Sömürgeci İspanya yargısından Kürdler’e ve Bask’lara tavır!

BASK AND KURDISTAN

Rizgarî Online/Bask (Basq) ve Kürdistan yönetimlerinin 2002’de imzaladığı sağlık protokolü dün İspanya'da Yargıtay tarafından geçersiz sayıldı. Sömürgeci İspanya yargıtayı, devletsiz ve sömürge olan Kürd ve Bask ulusunun kendi aralarında yaptıkları anlaşmayı “devletsiz” olmayı gerekçe göstererek karşı çıktı. İspanya yargıtayı, "sağlık protokolü" imzalayan Bask özerk bölgesi ile Federe Kürdistan yönetimini eleştirdi. Sabah gazetesinin bildirdiğine göre İspanya Yargıtayı anlaşmayı geçersiz sayarken "Var olmayan bir devletle bir hükümet anlaşma yapamaz" yorumu yaptı. Yargıtay'ın karar metninde ise "Var olmayan bir devlet ile var olmayan bir hükümetin sağlık bakanının imzaladığı anlaşma geçerli değildir" denildi.bask

Böyle bir anlaşmanın İspanya anayasasında devlete verilen yetkilerin Bask yönetimi tarafından gaspı anlamına geldiği de iddia edildi.

'DEVLETSİZ MİLLET'

İspanyol basını ise sağlık protokolünde "Kürdistan, Irak, İran, Türkiye, Suriye ve Ermenistan'ın kesiştiği topraklarda bulunan ve devleti olmayan bir millettir" ifadesinin yer aldığını yazdı.

RO/Ömer Kaçar

0 Yorum: