Başkan Barzani: Şimdi, özerkliği kuvvetlendirmek için çalışıyoruz.

barzani2 Sabah-Yasemin Taşkın- Sınır ötesi operasyon, PKK sorunu, Kerkük referandumu gündemdeki ağırlığını her zamanki gibi koruyor. Biz de Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani'nin İtalya ziyaretini fırsat bilip son dönem yaşanan gelişmeleri kendisiyle konuştuk...

* Kerkük, Irak'ın "özgürleştirilmesinin" ana temalarından biriydi. Niyet Kerkük'ü Kürt bölgesine bağlamaktı. Savaş sonrası şehrin durumunu yasal yoldan çözmeye karar verdik. Kerkük referandumunun Aralık 2007'de yapılmış olması gerekiyordu. Biz 2005'te BM ile bir anlaşmaya varmıştık. Kerkük'ün Kürt bölgesi ile entegrasyonunu önermiştik. Bizim için Kerkük Irak'ın problemidir.

"BAĞIMSIZLIK HAKTIR"
* Temel bir konuyu çok açık bir biçimde söylemek gerekiyor. Bağımsızlık tüm insanlar için evrensel bir hak olmalı. Kuzey Irak'la ilgili olarak nasıl ve ne zaman gerçekleşeceği görülecektir. Bağımsızlık uzun dönem projesidir. Bağımsızlıkla ilgili şimdiden bir ajanda vermem mümkün değil. Şimdi, özerkliği kuvvetlendirmek için çalışıyoruz.

"SINIR ÖTESİNİ KINIYORUZ"
* İyi ekonomik ilişkileri olan iki ülke arasındaki sınırdan girmek için bahane buluyorlarsa, biz bunu kınıyoruz. PKK her zaman için topraklarımızı bombalamak ve vurmak için bir bahane olamaz. Askeri çözüm bizim tercih ettiğimiz bir çözüm değil. Biz Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz ve bu ilişkiler de mevcut...

‘ABD POLİTİKASI DEĞİŞMEZ'
* Irak'ta seçimden sonra ABD politikalarının değişeceğini sanmıyorum. ABD önemli bir güç, bölgede stratejik projeleri var, bunları koruyacaktır. ABD politikasında değişiklik olacağını sanmıyorum.

* ABD, Irak'ta bir sorumluluğun altına girdi, bir çıkış yolu bulmak onlar için ahlaki mecburiyettir. Eğer çözüm bulmadan geri çekilirlerse, tamamen teröristlere bırakılmış bir alanda iç savaşın başlamasına yol açabilir. Bunun olumsuz sonuçları sadece bölgede değil başka yerlerde de ortaya çıkar.

0 Yorum: