İran’da Kadınlar Ölümüne Hak Savunuyorlar

iran_ronak_kadin_haklari İran rejimi, kadın hakları savunucularına dönük kirli politikalarını tırmandırarak sürdürüyor. Tutuklanan kadınlara idam cezası da verilen İran'da kadın hakları mücadelesi, 'kelle koltukta' çalışmayı göze almayı gerektiriyor. Son tutuklamaları korsanca gerçekleştiren İran'dan gelen kayıp haberi, İran'ın kadın ve insan hakları çalışması yürütenler için yaşamsal tehlike olmakta ısrar ettiğini gösteriyor.
Perşembe gününden bu yana kayıp olan Kürt kadın hakları savucusu Sirwe Muhammedi'nin daha önce İran güçleri tarafından Mahabad'da tehdit edildiği bildiriliyor. Bir süre önce tutuklanan Ronak Safazade, Zeyneb Bayezidi ve Hana Abdi'nin kötü koşullar altında tutulduğu kaydedilirken, Hebibulla Letifi idam edilmeyi bekliyor.
Tehdit edilmişti
Alınan bilgilere göre Sirwe Muhammedi olarak bilinen insan hakları savunucusu Xefur Muhammedi, 14 Ağustos Perşembe günü saat 06.10'da Mahabad'daki evinden çıktıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Ailesinin İranlı kurumlar nezdinde yaptığı girişimlerden sonuç çıkmadı. İtlaat Muhammedi'nin yanlarında olmadığını öne sürdü. Ancak bundan beş ay önce Sirwe Muhammedi dükkanlarına gelen iki güvenlik elemanı tarafından tehdit edilmişti.
Muhammedi'nin babası da baskılardan dolayı 6 ay önce İsviçre'ye sığınmıştı.
İdam cezası alıyorlar  
İran'da kadın hakları savunucularına yönelik son zamanlarda baskılar üst boyutlara çıktı. Bu baskılar Af Örgütü'nün de raporlarına yansıdı ve AB tarafından kınandı. İnsan hakları savunucuları, tutuklu olan Zeyneb Bayezidi ve Hana Abdi'ye idam cezası verilmesinden endişe diyor. Onlarla birlikte gözaltına alınan ve ağır işkencelere maruz kalan 26 yaşındaki Hebibulla Letifi'ye 12 Ağustos Salı günü Sine Devrim Mahkemesi tarafından idam cezası verilmesi bu endişeyi arttırıyor. PJAK'a yardım ettiği gerekçesiyle mahkum olan Letifi İlam, Üniversitesi'nde öğrenciydi. İran'da idam cezasına çarptırılan Kürtlerin sayısı 8'e yükseldi.
Koşulları protesto ediyorlar
Kötü koşullar altında tutulan kadın hakları savunucuları bir süreden beridir açlık grevi yürütüyor. Letifi'ye yapılan işkenceleri ve idam mahkumiyetini protesto etmek amacıyla kadın hakları savunucusu Ronak Safazade'nin başlattığı açlık grevini sürdürdüğü belirtiliyor. Safazade, yerel kadın derneği, olan Azarmehr Kürt Kadınları Derneği üyesiydi.


Diğer kadın hakları savunucusu Zeyneb Bayezidi de telefon ve aile görüşmelerinin engellenmesini protesto etmek amacıyla 13 Ağustos Çarşamba gününden beri açlık grevi yürütüyor. Doğu Kürdistan'ın Sine kentinde yaşayan kadın hakları savunucusu 21 yaşındaki Hana Abdi, 4 Kasım 2007'de istihbarat güçleri tarafından büyükannesinin evine yapılan baskında tutuklanarak, istihbarat merkezine götürüldü. PJAK'a yardım ettiği iddiasıyla cezaevine konulan Hana Abdi hakkında Sine mahkemesi beş yıl hapis cezası verdi. 1 Milyon İmza Kampanyası ve Kürdistan Azermerh Kadın Topluluğu'nun aktif üyesi 26 yaşındaki Zeyneb Bayezidi, Mahabad kentinde İran güçleri tarafından 9 Temmuz günü tutuklandı. Bayezidi'nin de kadın faaliyetleri ve bir PJAK gerillasının taziyesine katıldığı gerekçesiyle tutuklandığı öğrenildi.
İran'daki kadın ve insan hakları savunucuları sahiplenilmeyi beklerken, 6 Ağustos tarihin'de Avrupa Birliği (AB) İran'da Kürtlere karşı yapılan insan hakları ihlallerini kınayarak, İran rejimini idam cezalarına son vermeye çağırdı. AB, kadın hakları savunucusu 3 Kürt kadının tutuklanmasını da kınayarak derhal serbest bırakılmasını istedi. Şerko Cihani ANF/MAHABAD

Ahmedinejad Gül görüştü : Kürtler tamam, doğalgaz zor!

'ABD'nin PKK desteği, İran’la ilişkilere bağlı'

Türkiye-İran arasında ittifak var...

Eşzamanlı saldırılar arttı

İran'da 2 Kürt öğretmene daha idam cezası verildi

0 Yorum: