300.000 Kürt vatandaşlık haklarına kavuşmayı bekliyor!

gfbv2_logo Seyîdxan Kurij/ Tehdit Altındaki Halklar ile Daynışma Örgütü (GfbV): Başer Esad önce verdiği sözü yerine getirsin, 300.000 Kürt vatandaşlık haklarına kavuşmayı bekliyor. Tehdit Altındaki Halklar ile Dayanışma Örgütü (GfbV) Suriye devlet başkanı Başer Esad'ın gelecek pazar günü Paris de yapılacak Akdeniz Birliği toplantısına davetli olmasından dolayı, kamuoyuna yönelik bir açıklama yayınladı.
Tehdit Altındaki Halklar ile Daynışma Örgütü (GfbV):
Başer Esad önce verdiği sözü yerine getirsin, 300.000 Kürt vatandaşlık haklarına kavuşmayı bekliyor.syria kurds suriye kurtleri kurdish
Tehdit Altındaki Halklar ile Daynışma Örgütü (GfbV)
Suriye devlet başkanı Başer Esad'ın gelecek pazar günü Paris de yapılacak Akdeniz Birliği toplantısına davetli olmasından dolayı, kamuoyuna yönelik bir açıklama yayınladı.
(GfbV) bu açıklaması ile özellikle Fransa devlet başkanı Nicolas Sarkozy'den, Suriye deki vatansız 300.000 Kürdün derhal vatandaşlığa alınmalarını ve bütün vatandaşlık haklarından yararlanmalarını garanti edilmesi için Başer Esad'a baskı yapmasını, istiyor.suriye kurd kurtleri kurdish syriaTehdit Altındaki Halklar ile Daynışma Örgütü (GfbV) başkanı Tilman Zülch, Nicolas Sarkozy, Fransa dişişleri bakanı Bernard Kouchner, Federal Almanya başbakanı Angela Merkel ve Federal Almanya dişişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'dan da, temel insan ve azınlık haklarına riayet etmeden ve Suriye cezaevlerinde bulunan 150 Kürt siyasi tutuklusunu serbest bırakmadan, Başer Esad ile Avrupa birliği çerçevesinde uzun süreli bir dialoga girmemeleri talebinde bulundu.
Tilman Zülch; 8 yıl önce 17 temmuz 2000 tarihinde Başer Esad vatansız Kürtlerin problemini çözeceğine dair söz vermişti, fakat o bügüne kadar bu sözünü yerine getirmediği gibi Kürt hareketi ve demokratik Arap muhalefeti üzerindeki baskıları daha da artırdı, belirlemesinde bulunuyor.syria-kurds-clashes-14-3-2004

 


Suriye de ki GfbV gönülülerinin verdikleri bilgilere göre Kürt politikacılarının tutuklanması sürüyor ve onlara işkence yapılıyor. Yine uluslararası haber ajanslarına göre Temuz ayında Suriye güvenlik güçleri Şam yakınındaki Sednaya cezaevine saldırıp, burada bir çok tutukluyu katlettiler.
Bilindiği gibi 1962 yılında Suriye Baas Partisi hükümeti Kürdistan`ın Haseki bölgesinde sayım yaptı ve bu sayıma göre 120.000 Kürd ecnebi ilan edilerek ve vatandaşlık hakları elinden aldı. Bunlardan bazıları sonradan vatandaşlığa alındı, fakat şu anda 300.000 Kürt vatansız statüsündedir. Bazı ailelerde bazı aile fertleri vatandaş, bazıları vatansız.
Hazırlayan: Seyîdxan Kurij-Rizgari

0 Yorum: