İran bir Kürdü yaralı halde idam etti

iran_idamİran molla rejimi Doğu Kürdistanlı bir insan hakarı savunucunu yaralı halde idam etti. Üç Kürt öğretmenin de her an idam edileceği belirtildi. Her dördü de ağır işkencelere maruz kaldı. Temmuz ayında idam edilenlerin sayısı 10’a yükselirken yılın başından bu yana en az 139 kişi idam edildi.

Yaralı halde idam
İran rejimi Doğu Kürdistan'ın Sine kentinde tutuklu olan insan hakları savunucusu Ahmed Kelec'in merkezi cezaevinde asarak idam etti. Rejim Kelec'i, çoğu siyasi tutukluyu idam etmek için ortaya attığı uyuşturucu trafiği iddiasıyla mahkum etti.
Kelec'in kaç yıldır tutuklu olduğu konusunda bilgi alınamadı ancak idam edilmeden önce Kelec'in intihar girişiminde bulunduğu ve ağır yaralandığı bildirildi. Rejimin Kelec'i yaralı halde idam ettiği kaydedildi.

Hücrelerde işkence gördüler
Üç Kürt öğretmenin de her an idam edilebileceği belirtildi. Öğretmenler Cumhuriyet'ine karşı 'yasadışı faaliyette' bulundukları iddiasıyla idam cezası aldılar. Kendilerine savunma hakkı tanınmadı.iranda_idamlar
Doğu Kürdistan'ın Kamyaran kentinde tutuklanan 3 üniversite öğretmeni yaklaşık bir yıldır hücrelerde ağır koşullar altında tutuluyor. Bir kardeşi PJAK saflarında olan Ferzad Kemanger ve iki öğretmen arkadaşı Eli Heyderiyan ve Ferhad Wekili, tutuklandıkları günden bu yana neredeyse hep hücrelerde kaldılar, ağır işkencelere maruz kaldılar. Her üç tutuklu bir yıl içinde götürüldükleri Kirmaşan, Kamyaran, Sine ve son olarak Tahran'daki Evin cezaevlerinde küçük ve hijyenden yoksun odalarda işkence gördü.
Bacağı kırıldı, kolu yandı
2005 yılında tutuklanan ve son olarak Evin cezaevine getirilen Ferzad Kemanger, aynı zamanda aktif bir insan hakları savunucusuydu. Kürdistan Öğretmenler Derneği iletişim sorumlusu Kemanger 11 yıldır bir teknik kolejinde öğretmenlik yapıyordu. İşkence altında bacağı kırıldı ve kolu yandı. Aynı zamanda saçlarının bir kısmı da işkence altında koptu. Çenesi ağır yara aldı ve ağır sağlık sorunları yaşıyor.
Duruşması 7 dakika sürdü
Tutukluluk süresi boyunca avukatı ile bir kereliğine sadece 45 dakika görüşebildi. Mahkeme salonunda bile avukatı ile konuşmasına izin verilmedi. Diğer iki arkadaşı ile birlikte duruşması sadece 7 dakika sürdü. Şubat ayı sonuna yapılan duruşmada rejim karşıtı bir grup üyesi oldukları iddiası ile idam cezasına çarptırıldılar. Hakkında PKK üyeliği suçlaması da bulunan Kemanger'e idam cezasını Devrim Mahkemesi Başkanı Şah Rudi verdi.
20 Aralık 2007 tarihinde de İran'ın idam ettiği PJAK gerillası Hasan Hikmet Demir'in (Agit) idamından önce işkence gördüğü ortaya çıkmıştı. İdam edildiği sırada çekilen fotoğrafta Demir'in kanlar içinde olduğu görülüyordu. ANF'nin ele geçirdiği fotoğraf Demir'in sırtından bıçaklandığını gösteriyordu.
İran rejimin 10 Temmuz 2008 tarihinde de dört kişiyi ülkenin güneyindeki Buşehr eyaleti içinde bulunan Borazcan kentinde halkın gözleri önünde idam etti. Mahkeme kararına göre, idam edilenlerin üçü Buşehr eyaletinden, bir diğeri de Afgan kökenli.
4 çocuk idam tehdidi altında
İran rejimi artık kamu içerisinde idam gerçekleştirmeyecekleri ve bunların fotoğraflarının artık yayınlanmayacağı sözünü vermişti. Ancak son idamlar yine halk içinde gerçekleşti ve fotoğrafları gazetelerde yer aldı.
İran'dan ölüm cezasına mahkum edilen dört çocuğun infaz edilmemesi ve 18 yaşından küçüklere ölüm cezası verilmesi geçtiğimi günlerde 24 uluslararası ve bölgesel hak kuruluş tarafından kınandı. İran 16 yaşındaki Kürt kökenli Muhammed Hassanzade'yi 10 Haziran'da infaz etti. Hassanzade 14 yaşında işlediği bir suç nedeniyle mahkum edilmişti. 25 Temmuz'a kadar dört çocuğun daha infaz edilme riskiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.
Tam sayısı bilinemese de, İran'da şu an 140'tan fazla çocuğun infaz edilmeyi beklediği tahmin ediliyor.
Temmuz'da 10 idam gerçekleşti
Adam öldürme, tecavüz, silahlı soygun, adam kaçırma ve uyuşturucu kaçakçılığına idam cezasının verildiği ülkede yılbaşından bu yana ANF kayıtlarına göre en az 139 kişi idam edildi. Sadece Temmuz ayı başından bu yana idam edilenlerin sayısı 10'a yükseldi.
Batılı devletler ve uluslararası toplumun sessizliği altında gerçekleşen idamlar aylara göre şöyle: Temmuz: 10, Haziran: 18, Mayıs: 29, Nisan 24, Mart: 4, Şubat: 19, Ocak: 35
İran idam cezasında Çin'den sonra dünya ikincisi. Uluslar arası Af Örgütünün 2007 yılı raporuna göre, 2007 yılında İran'da 317 kişi idam edildi. Çin'de ise en az 470 kişinin idam edildiği kaydedildi. SİNE/ TAHRAN

0 Yorum: