Şengal kurbanları için gece

Şengal Katliamının 1. yıl dömününde Almanya’nın Hannover kentinde 3 bin kişinin katılımıyla Şengal Kurbanlarını Anma adıyla bir gece düzenlendi.

 sengalanma39 shingal İlgili Başlıklar

» Şengal’in yaraları sarılıyor

» Şengal Katliamı bir başlangıçtı

» Türk Savaş Uçaklarının Kendekolê Katliamı

» Şengal katliamı unutulmuyor

» Kerkük üzerinden nüfuz savaşı

» Kerkük'ü bekleyen ciddi tehlike

» Kerkük'te İran, Türkiye, Suudia Arabistan'ın anti-Kürt ittifakı ve ITC parmağı

» 19 Ezidi kurumundan Almanya’ya çağrı

Almanya’nın Hannover kentinde Şengal Kurbanlarını Anma adıyla bir gece düzenlendi. Cumartesi günü düzenlenen gece Êzîdî Dernekleri Federasyonu (FKÊ) tarafından organîze edildi. Üç bin kişinin katıldığı gecede salonda yer kalmaması üzerine bazı katılımcılar dışarda kaldı. Aralarında DEP eski milletvekili Selim Sadak, Avrupa Parlamentosu üyesi Feleknas Uca, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Başkanı Ali Yiğit ve Alman Sol Parti temsilcisinin de bulunduğu çok sayida siyasetçi katıldı. Şehitler için bir dakikalık saygı duruşundan sonra çocuk grubu sahnede yerini alarak Êzîdî Îlahîleri (Qewl) ve duaları okundu.
FKÊ Başkanı Süleyman Özmen Tertip Komitesi adına yaptığı konuşmada gecenin amacı ve yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgiler verdi. Êzîdî Kürtlerin karşılaştıkları baskı ve katliamları hatırlatan Özmen, Êzîdîlere inanç ve kültürlerine sahip çıkma çağrısı yaptı. Özellikle gençlerin sorunlarına dikkat çeken Özmen, sorunların çözümü için gençlerin kendilerine başvurmasını ve ellerinden gelen her türlü yardımı yapacakları sözünü verdi. Özmen’in konuşmasından sonra Evin ve Zerdeşt, Xemdar ve Koma rizgar sahnede yerlerini alarak birer müzik dinletisi sundu.
DEP eski milletvekili Selim Sadak gecede yaptığı konuşmada Êzîdî tarihinin katliamlar ve bu katliamlara karşı direnişin tarihi olduğunu hatırlattı. Êzîdîlerin kürtler içinde en fazla kendi kültürlerine sahip çıkan kesim olduğunu hatırlatan Sadak, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi sayesinde günümüzde Êzîdîlerin birliğinden bahsildiğini söyledi. Konuşmasının sonunda Êzîdîlere daha fazla özgürlük mücadelesî etrafında kenetlenmesi çağrısında bulunan Sadak, Êzîdîlere aşiretçilik, kan davaları ve başlık parası gibi geri yönleri temamen terketmeleri çağrısında bulundu. Düzenlenen gecede tiyatrocu Amele ve Remo’nun sunduğu skeçler büyük ilgi gördü. Yine Şair Xebat Şakir ve Kawa Şêxê Şengal üzerine yazdıkları şiirleri okudu.
Gecenin programı sanatçı Canê, Cevat Merwanî, Leyla, Dezz Deniz, Koma Dasîn ve Alan’ın sahne almasıyla devam etti. Gecenin sonunda da Xelîl Xemgîn sahne aldı. Geceye katılan sanatçılar ve konuşmacılar, 15 Ağustos hamlesinin yıl dönümünü de kutladı.
HANNOVER YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: