‘Kürtçe’ye eğitim istiyoruz’ etkinlikleri yayılıyor

 TZPLogo03ANF Iğdır’da Şevval-Der ile Kars’ta yurtsever öğrencilerin düzenledikleri panellerde Kürt dil Hareketi TZPKurdi’nin ‘Artık Yeter, anadilimizde eğitim istiyoruz’’ kampanyasına destek verdi. Kürt Dil Hareketinin (TZPKurdî) Yüksekova’da düzenlediği “Artık yeter, anadilimizde eğitim istiyoruz” mitinginden sonra, Iğdır ve Kars’ta da aynı amaçla iki panel düzenlendi.

yuksekovakurtcemitingi4 TZPKurdi’nin başlattığı kampanyaya sahip çıkan Iğdır öğrenci derneği Şevval-Der ile Kars’ta okuyan yurtsever öğrenciler, TZPKurdî aktîvistleri ile ayrı paneller düzenleyerek Kürt dilini sahip çıkmanın yollarını tartıştı. Panellere konuşmacı olarak TZPKurdî Dönem sözcüsü Qahir Bateyî ile yazar Hemîd Dilbihar katıldı. Yazar Hemid Dilbihar Iğdır’daki panelde yaptığı konuşmada “dilin varlığın halkın varlığıdır. eğer Kürtçe olmasaydı bugün kimse Kürt halkından bahsetmezdi” dedikten sonra söyle devam etti: “Yine eğer Kürt özgürlük hareketi olmasaydı kimse Kürt dilini savunamaz, bugüne kadar getiremezdi. Mücadele şunu göstermiş ki ancak Kürt özgür hareketi öncülüğünde Kürt dili savunulabilir, eğitim diline dönüşür, resmi bir statü kazanabilir.” yuksekovakurtcemitingi3

“Artık Kürtler Kürdistan’ın her yerini, evini Kürtçe okula çevirecekleri konusunda kararlılar” diyen Dilbihar konuşmasını, “Artık yeter diyoruz. Biz kendi dilimizde eğitim istiyoruz, biz dilimizi her yerde istiyoruz’’ sözleriyle tamamladı. TZPDönem sözcüsü ve yazar Qahir Bateyî ise “Êdî bes e”nin ikinci hamlesinin kendi kampanyalarına olan etkisini değerlendirdi. Edî bes e hamlesinin Kürtçe dil kampanyası çalışmalarına hız kattığını kaydeden Bateyi ‘’artık her Kürt ili, ilçeli, beldesi köyü Kürt dilinin adresi olacak’’ dedi.

yuksekovakurtcemitingi2 Dilbihar ve Bateyî’nin Iğdır ve Kars’taki panellere Kürt ulusal giysileriyle katılması ayrı bir not olarak düşürülürken, izleyicilerin bundan hoşnutluğu gözlerden kaçmadı. Dilbihar ile Bateyî bundan sonraki çalışmalarda da ulusal giysilerle katılacaklarını dile getirdiler.Bateyî, Yüksekova’daki mitingin Kürt dili için yeni bir konak olduğunu dile getirdikten sonra şöyle devam etti: “Bu miting bir başlangıçtır. Biz dil mitingleri Kürdistan’ın her yerinde düzenleyeceğiz. Biz her yerde halkımızla birlikte asimilasyon ve oto-asimilasyona karşı mücadelemizi güçlendireceğiz. Yine biz halkın içindeki Kürtçe için mücadelemizi devlete karşı da yükselteceğiz, Kürt dilinin Kürdistan’da resmi dil olması için çalışacağız.”

0 Yorum: