Kürdistan bölgesi ekonomi, güvenlik ve yatırımları çekmek için güçlenmiş durumda

washingtonTimes_logo

Ben Lando/Erbil*/Irak'ta golf için rezervasyon yaptırmak hayal gibi görünebilir, ama güvenliğin daha fazla olduğu kuzeydeki Kürd bölgesi için planlanan 4.5 milyar dolarlık bir yerleşim projesinde, dokuz delikli, bir kulüp binası ile dinlenme alanı da olan bir golf sahası öngörülüyor.Bu ay içinde açıklanan Tarin Hills (Tarin Tepeleri) projesinde, apartmanlar, bağımsız evler, bir cami, ilk ve ortaokul binaları, bir tıp merkezi ve şimdilerde sadece birkaç dağınık hane ve çobanların mekanı olan bu tozlu tepelerde bir göl de yeralıyor.
Irak'ın geri kalan bölümü güvenlik, henüz palazlanmamış hükümetin güçlendirilmesi ve vatandaşlara hayati hizmetlerin götürülmesine odaklanmış durumda.Kürd vatandaşları da hala kesintisiz elektrik, gıda ve diğer günlük ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyorlar. Ancak 1991 yılından bu yana ABD'nin uyguladığı uçuşa yasak bir bölgenin altında uluslararası korumaya sahip yarı özerklikle, Kürdistan bölgesi ekonomi, güvenlik ve yatırımları çekmek için siyasi konumunu güçlendirmiş durumda.New Kurdistan
Kürd Bölgesel Yönetimi Yatırım Kurulu'nda Genel Müdür olan Newroz Muhammed Emin, "Bu proje Kürdistan'ın güvenli ve bizim de böylesine büyük bir projeyi gerçekleştirebileceğimizi gösteriyor. Proje sayesinde insanlara iş alanı sağlanacak, konut yapılacak. Kürdistan, Irak'ın tümüne gelecek yatırımlar için büyük bir kapıdır" diyor.
Kürd Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) davet ettiği uluslararası şirketler Irak'ın kuzeyini, uygun ortam bulduklarında güneye geçiş kapısı olarak kullanmayı planlıyorlar.
KBY ayrıca petrol sahaları ve tarım alanlarını geliştirirken, ürünlerini bölgede üretecek sektörlere de kapılarını açıyor.Qubad_Talabani__2007_09_26_h22m38s40
KBY'nin Washington temsilcisi Qubat Talabani, "Şayet bu iki sektöre –tarım ve turizme- yoğunlaşabilirsek, o zaman petrol bizim sigorta poliçemiz olur" demişti.
Erbil ve Süleymaniye kentleri ile bu kentler arasında kalan her yerde inşaatlar göze çarpıyor. Araba alacak ve benzin dolduracak kadar parası olanların Chevrolet ve Nissan temsilciliklerinden araç satın alma şansları bulunuyor.
Ancak Irak Kürdistan'ı, gayrıresmi sloganı olan "terörizm değil, turizm" hedefine Tarin Hill benzeri projeler ile ulaşabileceğini düşünüyor.
Amerikan tarzı yerleşim birimlerini inşa edecek olan Damac Properties adlı inşaat şirketinin merkezinin bulunduğu Dubai'de bölgenin başbakanı Neçirvan Barzani ve diğer Kürd liderlerce açıklanan proje, üç yıl içerisinde tamamlanacak ve bölgede iş imkanlarının yaratılmasına da katkıda bulunacak.
Bir Kürd maliye yetkilisi, United Press International haber ajansına, Irak Kürdistanı'nda 16 milyar dolar tutarında 100'ün üzerinde özel yatırım projesinin olduğunu söylemişti.
* Washington Times gazetesi/18 Haziran 2008
Hazırlayan:Kaya Vural-RIZGARIONLINE

0 Yorum: