RojTV’ye rakip TRT’nin Kürtçe televizyonu ölü doğdu

ANKARA - TRT’nin; Roj Tv’ye rakip kanal kuracağı iddiasıyla giriştiği Kürtçe televizyon projesi, başlamadan çöktü. Projenin başına eski bir Dışişleri istihbaratçısını getiren TRT, kanalda çalışmak için de Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılma şartını koydu. İçerisinde Kürtçe ile ilgili soruların yer almadığı bir sınavı şart koşan TRT’nin Kürtçe bilmesi zorunlu olan personeli nasıl seçeceği tartışma konusu oldu.roj tv trt

AKP Hükümeti’nin yerel seçimlerde Kürt seçmenin sempatisini kazanmak için seçim kozu olarak kullandığı Kürtçe televizyonun akıbeti TRT 3’ün 4 yıl önce başlattığı 45 dakikalık Kürtçe yayına benzeyecek gibi.

Göstermelik reformlarla göz boyamaya çalışan AKP’nin yasal değişiklik yaparak başlattığı Kürtçe televizyon projesi ölü doğdu.

TRT’nin Roj Tv’ye alternatif bir kanal kurarak, Kürtler üzerinde ideolojik, politik ve kültürel kırılmayı hedeflediği projenin başına Kürtçe’yi iyi derecede bilen Kürt asıllı Dışişleri İstihbarat Dairesi görevlilerinden Sinan İlhan getirildi. Birçok ülkede değişik görevlerde bulunan İlhan, aynı kanalda yapılacak olan Farsça ve Arapça dilleri ile İbranice ve İngilizce’ye de hakim olması dikkat çekiyor. Yaklaşık altı ay önce bu göreve getirilen İlhan’ın televizyonculuk deneyimi ise bulunmuyor.

TRT KÜRT AYDINLARA DANIŞTI

Kürtçe bildiği için ve devletin resmi ideolojisinin üretildiği Dışişleri gibi bir kurumda, istihbarat faaliyetlerinde uzman olduğu için Kürt sorununda resmi ideolojiye bağlı kalacağına inanılan Sinan İlhan, bir süre önce farklı Kürt çevreleriyle görüşerek önerilerini aldı. Kürt kökenli yazarlar Ümit Fırat, Altan Tan, HEP eski Genel Başkanı Feridun Yazar ve bir çok eski Kürt kökenli milletvekili ile görüşen İlhan, hedefinin tüm personelin Kürtçe bildiği ve tüm yayınların da Kürtlere yönelik olduğu, çeviriden kopuk izlenebilecek bir yayın yapmak olduğunu söyledi. İlhan, çocuklara yönelik Kürtçe çizgi filmler, diziler, belgeseller; eğlence ve tartışma programlarına yer vermek istediğini anlattı. Kürtçe kanalda reklamlar da Kürtçe olacak.

Alınan bilgilere göre Kürt aydınları da diğer TRT kanalları gibi olması durumunda bu kanalın izlenmeyeceği, Kürtlerin televizyonla aidiyet bağı kurabilmesi için Kürtçe’nin sade, anlaşılır ve günlük konuşma diliyle kullanılmasını önerdi. Kürt aydınları, kanalda Kürtlere yönelik devlet propagandası yapılmamasını, Kürt kültürü ve toplumunun yaşadığı sorunları irdeleyen ve haberlerde tarafsız bir dil kullanan bir kanal kurulmasını istedi.

GÜNDE 10 SAAT

Kürtçe yayın koordinatörü olarak atanan Sinan İlhan da bu talepleri dikkate alacağını söyledi. İlhan; aynı kanalda Farsça ve Arapça yayın yapılacağını ancak asıl ağırlığın Kürtçe’ye verileceğini kaydetti. Ekim ayında Kürtçe yayını başlatacaklarını belirten İlhan, günde 10 saat Kürtçe yayın yapmak istediklerini belirtti. İlhan’la görüşen Kürt kökenli aydınlar, İlhan’ın istihbaratçı olması, televizyonculuktan uzak olması ve devletin bir memuru olduğu için Kürtler tarafından izlenebilecek sivil bir yayın yapmasının mümkün olmadığı görüşünde.

Kanalla ilgili tek sorun İlhan’ın durumu değil. Halen TRT 3’te haftalık 45 dakikalık Kürtçe yayın yapan TRT, bu yayınları da İlhan gibi üç istihbaratçıya yaptırıyor. Yeni kanalın personelinin de devlet kurumlarında Kürtçe bilen istihbaratçılardan seçileceği ifade ediliyor. TRT’nin isterse dışarıdan sözleşme yapabileceği söylentilerinin doğru olmadığı da Kürtçe’yi çok iyi derecede konuşabilen gazeteci Eyyüp Demir’in, TRT’ye yaptığı spikerlik/sunuculuk ve diğer kademelerde görev alma talebinin reddedilmesiyle ortaya çıktı.

KÜRTÇE’YE KPSS ŞARTI

Gazeteci Demir, bir süre önce TRT’ye yaptığı başvuruda, Kürtçe’nin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerini iyi derecede bildiğini belirterek yeni kanalın değişik kademelerinde çalışmak istediğini belirtti. TRT Genel Müdürlüğü’nden verilen yanıtta ise devlet memurları için aranan koşullar hatırlatıldı. KPSS sınavına girilmesi ve bu sınavda yeterlilik derecesinin elde edilmesinin ardından kuruma başvurulduğu hatırlatılan yanıtta, atama işlemine bundan sonra karar verileceği belirtildi.

TRT Personel Dairesi Başkan Yardımcısı İhsan Dağ’ın verdiği yanıtta şöyle denildi: “Kurumumuz Atama Şartları Yönetmeliği'ne göre İlk Defa Devlet Memuriyetine Alınacaklar için; KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) sınavına girenlerden; Kurumca açık ilan yoluyla, alanları için belirlenecek puanlara sahip olanlar arasından, Kurumumuzca yapılacak yarışma ve yeterlik sınavı veya yeterlik sınavında başarılı olanların atamaları yapılmaktadır.”

Kurum yönetimi, gazeteci Demir’e KPSS’ye girmesi tavsiyesinde bulunurken, içerisinde Kürtçe sorular ve Kürtçe’ye yönelik her hangi bir bilginin yer almadığı sınavda başarılı olanların Kürtçe konuşmada yeterli olup olmadıklarının nasıl tespit edileceği ise tartışma konusu oldu.

0 Yorum: