HPG AÇIKLADI… >> Almanları neden bıraktılar?

alman_dagcilar_serbest Ağrı Dağı'nda alıkonulan Alman turistlere ilişkin açıklama yapan HPG, turistlerin İHD, DTP, Mazlum-Der ve Barış Meclisi'nin girişimleri sonucunda serbest bırakıldığını duyurdu. Turistlerin Almanya'nın Kürtlere karşı politikalarından dolayı alıkonulduğu belirtildi. Öte yandan turistlerin durumundan faydalanmaya çalışan Türkiye, Almanya'yla Kürtlere karşı daha çok işbirliği yapma çabasına girdi.
Kürt karşıtlığında yakın işbirliği

HPG'nin demokratik kurum ve kuruluşların devreye girmesi sonucu kendi inisiyatifleriyle 3 Alman turisti serbest bırakmasının yankıları sürüyor. Alman dağcıların can güvenliğini tehdit eden operasyonları aralıksız sürdüren hükümet yetkilileri, turistlerin serbest bırakılmasında kendilerine pay çıkarırken, Almanya'nın Kürtlere yönelik geliştirmiş olduğu baskıların işbirliği sonucu yapıldığını itiraf etti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Almanya'nın son aylarda PKK'ye karşı yaptıklarını takdir ettiklerini söyleyerek, PKK'ye karşı Alman makamlarıyla yakın işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

HPG'nin alıkoyuduğu ve 13 gün sonra önceki gün 3 Alman turisti serbest bırakmasının ardından yetkililer tarafından yapılan açıklamalar, Almanya'nın Kürt karşıtı politikalarının gerçek yüzünü ortaya koyuyor. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne adaylığına destek sağlamak için New York'a dün giden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Almanya arasında PKK karşıtı işbirliğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Almanya'nın son aylarda Kürtlere karşı yaptıklarına dikkat çeken Babacan, Almanya'nın çabalarını takdir ettiklerini söyledi. Babacan, bu süreç içerisinde Alman makamlarıyla çok yakın bir istişare süreci içerisinde bulunduklarını ifade etti. Böylece, son aylarda Almanya'da Kürtlere karşı gerçekleşen ev ve dernek baskınları, gözaltı ve yasaklamaların iki ülke arasında işbirliği sonucu olduğu itiraf edilmiş oldu. HPG'nin demokratik kurum ve kuruluşların talebi üzerine kendi inisiyatifiyle bıraktığını açıkladığı 3 Alman turiste ilişkin Almanya Dışişleri Bakanı ile 4 kez görüştüğünü söyleyen Babacan, turistlerin serbest bırakılmasının Almanya ve Türkiye'nin 'ortak' tutumuyla sonuçlandığını ileri sürdü. Başbakan Tayyip Erdoğan da Kıbrıs'ta, 3 Alman dağcının serbest bırakılmasıyla ilgili olarak, 'yapılması gereken bazı adımlar olduğunu' belirterek, ''Döndükten sonra tekrar kendileriyle irtibat halinde olacağız ve ona göre kararımızı vereceğiz' dedi.
Alman turistlerin serbest bırakılmasıyla ilgili açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jens Plötner, Türkiye ile çok iyi bir işbirliği yaptıklarını söyledi. Plötner, Almanların nasıl serbest bırakıldıkları konusunda yanıt vermekten de kaçınarak, bu konularda açıklama yapılmasının, çalışma yöntemleri hakkında bilgilerin açığa çıkmasına neden olacağına ve bu bilgilerin diğer bazı kişileri rehin almak isteyenler tarafından kullanılabileceğine işaret etti. Plötner, PKK ve Kürt karşıtı politikalarını 'aynen sürdüreceklerini' de vurguladı. Almanya'daki gazeteler ve televizyonlar da haber ve yayınlarında, Alman dağcıların serbest kalmasıyla ilgili gelişmelere geniş yer verdi.

  • Almanya'nın Kürt sicili
    1993 yılındaki PKK yasağı ile Kürtler üzerinde yoğun bir baskı politikası uygulayan Almanya'nın özellikle Türkiye'nin 2007 yılı sonlarına doğru Güney Kürdistan'a yönelik başlattığı kara ve hava harekatıyla birlikte Almanya'daki Kürt dernek, kurum ve faaliyetlere karşı tutumunu sertleştirmesi dikkat çekiyor.
  • Alman polisleri geçen yıldan bu yana Kürt dernek, kurum ve evlerine en az 10 kez koordineli baskınlar gerçekleştirdi.
  • 150 ayrı adrese yapılan baskınlarda onlarca kişi gözaltına alındı, çok sayıda kitap, dergi vb. eşyalara el konuldu.
  • Gözaltına alınan çok sayıda kişi hakkında ise, Türkiye'de çokça rastlanan 'PKK propagandası yapmak; PKK'ye yardım etme; PKK adına faaliyet yürütme' suçlamalarıyla davalar açıldı.
  • Son olarak Almanya İçişleri Bakanlığı, Roj TV ile bağlı olduğu Mezopotamya şirketinin tüm faaliyetlerini yasaklayarak, Roj TV'ye program üreten Viko şirketini kapattı.
  • Yasak ve kapatmaya, 'halklar arasındaki uyum düşüncesine aykırı davranma' gerekçesini göstermesi dikkat çekti. Almanya'nın Roj TV yasağına, Kürtlerin yaşadığı her ülkeden tepki yağdı. image

'Heyetin girişimi sonucu bıraktık'
HPG, Alman dağcıların hangi koşullarda serbest bırakıldığını açıkladı. ANF'ye açıklamada bulunan HPG, alıkonmanın Alman hükümetinin PKK ve Kürtlere yönelik geliştirdiği tutuma karşı bir tepki olarak gerçekleştiğini duyurdu. Açıklamada, dağcılara yönelik hiçbir kötü muamele ve olumsuz yaklaşımın sergilenmediği ifade edilerek, can güvenliklerinin en üst düzeyde sağlanmaya çalışıldığı vurgulandı. 'KCK'nin yapmış olduğu açıklama göz önüne alınarak, İHD, MAZLUMDER, DTP ve Türkiye Barış Meclisi'nin çağrı ve girişimleri sonucunda Serhat Eyalet Komutanlığı'nın, alıkonulan 3 Alman vatandaşını serbest bırakma kararı aldığı' belirtilen açıklamada, dağcıların hangi koşullarda serbest bırakıldığı ise şöyle ifade edildi: 'İHD, MAZLUMDER, DTP ve Türkiye Barış Meclisi'nin oluşturduğu heyet ile yürütülen işbirliği sonucunda serbest bırakma işleminin 20 Temmuz'da saat 20.00'de yapılması kararlaştırılmıştır. Ancak Türk ordusunun devam eden operasyonları nedeniyle heyete belirlenen saatte teslim edilememiştir. Doğubeyazıt'a bağlı Güngören köyü yakınlarında saat 12.00'de 3 Alman vatandaşının serbest bırakılma işlemi tamamlanmıştır.' Almanya'nın Kürt politikasına da dikkat çekilen açıklamada, 'Olumsuz politikaların devam etmesi durumunda, doğacak olası kontrol dışı tepkilerin önünü almakta zorlanabileceğimizi belirtmek istiyoruz' denildi.ALTERNATİF

0 Yorum: