Kürt işçilerin Ordu ve Trabzon’a girişi yasaklandı!

11em1Göç Fındık toplamak amacıyla Doğu Karadeniz bölgesine gelen mevsimlik tarım işçisi Kürtlerin Ordu ve Trabzona’a girişi yasaklandı!

Kamyon veya minibüsle çalışmaya giderken geçirdikleri kazalarla gündeme gelen mevsimlik fındık işçileri bu kez de devletin ırkçı yaklaşımıyla karşı karşıya kaldı. Ordo Valiliği yayınladığı genelge ile bir skandala imza atarak, fındık toplamak için Kürt illerinden gelecek tarım işçilerinin toplanma ve konaklamasını yasakladı. Çalışma karnesi olmayan tarım işçileri kente sokulmayacak.

Çoğunlukla Antep, Urfa, Mardin, Siirt ve Muş gibi illerden gelen Kürt işçilere karşı faşist yöntemlere başvuran Ordu valiliği adeta Kürtlerin kente girişini yasakladı.

Ordu Vali yardımcısı Adem Yılmaz’ın başkanlığını yaptığı komisyonun getirdiği önlemler arasında fındık toplamak için gelecek tarım işçilerin kente gelmeden önce kimlikleri güvenlik güçlerine verilerek GBT sorgulaması yapılacak. İşçiler çalışacakları yeri İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı’na da bildirecek. Ayrıca işçilerin hangi bölgeye gidecekleri, kaç gün kalacakları da tutanağa işlenecek. ‘Şüpheli ve hastalıklı görülen işçi’ derhal güvenlik güçlerine bildirilerek, hakkında yasal işlem yapılması sağlanacak.dyb-koykent1 (2)

İşçi temsilcileri bu kurumlardan alacakları çalışma belgesi karşılığında işçi getirebilecekler. Gelen işçiler de herhangi bir yerde toplanmadan doğrudan çalışmak üzere anlaşma yaptığı yere gidecek. Valiliğin aldığı karara göre işçilerin kent ve ilçe merkezlerine inmesi yasak.

İşçilerin daha önce toplandıkları ve konakladıkları Melet Irmağı ile Organize Sanayi Bölgesi’nde kalamayacakları bildirildi.

Ordu Valisi Ali Kaban da önceki gün her yıl fındık toplamak amacıyla işçiler için bu yıl barınma, toplanma ve konaklama alanı oluşturulmayacağını açıklamıştı. Fındık işçilerinin alınan bu kararlara uygun hareket etmeleri gerektiğini belirterek, gözdağı veren Ordu Valisi PKK’nin Karadeniz’e ineceği için "teyakkuz halinde" olduklarını söyledi.

TRABZON VALİLİĞİ DE BENZER BİR KARAR ALDI

Kürt illerinden gelen işçilere yönelik benzer bir karar da yaklaşık iki hafta önce Trabzon valiliği tarafından alındı. Valilik yaptığı açıklamada, ‘’İşverenlerin çalıştırdıkları işçiler ile il dışından gelen işçilere ait kimlik bilgileri muhtarlıklar aracılığıyla en yakın güvenlik birimlerine bildirmeli, kimliği bulunmayan kişilere ise iş verilmemelidir. İşverenler ve köy muhtarları, emniyet bakımından huzur bozucu olayları anında en yakın güvenlik birimine, bölgelerinde çalışan işçilerde görülecek hastalıkları ise en yakın sağlık kuruluşuna bildirmeliler'' dedi.kuraklik234

ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞTIRILIYORLAR

Fındık toplamak amacıyla Kürt illerinden Ordu’ya gelen mevsimlik işçiler polis ve jandarma denetimi altında zor şartlarda çalıştırılıyor.

Bazı işçilerin konaklama ve yeme-içme ihtiyaçları fındık sahipleri tarafından giderilirken, birçok fındık sahibi işçilerin konaklama ihtiyacını karşılamıyor. Bu nedenle buldukları boş arazide çadır kuran işçilerin içinde yaşadığı şartlar Afrika’nın yoksul ülkelerini aratmıyor.

Batı ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yıllık 2 milyar dolar döviz getiren fındığın büyük kısmını Kürt illerinden gelen geçici mevsimlik işçiler topluyor.

Her yıl, Urfa, Batman, Diyarbakır, Antep, Mardin gibi illerinde yaşayan Kürt işçiler, Türkiye’de en çok fındık üretiminin gerçekleştiği Ordu ve Giresun’un yanısıra Trabzon, Düzce, Bolu ve Sakarya gibi illere akın ediyor. Bu sayının 150-200 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.kurakliknebicizik

KÜRT İŞÇİLERE AYRIMCILIK

Zor şartlar altında Karadeniz’in coğrafi koşullarıyla mücadele ederek, fındık toplamaya gelen Kürt işçiler, günlüğü 18 YTL’ye çalıştırılıyor. İşçilerin konaklama ve yeme-içme masrafı fındık sahibi tarafından karşılandığı taktirde bu fiyat 15 YTL’ye kadar düşebiliyor. Buna karşın, daha fazla çalıştığı gerekçesiyle yerli işçiye de 25 YTL yevmiye verilmesi, Kürt işçiler tarafından ayrımcılık olarak değerlendiriliyor.

Ordu ve Giresun’a genellikle Batman ve Urfa’dan işçiler gelirken, işçileri getiren “Dayıbaşları” da işçilerden 1-2 YTL arasında komisyon alıyor.

“Dayıbaşları” tarafından fındık sahipleriyle buluşturulan işçiler, iki ya da üç hafta süresince fındık sahibinin inisiyatifine bırakılıyor. Bu nedenle zaman zaman fındık sahipleri ile işçiler arasında bazı olaylar da çıkıyor. Özellikle geçen yıl Ordu ve Giresun bölgesinde bir çok kavgalı olayın yaşandığı belirtiliyor.cocuk_isciligi3

İşçiler, belediyelerin kendilerine seyyar tuvalet ve sağlıklı su, gıda gibi yardımlarda bulunmasını isterken, yerel kamu kurumlarından yalnızca Emniyet’in kendilerine “ilgi göstermesi”nden şikayetçi. Kurulan çadırlar, polis tarafından sürekli denetim altında tutulurken, işçiler diğer kamu kurumlarının kendilerine “yabancı uyruklu” muamelesi yaptığını kaydediyor. Özellikle Ordu'da işçilere çadır kurmaları için gösterilen alana bir tek seyyar tuvalet yerleştirilmezken özel mobil polis merkezi kuruluyor.

İşçiler Kürt illerinden geldikleri için ''potansiyel terörist'' muamelesi gördüklerini belirterek, Ordu’ya gelene kadar en az 15 kez kimlik kontrolünden geçirildiklerinip söylüyorlar.

0 Yorum: