AKP’nin katilleri ödüllendirildi

AKP'nin bir şubesi gibi çalışan Van'ı kana gölüne çeviren Emniyet Müdürü Kesmez, Vali Çakacak tarafından ödüllendirildi. Vali Çakacak, Kesmez'e 'başarılarından' dolayı takdirname verdi.

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA-Van'a atandıklarından beri AKP'nin teşkilat sorumluları gibi çalışarak, toplumsal gösterileri kana bulayan Vali Çakacak ileEmniyet Müdürü Kesmez, birbirlerini tebrik etti. Vali Çakacak, Emniyet Müdürü Kesmez'e 'başarılarından dolayı' takdirnameverdi. Van Valisi Özdemir Çakacak, Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez'e 'Terörle mücadelede gösterdiği üstün başarı'takdirnamesi vererek, Kesmez'in göreve gelmesiyle Van'ın huzura ve güven ortamına kavuştuğunu iddia etti. DTP Van MilletvekiliFatma Kurtulan, "Van'da yaşanan hak ihlalleri verilen bu takdirname ile ödüllendirilmiştir" dedi. Van Valisi ÖzdemirÇakacak, Van Emniyet Müdürü M. Salih Kesmez'e 'Terörle mücadele gösterdiği üstün başarısı' nedeniyle takdirname vererekkutladı. Çakacak, ödülü verdikten sonra yaptığı konuşmada, Kesmez'in göreve gelmesiyle Van'da huzur ve güven ortamınınsağlandığını savundu. DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, kentte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 21 Mart Newroz Bayramı kutlamalarındaönemli oranda hak ihlallerinin yaşandığına dikkat çekerek, ödül verilmesine tepki gösterdi.

'Takdirname ile kaygılarımız arttı'Yaşanan olayların ardından Vali'nin, Emniyet Müdürü'ne takdirname vermesinin kaygılarını daha da arttırdığını dile getirenKurtulan, "Durum çok ciddi ve vahimdir. Van'da yaşanan hak ihlalleri verilen bu takdirname ile ödüllendirilmiştir. Vali aslındaEmniyet Müdürü'ne takdirname verirken bu takdirnameyi kendisine de vermiştir. Yakında İçişleri Bakanı da Vali'ye böyle birtakdirname verir" şeklinde konuştu.

'Ödül verilmesi manidardır'Takdirname verilmesini Türkiye adına utanç verici bir durum olarak değerlendiren DTP Van İl yöneticilerinden Fadıl Barıştıran da,Van'da yaşanan olayların sorumlusunun Çakacak ve Kesmez olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Newroz'da çıkan olaylarda 2 vatandaşımızı kaybettik. Şu anda halen hastanede tedavi gören, cezaevinde yatan suçsuz insanlar varken; Emniyet Müdürü'ne böyle bir ödül verilmesi oldukça manidardır. Vali, Emniyet Müdürü'ne 'Çok iyi yaptın. Seni takdir ediyorum' diyor. MilletvekillerimiVali ve Emniyet Müdürü'nün görevden alınması için İçişleri Bakanlığı'na başvuru yaptı. Van Valisi böyle davranarak kendince birmesaj veriyor. Ne yaparlarsa yapsınlar halkımız yerel seçimlerde bunlara ve olayların asıl sorumlusu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e gereken cevabı verecektir."

'Oğlumu dövenlere takdir verildi'Newroz kutlaması sonrası onlarca polis tarafından bir sokakta sıkıştırılarak feci şekilde dövülen M.K.'nin babası Esat Kurt daoğlunun hayatının karartıldığını söyleyerek, "Oğlumu bu hale sokanlara takdirname verilmesini kınıyorum. Oğlumun hayatının hesabınıkim verecek? Bu Emniyet Müdürü'ne takdirname verilmesi ülke adına utanç verici bir durumdur" dedi.

Newroz'da neler olmuştu?Van'da 22 Mart'ta gerçekleştirilmek istenen Newroz kutlamalarına polis saldırmış, ardından çıkan ve 3 gün süren olaylarda, 2kişi ateş edilmesi sonucu hayatını kaybetmiş; 70 kişi de yaralanmıştı. 134 kişi gözaltına alınmış ve 20 kişi ise tutuklanmıştı.Olaylarda 16 yaşındaki M.K.'nin de onlarca sivil ve resmi giyimli polis tarafından dövülmesi büyük tepkilere neden olmuştu.Olayların ardından bir araya gelen sivil toplum örgüt temsilcileri Van Valisi Özdemir Çakacak ve Van Emniyet Müdürü M. SalihKesmez'in görevden alınmasını talep etmişti. Yine DTP Van Milletvekili Özdal Üçer ve Fatma Kurtulan da İçişleri Bakanlığı'nabaşvurarak Çakacak ve Kesmez'in görevden alınmasını talep etmişti. Kesmez, kutlamadan bir gün önce ise, "Toplumsal olaylar içinyeni silahlarımız var. Yarın bu silahlarımızı göreceksiniz" şeklinde açıklama yapmıştı. DTP'li vekiller Newroz kutlamalarında Kesmez'in bahsettiği silahları kullanıldığını açıklamışlardı. OKTAY CANDEMİR/ERCAN ÖKSÜZ/ DİHA/VAN

0 Yorum: