Kürtlerden Vatikan'a ziyaret

image Mezopotamyalı dinlerin Kürt temsilcilerinden oluşan bir heyet Vatikan'ı ziyaret etti. Êzidîler Federasyonu (FÊK) İkinci Başkan Serhan Cemil, Hıristiyanları temsilen Georg Aryo, Aleviler Federasyonu'ndan (FEDA) Pir Rıza Yağmur ile Civata İslama Kurdistan'dan (CIK) Mele Abdurrahman'ın yer aldığı Kürt heyeti, Vatikan Adalet ve Barış Konseyi Başkanı Kardinal Renato Martino tarafından karşılandı.

Martino, dört değişik dinin temsilcilerinden oluşan bir heyetin kendilerini ziyaret etmesini çok anlamlı bulduklarını ve bundan çok etkilendiklerini vurguladı.
Hıristiyan temsilci Georg Aryo, Hıristiyan aleminin en büyük temsili olan Vatikan'ın barış ve sorunların çözümünde etkili rol oynayabileceğini ifade etti.

image FEK adına konuşan Serhan Cemil ise, 'Türkiye Kürdistan'ındaki Êzidîlerin neredeyse tümü baskılar nedeniyle Avrupa'ya göç etmek zorunda kaldılar. Şu anda diasporada yaşıyorlar' bilgisini verdi. Bunun üzerine Vatikan heyeti, 'Neden göç etmek zorunda kaldınız?' diye sorunca Cemil, şöyle cevap verdi: 'Êzidî inancı Türkiye'de inanç olarak kabul edilmiyordu. Bunun yerine nüfus cüzdanlarında dinsiz yazılıyordu. Birçok hakaret, işkence ve baskılardan sonra Êzidîler, zorla Müslümanlaştırılmak isteniyordu. Bu ülkede kalma şartlarımız kalmamıştı.' Şengal'deki katliama da değinen Cemil, Irak merkezi ve Güney Kürdistan hükümetinin ilgisizliğinden yakındı. Cemil, Mezopotamya'daki dinlerin yıllarca birbirine düşman edildiğini anlatırken, PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın çabaları ile değişimler yaşandığını kaydetti. 'Düşmanlıkların yerini dostluklar aldı' diyen Cemil, Öcalan'a uygulanan tecride de dikkat çekti.

Mele Abrurrahman ise, Kürt sorununun barış ve kardeşlik temelinde çözümü için Vatikan'ın rol almasını istedi. Mele Abdurrahman, Roj TV yasağı ve Öcalan'a uygulanan tecride karşı Türkiye ve Almanya'ya baskı uygulanmasını da talep etti.

Pir Rıza Yağmur da, Türkiye'de 25 milyona yakın Alevi'nin bulunduğunu ve Alevilerin haklarından yoksun olduğunu anlattı. Alevilere yapılan katliamları da dile getiren Pir Rıza Yağmur, AKP ve CHP gibi partilerin Aleviler üzerinde iktidar hesaplarını yaptığını söyledi. Kürt heyet, Vatikan'la ilişkilerinin sürmesini isterken, Vatikan heyeti de 'Biz de ilişkilerimizin sürmesini istiyoruz' diyerek Êzidî ve Alevi inançları hakkında yazılı bilgi talep etti. ROMA / ANF

0 Yorum: