Berfin’i AKP'nin Diyarbakır Valiliği, Seçimden Sonra Yasakladı!

image AKP'nin iki yüzlülüğü belgelendi

Berfin ismini 22 Temmuz'dan önce onaylayan AKP'nin Diyarbakır Valiliği, seçimden sonra ise kabul etmedi
Uygulamalar, 22 Temmuz seçimleri öncesinde Kürtlere şirin gözüken AKP'nin, seçimlerden sonra asıl niyetini ortaya koyuyor. Mart 2008'de hazırladığı Eylem Planı'yla Kürt dilinde eğitime ve Kürt kültürünü yansıtan değerlere kesinlikle izin verilmeyeceğini Bölge'deki il valiliklerine bildiren AKP hükümetinin tutumu, Berfin isminin kullanılmasına da yansıdı.
Kayapınar Belediyesi tarafından bir parka verilmek istenen Berfin ismine yasak koyan Diyarbakır Valiliği'nin 2005 yılında Yenişehir Belediyesi tarafından bir parka verilen Berfin Bahçesi ismine izin verdiği ortaya çıktı. Kayapınar Belediyesi, Berfîn ismini onaylamayan Diyarbakır Valiliği'nin kararının iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuracak.
Canları nasıl isterse...
Devletin Kürtçe politikasındaki tutarsızlık her gün yaşanan yeni örneklerle biraz daha gün yüzüne çıkıyor. TRT'de 'kendi Kürtçesini' serbest kılan AKP hükümetinin diğer uygulamaları da dönemine göre farklılık gösteriyor. Kayapınar Belediyesi tarafından bir parka verilmek istenen Berfin ismine yasak koyan Diyarbakır Valiliği'nin 2005 yılında Yenişehir Belediyesi tarafından bir parka verilen Berfin Bahçesi ismine ise izin verdiği ortaya çıktı. Valiliğin bu tavrı AKP hükümetinin Kürt sorununa bakışı ve politikasındaki tutarsızlığı olarak değerlendiriliyor.
Diyarbakır Kayapınar Belediyesi, 5 parka Gülistan (Gül Bahçesi), Nefel (Yonca), Daraşîn (Yeşil Ağaç), Berfîn (Kardelen) ve Beybûn (Papatya) isimlerini vermek istedi. Diyarbakır Valiliği'ne sunulan isimlerden sadece Gülistan'a izin çıktı. AKP'nin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gülistan dışındaki Berfin, Daraşin, Nefel ve Beybun isimlerini ise izin vermedi. Ancak Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun parka verilmesinde sakınca gördüğü Berfin isminin 2005 yılında Yenişehir Belediyesi tarafından bir parka verildiği ve dönemin valisi tarafından da onaylandığı ortaya çıktı.
2005 yılında Yenişehir Belediyesi Ekinciler Caddesi ve Kurt İsmail Paşa 2. Sokak arasında bulunan bina aralarında bir park yaptırdı. Yenişehir Belediyesi yapılan parklara verilen isimler arasında bulunan Berfin Parkı için alınan meclis kararını 24 Ekim 2005 tarihinde valiliğe gönderdi. 27 Kasım 2005 tarihinde İl Valisi Efkan Ala imzasıyla Yenişehir Belediyesi'ne gönderilen onay yazısında, parklara verilen isimlerin 5393 Sayılı Yasa'nın 81. maddesi uyarınca onaylandığı ifade edildi. 2005 yılında valiliğin izin verdiği Berfin isminin bu gün ise yasaklanması tartışmalara neden olurken, Kayapınar Belediyesi de, Nefel, Daraşîn, Berfîn ve Beybûn isimlerini onaylamayan Diyarbakır Valiliği'nin bu kararının iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuracak.
'AKP'nin Kürt sorununa bakışı değişti' Berfin ismine yönelik 3 yıl içinde birbirine zıt iki kararın çıkması, AKP hükümetinin Kürt sorununa bakışının bu süre içinde ne kadar değiştiğinin ölçüsü olarak değerlendiriliyor. Valiliğin zıt kararları, iktidara gelmeden önce Kürt sorununun çözümünde bahseden AKP'nin iktidarı ele aldıktan sonra devletin Kürtlere karşı inkara dayalı devlet politikasını benimsediği ve başat uygulayıcısı olduğu yorumlarına neden oluyor. DİYARBAKIR / DİHA


Bu da sanatsal şovenizm

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Resim İş Bölümü'nde yüksek lisans yapan Rêdî Sadi Toprak, Evin Sanat Galerisi'nin bu yıl ikincisini düzenlediği Nuri İyem Resim Yarışması'nda yaptığı resme kullandığı Kürtçe isim silindi. İsmin silinmesine tepki gösteren Toprak, Kürtçe'ye yönelik şovenizmin sanat alanında da hakim olduğunu söyledi.image
Kürtçe'ye yönelik tahammülsüzlük sadece siyasi alanlarda değil, aynı zamanda sanatsal alanlarda da kendisini gösteriyor. Adana'da Evin Sanat Galerisi'nin ikincisi düzenlediği Nuri İyem Resim Ödülü Yarışması da Kürtçe'ye yönelik tahammülsüzlüğü bir kez daha gözler önüne serdi. ÇÜ Resim İş Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi gören Urfa Bozovalı (Hawaq) Rêdî Sadi Toprak, katıldığı yarışmada yaptığı resme Kürtçe isim verdi. Toprak, yazdığı ismin Türkçe anlamını da yazmasına rağmen galerinin, Nuri İyem Resim Yarışması Düzenleme Kurulu üyeleri tarafından resimdeki Kürtçe isimlerin silinerek yerine sadece Türkçe isim verilmesine tepki gösterdi. Daha önce de bu tür yarışmalara girdiğini ve ilk defa böyle bir uygulamayla karşı karşıya kaldığını belirten Toprak, 'Yaptığımız resimler Türkiye sanat ve edebiyatına büyük bir katkı sunmaktadır. Daha öncede girdiğim birçok yarışmada birincilik ödülü kazanarak sanata katkı sağlama yönünde birçok çabam oldu. Yaptığım resimleri Türkçenin yanında İngilizce anlamını da yazıyorduk. Birçok yabancı dilde anlamını da yazıyorduk. Fakat burada ilk defa Kürtçe bir isim yazmamıza tahammülsüzlük gösterildi' diye konuştu. Toprak, şunları söyledi: 'Şimdiye kadar Türkiye'de şovenizmin hakim olmadığı tek alan plastik sanatlar alanıydı. Ama maalesef bu yıl Evin Sanat Galerisi'nin ikincisini düzenlediği Nuri İyem Resim Yarışması'nda şovenizmin bu alanı da artık hakimiyeti altına aldığını gördük. Belki kurul bu uygulamasıyla Kürtlere yönelik asimilasyon politikasından sonuç alabileceğini sanıyor olabilir, fakat bu tür baskılar Kürt diline yönelik aşkı daha da artıracaktır. Benim tek isteğim bu konuda Kürt diline yönelik geliştirilmek istenen asimilasyona karşı toplumun duyarlı davranması ve her zaman kendi dilini geliştirmeye çabalamasıdır. Aynı zamanda sorumlu kişilerinde bir araya gelerek bu uygulamalara karşı güçlü bir ses ortaya çıkarması gerekiyor.' ADANA – DİHA MURAT KOLCA

Vali Yardımcısı haddini aştı: Bitlisliler hırsızdır

Akp’nin Atadığı Vali Yardımcısı : “Bitlis halkının yüzde 80’i hırsızdır, bu insanlara güvenmiyorum”

Valinin dikkatine: Emrah kör oluyor

Diyarbakır Valisi mi AKP ‘lilerle cemaatlerin Valisi mi?

DİYARBAKIR’da 28 bin çalışan var, 312 bin kişi iş arıyor, Gıda yardımı için 207.249 kişi valiliğe başvuruyor.

Hakkâri Valiliği,Diyanet ve Gülen Cemaati Şemdinli’ye El Attı

AKP’nin katilleri ödüllendirildi

AKP hükümeti hesap vermeli

Edip Akbayram: ‘AKP konserine çıkmam’

AKP'nin ekonomik paketinden Dersim'e 1400 silah düştü

Economist: AKP Kürtleri kazanmak için İslamı kullanıyor

Erdogan, Asker, Medya ve Yargı, DTP'yi Hedefe Koydu

DTP:AKP Kürtleri yoksullaştırarak satın almaya çalışıyor!

İnsaf! Ömür 10 yaşındaydı

Panzerle öldürmeyi unutturmak istiyorlar

Kürt işçilerin Ordu ve Trabzon’a girişi yasaklandı!

Polisler: Her polis için 10 Kürdü öldüreceğiz

Takdir sizin

Parklara Kürtçe çiçek isimlerinin verilmesi bile yasaklandı

'O kişi kan akıtıyor'

AKP 'devlet partisi' yolunda

Ergenekon’a AKP’ye ve darbe’ye hayır!

Emine Ayna: Gözaltıların zamanlaması dikkat çekici

AKP Demokrasiye Gitmek İçin Bir İmkân Değildir (Ropörtaj)

0 Yorum: