SAT1 : Almanlar PKK yasağına karşı

almanlar_pkk_yasagina_karsi

Alman dağcıların Ağrı Dağı'nda HPG tarafından rehin alınması Almanya'da gündemi meşgul etmeye devam ediyor. HPG'nin dağcıların serbest bırakılmasına karşın Almanya'nın PKK yasağına son vermesi' şartı Almanlar tarafından da onay gördü. Almanya'da yapılan bir kamuoyu anketinde Almanların yüzde 77'si Almanya'nın 'PKK yasağına sona verilmesini' istedi.
Alman hükümetinin Kürtlere karşı izlediği saldırgan politika nedeniyle geçen hafta Ağrı'da HPG tarafından tarafından rehin alınan 3 dağcıyla ilgili gelişmeler Alman basınında ilk sırada yer almayı sürdürüyor. SAT1 televizyonu Alman hükümetinin PKK politikası konusunda telefonla anket yaptı. sat1-schweiz 'Almanya'nın PKK politikasını destekliyor musunuz' sorusuna yanıt veren katılımcıların yüzde 77,5'i hükümetin politikasını eleştirdi. Alman hükümetinin PKK yasağını destekleyenlerin oranı yüzde 21.4'le sınırlı kaldı. SAT1 televizyonunu da anketle ilgili yaptığı yorumda Almanların büyük çoğunluğunun PKK yasağına karşı çıktığı yorumunda bulundu.
Almanya'da kamuoyu dağcıların alıkonulması nedeniyle Almanya'nın Kürt politikasına karşı çıkarken, HPG de Alman hükümetini bir kez daha baskıcı politiklardan vazgeçmeye çağırdı. Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, HPG Anakarargah Komutanlığı, yaptığı açıklamada şöyle dedi: 'Bizim Alman halkı ve devletine karşı herhangi bir düşmanca tavrımızın olmadığı gibi, bugüne kadar da bizden yana böylesi bir tavır gelişmemiştir. Eğer böylesi bir tavır içerisinde olsaydık, Türkiye'deki Alman ekonomisinin çıkarlarına yönelik olarak daha büyük zararlar verebilirdik. Bugün Alman ekonomik çıkarlarına karşı büyük zararlar verme gücümüzün olduğu herkes tarfından bilinmektedir. Merkel hükümeti, Türkiye devleti ve hükümeti ile birlikte bazı ekonomik çıkarlar nedeniyle Kürt halkının özgürlük mücadelesini ve onun kazanımlarını kurban etmekten vazgeçmelidir.' Öte yandan Alman dağcılar için devreye giren KCK de, operasyonların durmasını ve Kızıl Haç'ın devreye girmesini istedi. Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, üç Alman rehinenin serbest bırakılması için operasyonlara son verilmesini istedi. Sozdar Avesta, 'PKK, Türkiye'nin Alman dağcıların rehin alındıkları bölgede askeri saldırılarını durdurması koşulu ile üç Alman dağcıyı bırakmaya hazırdır' dedi. Aesta ayrıca serbest bırakmanın da Kızıl Haç gibi uluslar arası bir organizasyonun gözetimi altında olmasını istedi. BERLİN

0 Yorum: