19 Ezidi kurumundan Almanya’ya çağrı

ezidi-jpg BERLİN-Avrupa, Ortadoğu, Rusya ve Ermenistan’daki Ezidi kurumları, Almanya devletini Kürtlere karşı haksız politikalarında vazgeçmeye ve Kürt medyası önündeki engelleri kaldırmaya çağırırken, HPG’den de rehin aldıkları Alman dağcıları bağımsız kurumlar gözetiminde serbest bırakmasını istedi.


19 Ezidi kurumu yaptıkları ortak çağrıda HPG tarafından 9 Temmuz günü Ağrı Dağı’nda rehin alından üç Alman dağcıya dikkat çekerek, bu dağcıların Almanya devletinin Kürt politikasına karşı bir reaksiyon olarak gözaltına alındığını belirten HPG açıklamasını hatırlattı.
“Almanya kamuoyu, kendi devletinin bu son zamanlarda Kürt örgüt ve kurumlarına karşı çok şiddetli ve haksız bir politika yürüttüğünü biliyor” diyen Ezidi kurumları Alman polisinin son dönemlerde Kürt derneklerine baskın düzenlediği, Kürt siyasetçileri cezaevine attığı, Türkiye’ye sınırdışı etmekle tehdit ettiği ve en son da  “Kürtlerin gözü ve kulağı” olan ROJ TV’yi yasakladığını kaydetti.roj tv1
Alman dağcıların gözaltına alınması ile Alman devletinin Kürtlere yönelik baskılarının basında da geniş yer bulduğunu ifade eden Ezidi Kürtler,  “Kürtlerin davası ve maruz kaldıkları zulüm üzerine yazılar yazıldı ve tanıtıldı. Dağcı turistlerin gözaltına alınması uzun vadede mevcut olumlu atmosferi olumsuz yönde etkileyebilir” diye belirtti.
“Bu nedenle Ezidi kurumları ve dernekleri olarak Alman turistlerin serbest bırakılmasını istiyoruz” diyen Ezidi Kürtler, Alman dağcıların tarafsız kurumların gözetiminde serbest bırakılması için HPG’ye çağrıda bulundu.
Almanya devletine de seslenen Ezidi kurumları, Kürtler üzerindeki “çok şiddetli ve haksız” politikalara son verilmesini istedi. Ezidiler, “Bu yanlış politikalarından dolayı dünyanın her yanındaki milyonlarca Almanya devletine karşı öfkeli. Bu Almanya politikalar her ne kadar Türk devletini memnun etmek için olsa da, 40 milyon Kürdün yüreğini acıtıyor, öfkelerini kendisine çekiyor ve Almanya’nın dünyadaki imajını zedeliyor” dedi.
Şili ve Çin gibi devletlerden basına özgürlük isteyen Almanya’nın öncelikle kendi ülkesinde basın özgürlüğüne engel koymaması gerektiğini belirterek Roj TV yasağına dikkat çeken Ezidi kurumlar, Almanya kendi içerisinde basın özgürlüğünü sağlamadıkça başka ülkelerden demokrasi ve özgürlük bekleyemeyeceğini ifade etti. Ezidiler, “Bu nedenle bir kez daha Almanya devletinden özellikle Roj TV’ye kendi ülkesinde getirdiği yasağı kaldırmasını istiyoruz” çağrısını yaptı.
Çağrıda imzası olan Ezidi kurumları şöyle: Ezidi Dernekleri Federasyonu, Celle Ezidiler Evi, Emmerich Ezidiler Evi, Wesel Ezidiler Evi, Bingiha Ezidiya Emmerich, Rees Ezidi Birliği, Doğu Westpalya Lippe Ezidiler Birliği,  Bielefeld Ezidiler Birliği, Şerfedin Gençleri Ezidiler Birliği, Ezidi Özgürlük ve Demokratik Hareketi, Ezidi Kültür ve Sanat Merkezi, Wildeshausen Ezidi Evi, Sehnde Ezidi Temsilciliği, Gronau Ezidi Temsilciliği, Moskova Ezidiler Bürosu, Gürcistan Ezidiler Birliği, Suriye Ezidiler Birliği, Şengal Şerfedin Gençleri Merkezi.

0 Yorum: