Tarih bile açıklandı: İran Kasım-Aralık’ta vurulacak

image

ABD’nin İran’la 29 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan temas kurduğu görüşmelerde İran yönetimine uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması için 2 hafta süre verildi. Ancak İran, “Bu bizim doğal hakkımızdır” diyerek kapıyı kapattı. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi, görüşmelerin ardından İsrail ve ABD arasında İran’a yönelik askeri harekat için görüşmelerin sıklaştığını kaydetti. Buna göre ABD Başkanı George Bush, İsrail’e, “İran sorununu görev sürem dolmadan halletmeye söz verdim. Bu sözümü tutmaya kararlıyım” mesajı verdi. Ve “rahat olmalarını” istedi.

1000 uçak vurmalı

Pentagon kaynaklarına göre İran’la yürütülen görüşmelerde başarı sağlanamazsa Bush koltuğunu yeni ABD Başkanı’na devretmeden önce bu ülkeye askeri operasyon yapılmasına yeşil ışık yakacak. Hava harekatının ABD’de seçimlerin yapılacağı 4 Kasım ile Bush’un koltuğunu resmen yeni başkana devredeceği 1 Ocak arasında yapılması planlanıyor. Beyaz Saray kaynakları Cumhuriyetçi aday John McCain’in seçimi kazanması halinde Bush ve McCain’in ortak bir strateji geliştirebileceğini, ancak İran yönetimiyle görüşmeye sıcak bakan Demokrat Obama’nın seçilmesi durumunda askeri operasyon olasılığının daha yüksek olacağını belirtiyor.
Pentagon’daki savaş planlarında İran’ın 16 nükleer tesisinin vurulması için en az 1000 uçağın aynı anda sorti yapması gerektiği belirlendi. Ancak İsrail geçtiğimiz haftalarda sadece 100 uçakla Yunanistan üzerinde İran operasyonunun provasını yaptı. İsrail bu sayının yeterli olacağında ısrarlı, ancak ABD İran’ın nükleer programını en az 5 yıl geriye götrecek etkili bir hava operasyonundan yana. İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi de dün Washington’a giderek Amerika’nın kaygılarını gidermeye çalıştı. vatan

0 Yorum: