Büyükanıt’ın “sürprizi” :HPG Komutanı Bahoz Erdal’a suikast planı!

bahoz[1] ANF AMED (22.06.2008) - Türk ve İran istihbaratı ile Güney Kürdistanlı güvenlik yetkilileri arasında yapılan gizli görüşmelerde HPG Anakarargah Komutanı Bahoz Erdal’a karşı bir suikast planının tartışıldığı iddia edildi. Suikast düzenleyecek kişiye ise 750 bin dolar verileceği belirtildi.

Günlük yayın yapan Kürtçe gazete Azadiya Welat, Türk ordusunun Zap’taki yenilgisinin ardından bu yenilgisini gizlemek için yeni arayışlara yöneldiğini yazdı. Türkiye, İran ve Güney Kürdistanlı yetkililer arasında yaşanan görüşme trafiğine dikkat çeken gazete, HPG komutanı Bahoz Erdal’a yönelik suikast planları olduğunu ortaya çıkardı.

Azadiya Welat bu iddiasını Türk yetkililerin Hewler ve Bağdat’taki görüşmelere yakın bir kaynağa dayandırdı. Buna göre MİT’ten bir heyet AKP hükümetinin izni ile Güney Kürdistan’a geçti. Aynı dönemlerde İran istihbaratı İtlaat’tan da bir heyet bölgeye geçti. Toplantının Yaşar Büyükanıt’ın “sürprizimiz var” açıklamasından bir hafta kadar önce yapıldığı belirtiliyor. Güney Kürdistan’da üst düzey bir yetkilinin de düzenlenen toplantıda yer aldığını söyleyen gazete bu yetkilinin adını vermedi ancak isminin kendilerinde saklı olduğu bilgisini verdi.buyukanit_akademi

SUİKAST ÖNERİSİ GÜNEYLİ BİR YETKİLİDEN Gazeteye göre, toplantıda PKK’nin Zap direnişiyle yaşadığı psikolojik üstünlük geniş bir şekilde değerlendirildi. İran ve Türkiye heyetleri Güney Kürdistan hükümetinden PKK’nin Zap’tan sonra Güney halkı üzerinde yarattığı psikolojik etkinin ortadan kaldırılması için her şeyi yapmalarını istedi.

Aynı toplantıda Türkiye resmi olarak Kürt yetkililerden PKK’ye karşı askeri bir operasyonda tam destek vermeleri talebinde bulundu. Kürt yetkililerden PKK’ye karşı silahlı çatışmalara girmeleri istenirken, Kürt tarafının “halkın bize olan güveni yok olur” diyerek bu talebi reddettiği ifade edildi.

Toplantıda yer alan ve her iki ülkenin istihbarat güçleri ile doğrudan ilişkileri olduğu belirtilen Güneyli yetkilinin HPG Komutanı Dr. Bahoz Erdal’a yönelik suikast önerisinde bulunduğu iddia edildi. Gazeteye göre Kürt yetkili şöyle dedi: “Ancak böyle hem elde edilen zaferi ortadan kaldırabiliriz, hem de örgüte ağır bir darbe vurabiliriz.” TSK_Kandil_i_bombaladi__Bir_okul_ve_hastane_yerlebir_20071216_160340

750 BİN DOLAR SUİKAST İÇİN Toplantıya katılan taraflar bu öneriyi görüştükten sonra suikasti düzenleyecek kişiye 750 bin dolar vermeye hazır olduklarını bildirdiler. Uzun tartışmalardan sonra planın deşifre olmaması için Doğu Kürdistan’dan bazı genç ve ajanların PJAK içerisine gönderilmesi konusunda ortak fikir beyan edildi. Zira Türkiye’nin gönderdiği çok sayıda ajan PKK’liler tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Bu toplantında bir hafta sonra Türk Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, “kısa bir süre içinde PKK’ye ilişkin bir sürprizleri” olduğunu açıkladı. Ancak plan tutmayınca Büyükanıt tekrar bir açıklama yaparak, KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, KCK Yürütme Konseyi üyesi Cemil Bayık ve HPG Komutanı Bahoz Erdal hakkına gerçek dışı iddialarda bulundu.

  • SORULAR
  • Azadiya Welat gazetesi, haberin sonunda şu soruları sordu:
  • “-MİT-İtlaat ve Kürt yetkili arasında gerçekleşen bu görüşme Kürdistan Bölge Hükümeti ile Bölge Başkanı’nın bilgisi dahilinde mi yoksa gizli bir şekilde mi oldu?
  • -Geçtiğimiz günlerde MİT’e karşı Duhox-Zaxo-Diyana üçgeninde yapılan operasyonda bu görüşmenin rolü var mı? Bölge hükümetinden yetkililerin de isimleri geçiyor mu bu operasyonda?
  • -PKK ve PJAK bu son dönemlerde suikast amaçlı herhangi bir grup veya kişi deşifre etti mi?”

0 Yorum: