DTP'de değişim kurultayı

dtpkongresi2006

Birlikte yaşam birlikte çözüm DTP bugün 'Birlikte yaşam, birlikte çözüm' sloganı ile 2. olağan kongresini gerçekleştiriyor. Uzun süreden beri hazırlığı yapılan kongrede, Kürt siyasetinin geleceğine dair önemli kararlar alınacağı kaydediliyor. Emine Ayna ve Ahmet Türk'ün Eşbaşkanlığa getirilmesi beklenen kongreye on binlerce partili katılacak.
Kongrenin ardından gençlik, kadın örgütlenme alanları için seferberlik başlatacak olan DTP yönetiminin, kapatma davasına karşı alternatif örgütlenmeleri gerçekleştirmek, sol partilerle birlikte çatı partisini kurmak, yerel seçimler için hazırlıkları yürütmek gibi birçok önemli konuyu gündemine alacağı belirtiliyor.
DTP'de değişim kurultayı
Kapatma davasının kıskacındaki DTP, bugün 'Birlikte yaşam, birlikte çözüm' sloganı ile 2. olağan kongresini gerçekleştiriyor. Uzunca bir süredir il ve ilçelerde hazırlığı yapılan ve 2. Kasrik yürüyüşü olarak tanımlanan kongrenin DTP için son kongre olup olmayacağı sonbaharda netleşmesi beklenen kapatma davasına bağlı iken, DTP'liler bu kongrede Kürt siyasetinin geleceğine dair oldukça ciddi kararlar almaya hazırlanıyor. DTP'yi şahin-güvercin olarak bölmeye niyetli çevrelerce hedef haline getirilen Ahmet Türk ve Emine Ayna'nın yeniden Eşbaşkanlığa getirilmesi beklenen bugünki kongreye on binlerce partilinin katılması bekleniyor. Bugün yapılacak olan kongrede, kapatılan HADEP'in yöneticisi olduğu için 5 yıldır siyasi yasaklı olan Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani ve DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın 'taze kan' olarak DTP yönetimine gireceği kaydediliyor. Kongrenin ardından gençlik, kadın örgütlenme alanları için seferberlik başlatacak olan DTP yönetiminin, kapatma davasına karşı alternatif örgütlenmeleri gerçekleştirme, Türkiye'de barış ve demokrasi için sol partilerle birlikte çatı partisini kurma, önümüzdeki yıl yapılacak olan yerel seçimler için hazırlıklar yürütmek gibi birçok önemli konuyu gündemine alacağı belirtiliyor.
Yeni siyaset anlayışı ile kuruldu DTP, Kürt siyasetinde yaşanan büyük tartışmalara son vermek ve yeni bir siyasi kültür yaratmak amacıyla 10 Kasım 2005 tarihinde Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un Eşbaşkanlığı'nda kuruldu. Eski DEP milletvekillerinin de içerisinde yer aldığı Demokratik Toplum Hareketi girişiminin partileşmesiyle kurulan DTP, Kürt siyasetinde geniş katılımın sağlandığı bir parti oldu. DTP Kuruluş Kongresi'nin ardından ilk olağan kongresini 25 Haziran 2006'da gerçekleştirdi. Kongrede DTP'nin Eşbaşkanları değişmezken yönetime bazı takviyeler oldu. Kürt siyasetinde geçmişi ve Kürt gerçekliğini reddetmeden yeni bir siyasi gelenek yaratmak isteyen DTP, kısa süre içerisinde değişim karşıtı dirençle karşılaştı. Bu nedenle parti içinde yaşanan tartışmaları sonlandırmak için DTP yönetimi olağanüstü kurultay kararı aldı. 28 Şubat 2007'de 1. Olağanüstü Kongresi'ni gerçekleştiren DTP'de, Türk ve Tuğluk yerlerini korurken, yönetimde önemli değişiklikler yapıldı.
Eşbaşkanlar sıkıntılı günler yaşadı DTP, bağımsız adaylarla seçime gitmeyi bu kongrede kararlaştırdı. Seçimlerden sonra parlamentoya 20 milletvekiliyle giren DTP; Kürt siyasetinde HEP ve DEP'ten sonra parlamentoda temsil hakkı kazanan ilk parti olurken, grup kuran ilk Kürt partisi sıfatını da kazandı. Ancak seçim sürecinde yapılan stratejik hatalar, yaşanan oy kaybı nedeniyle DTP tabanına özeleştiri verdi. Parti içerisinde yaşanan tartışmalar ve örgütlenmesini tamamlayamayan DTP, örgütlenme çalışmalarını yürütecek isimlerle yola devam etme kararı aldı. Bu nedenle kongrede ismi geçen Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı'nın son anda çekilmesiyle Nurettin Demirtaş ve Emine Ayna Eşbaşkan seçildi. 'Asker kaçağı' olduğu iddiasıyla tutuklanan Demirtaş'ın yalnızca 10 gün eşbaşkanlık yaptığı DTP, uzun süre tek Eşbaşkan'la yoluna devam etti. Bu süre içinde DTP'de ayrışma yaratmayı hedefleyen pek çok haber basında yer aldı. DTP'yi kongreye götüren Kongre Komisyonu da parti teşkilatına gönderdiği genelgede, parti içerisinde gruplaşma ve çekişme yaşandığını belirterek, kongrede sorunları aşmayı hedeflediklerini belirtti. Parti Meclisi'nin görevlendirdiği komisyon kongreye hazırlık amacıyla birçok il ve ilçede toplantılar yaptı. DTP'nin geçmiş dönemdeki eksikliklerinin değerlendirildiği toplantılarda ve yeni dönem hedefleri de konuldu. DTP, yerel toplantılarda yapılan tespitleri ve alınan kararları Diyarbakır'da geçen hafta düzenlediği iki günlük kongre konferansına taşıdı. Konferansta, parti içindeki tartışmaları yapay gündem olarak değerlendiren delegasyon, açıkladığı sonuç bildirgesinde 'tek vücut' olarak kongreye gideceklerini açıkladı. DTP'nin bugün Atatürk Spor Salonu'nda 'Birlikte yaşam, birlikte çözüm' sloganıyla gerçekleştireceği kongrenin ardından, yeni bir yol haritasıyla hedef kitlesinin karşısına çıkması bekleniyor. ANKARA / ANF
Çatı Partisi'ne ilişkin özel sunum yapılacak
DTP Eşbaşkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya, DTP kongresinin, Türkiye'nin oldukça yoğun, gerilimli ve kritik günler yaşadığı bir süreçte gündeme geldiğine dikkat çekerek, Kürt sorununun anayasal çözümüne ilişkin bir sunum yapılacağını söyledi. Kongrede, Ergenekon çetesi ekseninde yaşanan tartışmaları, sistem krizini, Kürt sorununda yaşanan tıkanıklığı, sistemin katı, anti-demokratik yapısının yol açtığı açmazları değerlendireceklerini kaydeden Sarıkaya, gündeme daha etkin ve sonuç alıcı müdahalelerde bulunan bir parti yaratma amacında olduklarını ifade etti. Sarıkaya Çatı Partisi'ne ilişkin özel bir sunum yapacaklarını kaydederken, 916 delegenin katılacağı kongrede, parti yetkili organlarının milletvekilleri, il başkanları ve belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıların ardından genel başkanlık için Mardin Milletvekili Ahmet Türk üzerinde uzlaşmaya varıldı. DTP Kars eski İl Başkanı Mahmut Alınak ise bireysel kararıyla genel başkanlığa aday oldu. Genel Başkanvekili Emine Ayna yeni dönemde de Eşbaşkanlık görevini sürdürmeye devam edecek. Parti Meclisi için ise tek liste oluşturulacak. Kongreye Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürdistan Federal Bölgesi Başbakanı Mesud Barzani, AB üyesi ülkeler ile ABD Büyükelçisi, SHP, SP, ÖDP, EMEP, SDP, Hak-Par, KADEP Genel Başkanları, demokratik kitle örgütü, sendika ve meslek örgütü temsilcileri de davet edildi.
BARIŞ UMUT

0 Yorum: