200'ü Aşkın üyesi Tutuklanan DTP: “AKP ve Ordu Kürtlere Yönelik Baskıda Anlaştı”

DTP: Baskılar Kürt karşıtı ittifak sonucu
'İkinci Dolmabahçe mutabakatı' olarak tanımlanan Erdoğan-Başbuğ'un 24 Haziran'daki görüşmesinden sonra Kürtlere yönelik baskılar da arttı. Son bir hafta içinde başta Adana olmak üzere, Mersin, İstanbul, İzmir, Batman ve Diyarbakır'da 200'ü aşkın DTP üyesi, yöneticisi ve belediye başkanı gözaltına alındı. DTP il başkanları, gözaltı ve tutuklama furyasını değerlendirdi. İl başkanları, 'AKP Bölge'de kendisine rakip gördüğü DTP'yi baskılar, gözaltılar ve tutuklamalarla sindirmeye çalışıyor. Ama bu baskılar mücadelemizi daha da artırıyor ve sonuçsuz kalacak' dediler.
AKP'nin kapatılmamasıyla bağlantılı
DTP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Ali Şimşek: Öteden beri partimizin siyasal geleneğine yönelik baskılar sürdürülüyor. AKP'nin kapatılmama kararı da bu durumla direk bağlantılıdır. Öte yandan yerel seçimlerin yaklaştığı bir süreçte Bölge'de devletin AKP üzerinden siyaseten kendisini var etmeye, kurumsallaştırmaya yönelik çabaları görülüyor. Halkın siyasal iradesi konumunda olan partimize yönelik bir baskı ve sindirme kampanyasıyla AKP Bölge'de bir siyasal güç haline getirilmeye çalışılıyor.
Gözdağı ve sindirme amaçlı
DTP Batman İl Başkanı Özcan Erdem: Kürtler üzerinde tekrar ortaklaşılan bir baskı, şiddet konseptinin devreye girdiğini düşünüyorum. Çarpıcı olduğu için belirtmek istiyorum. Batman'da arkadaşlarımız kongreye bizi uğurlarken halay çekmişler ve bu nedenden gözaltına alınmışlar. Halayda söylenen parçalardan dolayı propagandadan alınarak iki gün gözaltında tutuldu. Yani gözdağı vermek ve sindirmek istiyorlar. Kürt muhalefetinin bastırılması amaçlanıyor. Hükümet ve asker bu konseptte anlaştı.
Baskılar bizi cesaretlendiriyor
DTP Siirt İl Başkanı Abdurrahman Taşçı: AKP'ye şu çağrıda bulunuyoruz. Sizler bu ülkede demokratik açılımları yapmadan sorunları çözemezsiniz. Bu ülkeye demokrasi ve barışı getiremezsiniz. Yeni sivil bir anayasa ile demokratik Türkiye'yi inşa etmek gerekiyor. Yoksa zaten yıllardır partimize yönelik baskılar var. Bunlar bizleri daha da cesaretlendiriyor.
AKP halkımızı aldatıyor
DTP Şırnak İl Başkanı Halil İrmez: AKP artık Kürt insanını 'mazlum' rolüyle aldatmayacağı bilincine vardığı için son dönemlerde baskılara yöneldi. AKP'nin kendi Ergenekon'unu koruma çabasında olduğunu, özellikle Bölge'de Fethullah Gülen kanalıyla bunu yaptığını biliyoruz. AKP din kisvesi altında insanlarımızı aldatmaya yönelik bir çaba içerisindedir. Diğer taraftan da partimiz üzerinde baskılar geliştirerek, kaybetmiş olduğu oyları alabilme gayretindedir.
Seyyar karakollar kuruluyor
DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy: İstanbul'da uzun süreden beridir diğer yerlerden biraz daha farklı olarak bir baskı var. Partimizi bir yere sıkıştırmak istiyorlar. İstanbul'da muhalif bir Kürt sesinin çıkmasını istemiyorlar. Bizim en ufak demokratik tepkimize her durumda baskı ile karşılık veriyorlar. Gaz bombalarıyla, coplarla ve çeşitli şekillerde karşılık veriyorlar. Her ilçe örgütümüzün önünde seyyar karakollar kuruluyor. İnsanlarımız gözaltına alınıyor.
Bu süreçte baskılar arttı
DTP İzmir İl Başkanı Nimetullah Epözdemir: Sayın dilekçelerini verdiğimizden bu yana İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün partimiz üzerinde baskıları arttı. En son 7 kişi gözaltına alındı. Temel amaçları legal olan partimizi terörize edip illegalleştirmek. Verilen dilekçelerle ilgili herhangi bir sorun olmamasına rağmen, bununla amaçlanan halka gözdağı vermek ve bizi terörize etmektir.
AKP ve ordu anlaştı
DTP Ankara İl Başkanı İsmail Ancı: Türkiye'de AKP'ye karşı ciddi bir muhalefet yok. Dolayısıyla özellikle Bölge'de ve metropollerde AKP'ye muhalefet eden sadece DTP var. AKP ile ordu, Kürtlere yönelik baskının artırılmasında anlaştı. Fakat kendileri de çok iyi biliyor bu baskılar sonuç alıcı değil. ANKARA - DİHA
31 DTP'linin bırakılmasına itiraz
Adana Cumhuriyet Başsavcısı, gözaltına alınıp serbest bırakılan 61 DTP'liden 31'inin bırakılmasına itiraz etti. Yüreğir DTP ilçe binasında 10-11 Kasım 2007'de, Adana DTP il binasında da 20 Mayıs'ta gösteri yaptıkları ve slogan attıkları belirtilen DTP'lilere yönelik 14 Ağustos'ta eşzamanlı operasyon yapıldı. 15 Ağustos kutlamaları öncesi yapılan operasyonlarda, DTP'li Yakapınar Belde Belediye Başkan Vekili Burhan Aras, DTP'li Küçükdikili Belde Belediye Başkanı Leyla Güven, DTP Adana İl Başkanı Zeki Karataş, DTP'nin Seyhan, Yüreğir ve Ceyhan ilçe yöneticileri ile birlikte toplam 61 kişi gözaltına alındı. 16 Ağustos'ta adliyeye sevkedilen 61 kişiden 30'u özel yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 31 DTP'li ise tutuklanmaları için nöbetçi mahkemeye sevk edildi. özel yetkili Nöbetçi Mahkeme, 31 DTP'liyi serbest bıraktı. Adana Cumhuriyet Başsavcısı, nöbetçi mahkemenin 31 DTP'linin serbest bırakılması kararına itiraz etti.
ABDURRAHMAN GÖK

Silvan'da 1110 kişiye 'Sayın Öcalan' soruşturması

AMED/ Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 10 Temmuz günü, 'Sayın Öcalan' diyerek kendilerini ihbar eden bin 110 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Silvan Cumhuriyet Savcılığı, 10 Temmuz günü "Sayın Öcalan demek suçsa bende 'Sayın Öcalan' diyerek kendimi ihbar ediyorum" dilekçelerini veren ve aralarında Silvan Belediye Başkanı Fikret Kaya, Bayrambaşı Belediye Başkanı Kurtettin Taşkıran, İl Genel Meclisi Başkanı Kerem Doruk, DTP Silvan İlçe Başkanı Eşref Mamedoğlu'nun da bulunduğu bin 110 kişi hakkında soruşturma başlattı. Başlatılan soruşturma kapsamında Mamedoğlu ve Taşkıran savcılığa giderek ifade verdi. Mamedoğlu, savcının kendisine, "Siz mi basın metnini hazırladınız?", "Neden alınmayan dilekçeler karşısında savcılığı protesto ettiniz?", "Abdullah Öcalan'ın saçının kazıtılmasını neden protesto ettiniz?" ve "Sayın sözcüğünün suç olmasına rağmen neden suç işlemek istediniz?" şeklinde sorular yönelttiğini ifade etti.

İKİNCİ SORUŞTURMA

Mamedoğlu, savcılığın dilekçeleri kabul etmemesi üzerine Silvan PTT Binası önünde yaptığı basın açıklamasında, "Savcının bu anti demokratik davranışlarını kınıyoruz. Tek kişilik cezaevinde bulunan Sayın Öcalan'ın saçlarının yönetmelikte olmamasına rağmen zorla kazıtılmasını protesto ediyoruz" ifadeleri kullandığı için "Devlete karşı direnişte bulunmak" iddiasıyla hakkında ikinci bir soruşturmanın başlatıldığını dile getirdi. Savcının Bayrambaşı Belediye Başkanı Kutbettin Taşkıran'a da, "DTP Silvan İlçe Başkanı Mamedoğlu bu dilekçeyi düzenleyip size zorla mı imzalattı?" sorusunu yönelttiğini kaydetti. Taşkıran'ın buna karşı çıkarak kendi herkesin kendi iradesiyle dilekçeleri imzaladığını belirttiğini ifade eden Mamedoğlu, "Sayın Öcalan ifadesinden dolayı iki kere ceza aldım. Bu ifadeyi kullanmak suçsa bu suçu işlemeye devam edeceğim" dedi.

Dilekçe veren bin 110 kişinin önümüzdeki günlerde ifade vermesi bekleniyor.

ANF NEWS AGENCY

0 Yorum: