İHD 22 Yaşında, Nice Yıllara...

Bianet-Nilüfer Zenginpas_ihd[1]

Bianet-Nilüfer Zengin

17 Temmuz İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 22. yaş günü. Derneğin İstanbul şube başkanı Gülseren Yoleri "22 yıldır 'haklarınıza sahip çıkın' diyoruz. Onlarla birlikte mücadele etmeye çalışıyoruz. Bugünkü ortamdaysa insanları haklarına sahip çıkmaktan alıkoyma noktasına getiriyorlar" diyor. Yoleri'yle son dönemin insan hakları gündemini, 22 yıllık mücadeleyi konuştuk.
"Ayrımcılık, güvensizlik yükseliyor"

"Son dönemde şiddetin dozu çok arttı. Öyle örnekler var ki, bir yakınını intihar girişiminde bulunduğu için hastaneye getiren kişi hastane polisinden şiddet görebiliyor. Bunca yıldır buradayız hâlâ şaşırıyoruz. Güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddette artış var. Ayrımcılık, güvensizlik yükseltiliyor."

Yoleri toplumda insan hakları ve mücadele konusunda "ne yapsak işe yaramıyor" algısının yaratılmaya çalışıldığını söylüyor, "Bu çok tehlikeli. 22 yıldan beri bu önyargıyı yıkmaya çalışıyoruz" diyor.

"İnsanlar uğradıkları ayrımcılık ya da şiddet üzerine savcılığa, karakola yaptıkları başvurulardan sonuç alamıyorlar, cesaretleri kırılıyor."
İHD haftanın yedi günü sabah saat 10:00'dan akşam saat 19:30, 20:00'ye kadar açık.

Yoleri derneğe mağdur olan kişilerin bizzat kendilerinin ya da bir yakınları vasıtasıyla başvuru yaptıklarını söylüyor.
"Hukuk danışmanlığı yapıyoruz, yönlendiriyoruz"

"Talepleri doğrultusunda başvuranlara bir katkı sunup sunamayacağımızı belirliyoruz, her başvurucuya hukuk danışmanlığı yapıyoruz" diyen Yoleri yaptıkları hukuki yardımı anlatıyor:

"Suç duyurusunda bulunulması gerekiyorsa bu konuda yardım ediyoruz. İşkenceyle ilgili başvurularda gönüllü çalışan avukatlarımıza yönlendiriyoruz, dosyayı takip ediyorlar. Sorunun kaynağı neresiyse, buna göre Adalet Bakanlığı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu gibi merciilere başvurabiliyoruz. Kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için sonuca ulaşacak taleplerimiz oluyor."

"İhlalleri kamuoyuna duyuruyor, yetkililerin çözüm üretmelerini talep ediyoruz."
Uluslararası örgütlerle ortak çalışma

Yoleri devam ediyor:

"Kendi gücümüzün yetmediği durumlarda uluslararası insan hakları kuruluşlarıyla ortak çalışma örgütlüyoruz. Vicdani retçi Mehmet Bal olayında ziyaretlerimiz çalışma ve hazırladığımız raporlar çerçevesinde Uluslararası Af Örgütü acil eylem çağrısında bulunmuştu."

"Özellikle işkence mağdurları, gözaltında, cezaevlerinde sağlığı oranın koşulları yüzünden zarar görenleri TİHV, TOHAV bünyesinde varolan rehabilitasyon hizmetlerine yönlendiriyoruz.

"Bize başvuranların başvurularını, raporlarını kişinin rızası olmadan asla açıklamıyoruz."
Bize herkes başvuruyor

Yaygın medyada İHD'nin tarafsızlığına gölge düşürecek tarzda haberler yapıldığını söyleyen Yoleri "Ama biz kendimizi ifade etmekte zorlanmıyoruz, bugüne kadar bize sağcısı, solcusu, polisi, askeri, savcısı, hakimi mağduriyeti sebebiyle başvuru yapmıştır" diyor.

"Biz yalnızca cezaevlerinde olanların, Kürtlerin sorunlarına eğilen bir dernek gibi gösteriliyoruz. Biz onları görmezden gelerek faaliyet sürdüremeyiz, tarafsızlığımızı ortadan kaldırır. Geniş anlamdaki sorunlarla ilgimizi koparmıyorsak burada kimse bizim tarafsızlığımızdan şüphe edemez."(NZ/EZÖ)

0 Yorum: