İnsaf! Ömür 10 yaşındaydı

10 yaşındayken polislerce öldürüldü. Aile tazminat istedi. Valilik, 'Polise karşı eylemde bulundu' diyerek reddetti.
Siirtli Eriş Ailesi'nin 10 yaşındaki çocukları Ömür'ün polis tarafından öldürülmesinden sonra başlattıkları hukuk mücadelesi tam 17 yıldır sürüyor. Tazminat talebinde bulunan aileye valilik, Ömür'ün, 'güvenlik güçlerine karşı eylemde bulunması nedeniyle öldürüldüğü' gerekçesiyle reddetti. Bunun üzerine aile bu kez İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, aileye tazminat verilmesine hükmetti. Ancak mahkemenin bu kararına rağmen Siirt Valiliği tazminat ödememekte direniyor.

mersinpoliscocuklaraiskence

» Fotoğraf Mersin'de polislerin bir çocuğa işkence yaptığı olay anıdır


Siirt'te 6 Eylül 1991 yılında yapılan bir gösteri sırasında 10 yaşındaki Ömür Eriş adlı çocuk polisin açtığı ateş sonucundan kafasından vurularak öldürüldü. Ömür'ün ölümünden sonra ailesinin başlattığı hukuk mücadelesi 17 yıl sürdü. Yıllar sonra valilikten aldıkları yanıt ise içler acısıydı. Aile, 'Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Ödenmesi Hakkındaki Kanun' kapsamında Siirt Valiliği'ne başvurarak, tazminat talep etti. Komisyon Başkanı Siirt Vali Yardımcısı Aytekin Yılmaz, Eriş Ailesi'ne gönderdiği yazılı cevapta, komisyonun incelemesi sonucu, 1981 doğumlu Ömür Eriş'in 6 Eylül 1991 yılında 'güvenlik güçlerine karşı yapılan eylemde öldüğünün anlaşıldığını' belirterek, tazminat talebinin reddine karar verildiğini bildirdi.
'Valiliğin gerekçesi makul değil' Eriş Ailesi'nin avukatı Mehmet Adıgüzel ise, Ömür'ün güvenlik güçlerine karşı eylem yapabilecek yaşta olmadığını belirterek, yürütmenin durdurulması istemiyle Diyarbakır 2'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, Ömür Eriş'in 6 Eylül 1991 tarihinde Siirt ili Kurtalan ilçe merkezinde çıkan olayları sırasında öldüğünün tartışmasız olduğunu belirterek, 'Olay tarihinde 10 yaşındaki olan Ömür Eriş'in terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyon sırasında güvenlik kuvvetlerince veya 'terör örgütü' mensuplarınca öldürülmüş olmasının da sonucu değiştirmeyeceği açık olduğundan, güvenlik güçlerine karşı eylemde bulunduğuna dair hiç bir bilgi ve belgenin de dosyada olmadığı ve olayın meydana geldiği tarih itibariyle ölenin yaşı gözönüne alındığında böyle bir durumdan da bahsedilmesinin makul olmadığı, bu nedenle böyle bir iddiaya itibar edilmeyeceği anlaşıldığından, davacının uğradığı zararın tazmini gerekmektedir' kararına vardı.
'Vali bildiğini okuyor' Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'nin kararına rağmen Siirt Valiliği tarafından Eriş Ailesi'nin avukatına gönderilen yazıda, dosya için yürütmenin durdurulması kararı alındığını, Valiliğin de yürütmenin durdurulması talebi ile Danıştay'a başvurduğunu, Danıştay'dan karar gelene kadar dosyanın bekletildiği ve ödemenin yapılmayacağı belirtildi. Valiliğin yazısı üzerine Eriş Ailesi'nin avukatı Mehmet Adıgüzel, mahkeme kararına rağmen 17 bin 320 YTL olan tazminatı mahkeme kararının tebliğinden 30 gün içerisinde ödemediği için, Siirt Valisi Necati Şentürk hakkında Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 'görevi kötüye kullandığı' gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. SİİRT / ANF
»Panzerle öldürmeyi unutturmak istiyorlar

0 Yorum: