Yanlış hesap Bağdat'ta

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ta verdiği mesajlarla Kürt sorununda çözüm istemediğini yineledi.erdogan_irak_ziyaret_maliki


ERDOĞAN GİZLİCE GİTTİ
Başbakan Erdoğan, dün gizlice Irak'a gitti. Erdoğan, PKK, Kerkük, Kürt yönetimi ve enerji konularında Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştü. Görüşmeler, 5 Kasım'da gerçekleşen Bush-Erdoğan görüşmesi sonrasında PKK'ye karşı süren diplomatik sürecin sürdürülmesi şeklinde yorumlandı.

PKK'YE KARŞI İŞBİRLİĞİ
AKP, Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatırken, Erdoğan'ın Irak'ta verdiği mesajlar da bu yöndeydi. Erdoğan, daha önce ABD Başkanı Bush'un dile getirdiği gibi, 'PKK'nin ortak düşman olduğunu' savundu. Irak'la Stratejik İşbirliği Yüksek Kurulu anlaşması imzalayan Erdoğan, 'PKK'yı yok etmek, iki ülkenin en ciddi işlerindendir' dedi. </I>
Irak'la diyalog mekanizması
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beklenen Bağdat ziyaretini gerçekleştirdi. Erdoğan, Irak merkezi yönetimi ile yerel Kürt yönetimine, verdiği 'terörle mücadele' desteğinden dolayı teşekkür etti. Ziyarette iki ülke arasında 'yüksek düzeyli stratejik diyalog mekanizması' kuruldu. Irak Başbakanı Maliki de 'Terörle mücadelemiz başarılı. Artık çalışmalarımız ekonomiye kaymalı' dedi.
Erdoğan'a ziyareti sırasında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Başbakan Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu eşlik etti. Erdoğan'ı karşılayan Irak heyetinde Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, İçişleri Bakanı Cevat El Bolani, Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Ticaret Bakanı Abdülfelah El Sudani ve Türkmen Gençlik ve Spor Bakanı Jafim Cafer yer aldı. Türkiye ile Irak arasında 'yüksek düzeyli stratejik diyalog mekanizması'nın resmen kurulduğu ziyarette, PKK ve Irak'la ekonomik işbirliği konuları ağırlıklı olarak ele alındı.
Erdoğan kelle istedi
Başbakan Erdoğan'ın Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yle yaptığı görüşmede 'terörle mücadele' başlığı altında PKK konusunu gündeme getirerek, üst düzey yöneticilerin yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesi ve örgüt yanlısı kurumların kapatılması talebini bir kez daha ilettiği öğrenildi. Erdoğan'ın sınırötesi operasyonlar konusunda Irak'ın desteğinden dolayı Ankara'nın duyduğu memnuniyeti de dile getirdiği bildirildi. Erdoğan'ın ziyaretinde gündeme gelen bir başka konu ise, Irak'ın güneyinde, Basra bölgesinde kurulacak, Türkiye-İngiltere-Kuveyt-Irak ortak sanayi bölgesi oldu. Ayrıca, Irak petrol ve gaz rezervlerinin Türk şirketleri tarafından çıkarılıp, işletilmesi de gündeme geldi.
'İşbirliğimiz ekonomiye kaymalı'
Erdoğan ve Maliki görüşmenin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini öngören Stratejik İşbirliği Yüksek Kurulu anlaşmasını imzaladı. İki lider daha sonra ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıda ilk sözü alan Irak Başbakanı Maliki, bu ziyareti 'tarihi bir ziyaret' sözleriyle değerlendirerek, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin önemine değindi. Türkiye ve Irak'ın 'terörle mücadele'de başarı sağladığını ileri süren Maliki, 'Artık çalışmalarımız ekonomiye kaymalı' dedi. Irak'ın yeniden yapılandırılmasında Türk şirketlerini görmek istediklerini belirten Maliki, yılda en az bir kere Başbakan düzeyinde toplanacaklarını ifade etti.
Kürt yönetimine teşekkür!
Başbakan Erdoğan da, ağırlıklı olarak ekonomik işbirliği üzerinde dururken, PKK'ye karşı Irak Merkez ve Füney Kürdistan yönetiminden gördükleri destekten dolayı minnettar olduklarını söyledi. PKK'nin sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da düşmanı olduğunu savunan Erdoğan, 'Bölgesel istikrarı tehdit eden terörün ilişkilerimizi zehirlemesine asla izin vermeyeceğiz' dedi. Ardından iki başbakan soruları yanıtladı. Maliki, Türk askerinin Güney Kürdistan'daki varlığının ne kadar süreceğinin görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bu konunun güvenlikle ilgili olduğunu ve gündeme gelmediğini savundu. TSK'nın sınırötesi harekâtlarının görüşmede gündeme gelip gelmediği sorulan Başbakan Erdoğan ise, önceki operasyonların işbirliği içinde yapıldığını söyledi. Erdoğan Bağdat ziyareti kapsamında, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile de biraraya geldi. ALTERNATİF

0 Yorum: