilişkin görüştüğümüz TVT Avrupa Sorumlusu Faruk Kumru ise, şu bilgileri verdi: "Türkiye'den bize RTÜK tarafından gönderilen genelgeye göre 3 parçadan daha fazla Kürtçe söylenmeyecek. Grup Seyran da bu sayıyı aştığı için yayın kesildi. Bizim de elimizde değil. Tamamen Türkiye'deki TVT yetkilileri ile RTÜK tarafından gelen karar doğrultusunda oluyor bunlar. Yayın direk Türkiye'den olduğu için oradan müdahale oluyor. Bugüne kadar hiç kimseyi kısıtlamadık. Herkesin kendisine göre yayın politikası var. Bizim yayın politikamızda kimseye Kürtçe okuyamazsın demiyoruz."

Kanalın Türkiye yönetimi ile bağlantılı olarak Kürtçe kliplerin yayınını durdurduklarını da söyleyen Kumru, "Doğru, Kürtçe klipler yayınlanmıyor. Programlarda 3 taneden fazla Kürtçe şarkı okunmuyor. Her programcı ile bu şekilde anlaşma yapıyoruz. 3'ten fazla olunca Türkiye'den müdahale oluyor. Kürtçe klipler dönmüyor. Türkiye yönetimi dönmesine izin vermiyor. Herkes bir şekilde ticaret yapıyor" dedi. ERDAL ALIÇPINAR/ KÖLN-YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: