BAŞKAN BARZANİ İLE CROCKER, SON SİYASİ GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ..

image

PNA-Çeşitli temaslarda bulunmak üzere bugün Kürdistan Bölgesi başkent Hewler’in Seladdin kasabasına gelen ABD’nin federal Irak büyükelçisi Ryan Crocker ve beraberindeki üstdüzey heyet Kürdistan Bölge başkanı Mesut Barzani tarafından kabul edildi.Görüşmede federal Irak ve Kürdistan bölgesindeki son siyasi gelişmeler masaya yatırıldı.

Kürdistan Bölge başbakanı Neçirvan Barzani , Başkan Barzani’nin Bağdat özel temsilcisi  Dr. Nur Şawes , Güvenlik Ajansı başkanı Mesrur Barzani , Başkanlık divanı başkanı Dr. Fuat Hüseyin , İçişlerinden sorumlu bakan Kerim Şıngali  ve Dışişlerinden sorumlu Felah Mustafa’nın da  hazır bulunduğu görüşmede 140.maddenin uygulanması , Petrol yasası , yerel seçimler yasası ve federal Irak ile ABD arasında imzalanması beklenen güvenlik anlaşması gibi ülkenin son siyasi sürecini meşgul eden  en önemli konular detaylarıyla ele alındı.

Kürdistan Bölge hükümeti ile merkezi Bağdat hükümeti arasında askıda kalan 140.maddenin uygulanması , petrol yasası gibi sorunların birönce çözüme kavuşturulması gerektiğinin önemine vurgu yapıldığı görüşmede ülkede yerel seçimler yasasının da bütün tarafların üzerinde uzlaşmaya varacağı bir çözüm mekanizmasının belirlenmesi gerektiğinin altı çizildi.

Federal Irak ile ABD arasında imzalanması beklenen güvenlik anlaşmasının detaylarına inildiği  görüşmede  her iki taraf da söz konusu güvenlik anlaşmasının imzalanmasının iki ülkenin çıkarına olacağına vurgu yaptı.

Federal Irak’ta siyasi sürecin gelişmesi yönünde başkan Barzani’nin aldığı büyük rolün önemine değinen büyükelçi Crocker , ülkede askıda kalan sorunların biran önce çözüme kavuşmasını ümit ederek özellikle Kürdistan ile ABD müttefikliğinin önemine dikkat çekti.

0 Yorum: