Berxbir Festivali'ne asker baskını

Berxbir Festivaline asker baskını Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi Laleş Yaylası'nda düzenlenen Berxbir Festivali, kamera çekimi yapan askerlerin engellenmesi üzerine 200 asker tarafından basıldı. DTP'liler ile askeri yetkililer arasında süren görüşmelerin ardından gerginlik sona erse de, festival asker ablukası altında devam etti. Öte yandan Kato Dağı'nda süren operasyon nedeniyle festivalin yarın bitirilmesi kararlaştırıldı.

Beytüşşebap Belediyesi'nin düzenlediği '4. Kuzu Kırpma Kültür Sanat ve Yayla Şenlikleri' (Berxbir Festivali) bugün de devam etti. Şenliğe, DTP Şırnak milletvekilleri Sevahir Bayındır, Hasip Kaplan, DEP eski Milletvekili Selim Sadak, DTP PM Üyesi İzzet Belge, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, İdil (Hezex) Belediye Başkanı Resul Sadak, DTP Şırnak İl ve İlçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Festivalde konuşma yapan DEP eski Milletvekili Selim Sadak, dağda yaşanan her ölümün kendilerini etkilediğini belirterek, 'Çorumlu, Yozgatlı, Tekirdağlı bir askerle dağdaki gerillanın ölümü de gözyaşı ve kandır. Şu an Kato eteklerindeyiz ve çatışma haberi geldi. Dağlar bombalandı. 30 yıldır süregelen çatışmalı ortamı bir festival ortamında yine yaşadık' dedi.

Genelkurmay ve İçişleri Bakanı'na Beybun gönderdi

Hem festivallere, hem de bayramlara buruk katıldıklarını dile getiren Sadak, 'Dün Kürtçe 'Beybun' olan 4 adet papatyayı Genelkurmay'a, Emniyet Müdürlüğü'ne ve İçişleri Bakanı'na göndermeleri için Binbaşı, İlçe Emniyet Müdürü ve Kaymakam'a verdim. Elimde kalan son papatyayı da dağlarda yaşayan gerillaya sunuyorum. İzin verilmek istenmeyen festivali sizin kararlı duruşunuz sayesinde halay ve zılgıtlarla kutluyoruz' şeklinde konuştu.berxbir kurd kurt kurdistan

Askerler festivali bastı

Sadak'ın konuşma yaptığı sırada sivil giyimli, silahlı 7 askerin kamera ile çekim yapmasına tepki gösteren kitle ile askerler arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın büyümesi üzerine kitle, 'JİTEM dışarı', 'PKK halktır halk burada' şeklinde slogan atarak, askerlerin festival alanından çıkmasını istedi. Bunun üzerine 7 asker festival alanından ayrıldı. Ancak kısa bir süre sonra Binbaşı Yakup Karakaya komutanlığındaki 200 asker ile yaklaşık 100 korucu festival alanını silahlarla bastı. Askerler, tepeleri tutarak festival alanını ablukaya aldı. DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile görüşen Binbaşı Karakaya, 'Elemanlarıma taşlarla saldıranların verilmesi gerekir. Ve Beytüşşebaplı olmayan katılımcıların kimliklerini istiyorum. Yoksa saat 15.00'te festivali bitiririm' şeklinde tehditlerde bulundu.

Çatışmalar nedeniyle festival yarın bitirilecek

DTP'liler ile Binbaşı Karakaya arasında yaklaşık 1,5 saat süren tartışmanın ardından, bir askerin silahsız olarak çekim yapmasına izin verildi. Askerler tepelerde konumlandırılırken, Jirki ve Babat korucularının da festival alanının dış tarafına çadır kurdu. Kato Dağı'nda çatışmaların yaşanması ve yaşanan gerginliklerden dolayı festivalin yarın bitirilmesine karar verildi. DİHA

0 Yorum: