Türkiye’de bir dizi temasta bulunduktan sonra Washington’a dönen ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, düşünce kuruluşu CSIS’te yaptığı bir değerlendirmede, kapatma davası ve Ergenekon soruşturmasının ortaya çıkardığı sürecin “ya bir anlaşma ya da ortak yıkım” senaryosunu gündeme getirdiğini belirtti. Parris şunları söyledi:
BAŞKA ÇÖZÜM OLMALI: Elbette biz diplomatlar siyah-beyaz seçenekleri sevmeyiz. Başka seçenekler de var. Ortak yıkımdan kastım bazı kişilerin siyaseten yasaklı olması, pek çok kişinin soruşturma sürecinde ya da hapiste olması ve ekonominin krize girmesi. Aklı başında mantıklı insanlar bu tabloya baktıklarında elbette ’başka bir çözüm olmalı’ diye düşünüyorlar.
DAVAYLA KURTULDU: 22 Temmuz’dan sonra AKP doğru adımları atsaydı, Türk siyasetine bir nesillik damga vurmuş olacaktı. Ama yapmadı, liberaller ve sermaye kesimi arasında desteğini yitirdi, gökkuşağı koalisyonu bozuldu. Yolsuzluk dosyaları çıkmaya başladı. İşte tam bu anda kapatma davası AKP için neredeyse kurtarıcı oldu.
BİR CUMA AKŞAMI: Bu süreçte kimse acele etmeye niyetli değil. Başta hızlı karar isteyen AKP de artık zamanı lehine kullanıyor. Anayasa Mahkemesi çok büyük bir yük altında. Kararı ağustos ortası bir cuma akşamı bekliyorum.
ERGENEKON: Krizdeki en önemli aktörlerden biri Ergenekon soruşturmasının arkasındaki güçler ve bu gücün ne olduğunu bilmiyorum. Ama görünen o ki, polis, polis istihbaratında kaynakları, bu davayı açmayı üstlenen savcıları var. Başbakan adına mı hareket ediyorlar bilemiyorum. Ama Erdoğan’ı indirmeye çalışan diğer cepheyi engellemek için kararlı görünüyorlar.
UZLAŞMA OLASILIĞI YÜKSEK: AKP hakkında kapatma kararı çıkması halen güçlü bir ihtimal. Bir ay öncesine oranla kapatmanın önüne geçecek bir çözümün ortaya çıkması olasılığını daha yüksek görüyorum. Bir uzlaşmaya varılmaması durumunda alternatif, birbirine karşı iki tarafın da uçurumdan düşmesi olacaktır.
KARİZMATİK: Başbakan Erdoğan yeri doldurulması zor, karizmatik bir lider. Bulunduğu ortamda öne çıkan bir karakter. Sarkozy ile son buluşmasında Erdoğan’ın sergilediği güçlü görüntüye bakın. Türkiye’nin, dünya dış politika sahnesindeki bu yerini kaybetmesi iyi olmaz. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Rice ve Amerikan yönetimi Erdoğan hükümetiyle çok iyi çalışıyor.
Erdoğan’ın politika yapamaması
AB ve Amerikalılar’dan oluşan bir grupla Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyleyen Parris, Avrupalıların, “AKP ve Erdoğan tarafından yönetildiği için Türkiye’nin demokratikliğini sorguladığımız zannedilmesin. Bizi, demokrasiyi sorgular duruma düşüren, asıl Erdoğan’ın başbakanlık yapamaması olur” dediklerini anlattı.
vatan
0 Yorum:
Post a Comment