Bölge'deki Ergenekon ısrarla görülmezken, infazlar hız kesmiyor

Alın size Ergenekon
Bölge'deki Ergenekon faaliyetleri ısrarla görmezden gelinirken, infazlar hız kesmeden sürüyor. Beytüşşebap ve Sason'dan sonra Genç'te de 'devlet bağlantılı' kişilerce köylülerin infaz edildiği ortaya çıktı

genckorucusaldirisi


Olay çarpıtıldı
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayla köyü Eskiköy Mezrası'nda 19 Temmuz akşamı 4 kişinin öldürüldüğü, 7 kişinin de yaralandığı saldırının korucular tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi. Yetkililer ve basın organları tarafından arazi meselesi olarak yansıtılan olayın askerin bilgisi dahilinde gerçekleştirildiği kaydedildi. Olayın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen herhangi bir inceleme başlatılmadı.
'Devlet bağlantılı'
Saldırıda yaralanan Fehmi Ak, olayın failleri arasında Fikri Özcan adında birinin olduğunu, bu kişinin 'devletle bağlantılı karanlık icraatlarının bulunduğunu' söyledi. Bu arada köylüler mezrayı boşalttı. Bu da saldırının köy boşaltma amaçlı olduğu yorumlarına neden oldu. Beytüşşebap'ta 29 Eylül 2007'de 12, Sason'da ise 9 Mayıs 2008'de 5 köylü korucular ve JİTEM elemanlarınca öldürülmüştü.

genc_koyluler_infaz


Katliamın failleri belli!
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayla köyü Eskiköy Mezrası'nda ev yapan köylüler, 19 Temmuz günü akşama doğru silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonucu 4 kişi hayatını kaybederken, 7 köylü de yaralandı. Olay önce bir arazi kavgası şeklinde yansıtılmaya çalışıldıysa da köylülerin anlatımları olayın içinde korucuların da olduğu karanlık güçler tarafından yapıldığını ortaya çıkardı. Olay yerinde herhangi bir incelemenin yapılmaması ise faillerin bilindiği ve saklanmaya çalışıldığı şeklinde değerlendirildi. Olaydan sonra köylülerin mezrayı terketmesi ise olayın köylüleri göçettirmeye zorlamak için yapıldığı yorumlarına neden oldu. Daha önce de Beytüşşebap ve Sason'da köylülerin benzer şekilde saldırılara uğramış olması, bu yönlü kuşkuları daha da güçlendirdi.
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayla (Warê Mêrg) köyü Eskiköy (Dewa Xiraf) Mezrası'nda 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından, birkaç çocuk ve kadının dışında mezrada kimse kalmazken, olaya ilişkin soru işaretleri de çoğalıyor. Gerek mezranın bulunduğu konum, gerekse olayda yaralı kurtulanların anlatımları olayın askerin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini ortaya koyuyor.
19 Temmuz'da gerçekleşen olayın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen, valilik ya da askeri yetkililerden kamuoyunu doyurucu herhangi bir açıklama yapılmadı. Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun, ilk gün yaptığı açıklamalarda olayın iki aile arasındaki husumet nedeniyle çıktığı şeklinde açıklamalarda bulundu. Ardından da olaya ilişkin bir kişinin teslim olduğunu açıkladı. Ancak teslim olan kişinin kimliğine ilişkin herhangi bir bilgi vermedi. Genç'ten yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yayla köyüne bağlı olan mezranın köye 3 kilometre uzaklıkta bulunması ve mezraya giden ana yol ile köy yolu ayrımında bulunan Yayla Karakolu ve bölgenin en büyük askeri gücünü bulunduran, mezradan görülecek kadar yakın olan Taban Tepe Taburu'ndan olay esnasında herhangi bir müdahalenin olmayışı ise kuşkuları daha da arttırıyor. Olay sırasında köyde bulunan kadınların karakolu aramaları ve karakoldaki yetkililerin kendilerine, 'Olayı iyice öğrenin öyle arayın' cevabını vermesi askerin olaydan habersiz olmadığı yorumlarını da beraberinde getirdi.
Soru işaretleri çoğalıyor
Olayın organizeli yapıldığına dair ipuçları ise giderek artıyor. Olayla ilgili şu ana kadar ne köyde ne de olay yerinde herhangi bir incelemenin yapılmamış olması, boş kovanların temizlenmiş olması ve çok yakın olmasına rağmen askeri birliklerden herhangi bir müdahalenin gerçekleşmemesi olaya dair soru işaretlerini arttırıyor. Öte yandan bir cinayet olayında dahi inceleme yapılırken, 4 kişinin ölümü, 7 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay için kriminal inceleme yapılmaması, yetkililerin 'husumet sonucu gerçekleşti' açıklamalarına rağmen teslim olduğu belirtilen kişi dışında operasyon dahilinde kimsenin gözaltına alınmaması, faillerin gizlenmeye çalışıldığı yorumlarına neden oldu.
BİNGÖL - DİHA
Yeni yöntem: Öldürerek göçertme
Batman'nın Sason ilçesi Yücebağ beldesinden ilçe merkezine yolcu taşıyan araç, 9 Mayıs'ta Yuvarlıçay Mezrası yakınlarında mayın patlaması sonucu infilak etti. Araçta bulunanlardan 5 kişi yaşamını yitirmiş, 4 kişi de yaralanmıştı. Olayın ardından vali ve askeri yetkililer olayı PKK'ye mal etmeye çalışırken, köylüler korucular tarafından sürekli tehdit edildiklerini ve olaydan önceki gün JİTEM elemanlarına ait bir sivil aracın olayın olduğu yerde yaklaşık iki saat beklediğini ve daha sonra bölgeden ayrıldığını söylemişti. Köylülere yönelik bu tür saldırılar ilkin Beytüşşebap'ta gerçekleşmişti. Beytüşşebap'ta Eylül 2007'de su kanalında çalışan köylüleri taşıyan araç 'kimliği belirsiz' kişiler tarafından saldırıya uğramış ve olayda 12 köylü öldürülmüştü. Olay PKK'ye mal edilmeye çalışılmış, ancak daha sonra olayın JİTEM tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştı.
ERSİN ÇELİK

0 Yorum: