Saç kazıtmaya siyah kartlı protesto

ocalan_sac_kazitma_protesto İmralı Tek Kişilik Kapalı Cezaevi'nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın saçlarının zorla kestirilmesine dün de her yerden tepki yağdı. Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH), İstanbul İstiklal Caddesi Tünel Postanesi'nin önünde açıklama yaparak, Adalet Bakanlığı'na siyah mektuplar gönderdi. Kadınlar adına açıklama yapan Beritan Doğan, ülkede yaşanan krizin temelinde Kürt sorunundaki çözümsüzlüğün bulunduğunu söyledi. AKP'nin Kürt sorunundaki çözümsüzlüğünü İmralı'ya yansıttığını vurgulayan Doğan, 'En son Adalet Bakanlığı'na bağlı olan İmralı'da uygulanan insanlık dışı uygulama bunun örneğidir. Bu uygulama insan temel hak ve hürriyetlerinin yok sayılmasıdır. Biz Sayın Öcalan'ın görüşlerinin Türkiye'deki demokratikleşme sürecine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Türkiye'deki milyonlarca insan, bu düşüncelerin Türkiye'nin demokratikleşmesinde ve Kürt sorununun çözümünde belirleyici rol oynadığına inanıyor' dedi. Sık sık 'Sayın Öcalan' şeklinde slogan atan kadınlar, ellerindeki kartları gönderdikten sonra polis müdahalesiyle karşılaştı. DTP PM Üyesi Kamile Kandal ile DTP'li Sultan Toptaş, Beritan Doğan, Nihayet Taşdemir ve Lemiye Oğuz gözaltına alındı. Kandal, Toptaş, Doğan ve Oğuz daha sonra serbest bırakılırken, Taşdemir ise araması olduğu gerekçesiyle gözaltında tutuldu.

 İHD: Öcalan'a yapılan işkencedir Adana Merkez Postanesi önünde 'Tecride son hasta tutuklular bırakılsın' eylemi gerçekleştiren İHD Adana Şubesi, Öcalan'ın durumuna dikkat çekti. DTP ve DHAY-DER üyelerinin de destek verdiği eylemde konuşan İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Osman Kara, Öcalan'ın saçının kazıtılmasının işkence olduğunu söyledi. Kara, 'Toplumsal gerginliğe neden olacak İmralı'daki bu uygulamalara bir an önce son verilmelidir' dedi. Kara hakkında açıklamadan hemen sonra jet soruşturma açıldı.

250 tutuklu saçlarını kazıttı Öcalan'ın saçlarının kazıtılmasına yönelik tepkiler cezaevlerine de yayıldı. Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan 250'yi aşkın PKK'li tutuklu ve hükümlü aileleri aracılığıyla yaptıkları açıklamada, Öcalan'ın saçının zorla kazıtılmasını protesto etmek amacıyla, saçlarını sıfıra vurduğu bildirildi. Tutuklu Hükümlü Aileleri ve Hukuk Dayanışma Derneği (TUHAD-DER) de, Öcalan'a yönelik uygulamanın tehlikelerine vurgu yaparak, cezaevlerindeki protestoyu desteklediklerini ifade etti. Diyarbakır'ın yanısıra Mardin E Tipi Cezaevi'nde bulunan yaklaşık 100 PKK'li tutuklu ve hükümlünün de saçlarını kazıttığı bildirildi. Muş E Tipi Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlüler de aileleri aracılığıyla yaptığı açıklamada, ilk olarak saçlarını kazıtacaklarını ve daha sonra farklı eylemler gerçekleştireceklerini belirtti.
STK'lerden katılım çağrısı
Diyarbakır'da 14 Temmuz'da DTP öncülüğünde kitlesel yapılacak olan basın açıklaması ve 'barış nöbeti'ne demokratik toplum örgütlerinden destek geldi. DTP, TUHAD-DER, TUHAD-FED, Göç-Der, İHD, DÖKH, Barış Anneleri İnisiyatifi ve YDG gibi çok sayıda kurum ve kuruluş Öcalan'a yönelik yaklaşımı kınayarak, 14 Temmuz'da Koşuyolu Parkı'nda yapılacak olan kitlesel basın açıklamasına destek vereceklerini duyurdu. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, uygulamanın insani olmadığına dikkat çekti. Göç-Der Diyarbakır Şube Başkanı Dursun Özdoğan, 12 Eylül Askeri Darbesi döneminde cezaevlerindeki işkence uygulamalarının 28 yıl aradan sonra kendini İmralı Cezaevi'nde gösterdiğini söyledi. TUHAD-FED Şube Başkanı Mehmet Şah Teke de, uygulamanın hükümetin Kürt sorununa çözüm bulmadığının göstergesi olduğunu dile getirdi. Devletin Öcalan'ı Kürtlerden ayırmaya çalıştığını söyleyen TUHAD-DER Genel Sekreteri Mehmet Onaç da, Kürtlerin Öcalan'ı bırakmayacağını belirtti. ALTERNATİF

0 Yorum: