Gerçek bombacı serbest

huseyintureli[1] Güngören saldırısı failleri olarak gözaltına alınan 10 kişiye, yalnız mahkemede değil poliste de  bombalama ile ilgili soru sorulmadığı ortaya çıktı. Polisin gözaltındakilere kırsaldan İstanbul’a gelen PKK militanlarının fotoğraflarını göstererek, “söz konusu şahıslara  yardım ve yataklık yapıp yapmadıklarını” sorduğu öğrenildi. Bombacı olduğu iddia edilen Hüseyin Türeli’ye de bombayla ilgili sorular yerine  fotoğrafları gösterilen şahıslara ilişkin sorular sorulduğu ancak Türeli’nin 30 saat süren sorgulamada ifade vermeyi redederek susma hakkını kullandığı öne sürüldü.
GİZLİ TANIK SORGUSU • Emniyetin suçlamaları gizli bir tanığa dayandırdığı, tanığın, sanıkların PKK’ya maddi yardımda bulunduğu yolunda ifade verdiği, sanıkların ise onun verdiği bilgilere göre gözaltına alındığı da belirtildi.
Bu bilgiler doğrultusunda sorulan sorular arasında ise bomba eylemiyle ilgili soru olmadığı ancak  kırsaldan geldiği ve halen arandığı iddia edilen bombacı başta olmak üzere bazı PKK’lılara yardım ve yataklık yaptıklarına ilişkin sorgulandıkları öğrenildi.
Ayrıca bir fotoğraf gösterilerek, bombacı olarak aranan bu kişiyi tanıyıp tanımadıkları soruldu. Şüphelilerden birinin bombacıyı tanıdığı ama eylemden haberi olmadığını söylediği de iddialar arasında yer aldı.
TELEFONLARINIZ NİYE VAR • Tutuklanan kişilere emniyette sorulan soruların başında birbirlerinin telefonlarını nereden bildikleri ve neden telefon rehberlerinde bulunduğu sorusuydu. Bahçelievler’de göz altına alınanlar birbirlerini tanıdıklarını ve konfeksiyon işiyle uğraştıklarını söylerken, Esenyurt’tan alınanlar ise inşaatçı olduklarını ve bu nedenle birbirlerini tanıdıklarını ifade etti.
TÜRELİ ‘MÜLAKAT’TA KONUŞMAMIŞ • Şu an tutuklu bulanan şüphelilere bombayla ilgili soru sorulmadığı ve bunun soruşturma evrağına da yansıdığı ifade edilirken, polislerin “mülakat” olarak adlandırdığı ön görüşmede de genellikle PKK’ya yardım edip etmedikleri, üyeliklerinin bulunup bulunmadığı ve bombacı kişiyi tanıyıp tanımadığıyla ilgili sorular sorduğu ifade edildi.
Bazı basın organları tarafından kamuoyuna bombacı olarak ilan edilen Hüseyin Türeli’nin ise emniyet müdürlüğünde “mülakat” denilen sorgulamaya katıldığı ama ifade vermediği öğrenildi. Hakim de gözaltına alınan ve tutuklanan sanıkların hiçbirine bombayla ilgili soru sormadığı gibi Hüseyin Türeliye’de elindeki delillere dayanarak, sadece örgüte üye olmak yardım ve yataklık suçlamalarından soru yöneltti. Türeli bu sorgu sırasında hiçbir örgütsel bağının olmadığını ifade ederek yardım ve yataklık suçunu da işlemediğini sorgu hakimine verdiği ifadede söyledi.
“TEKZİPLERİMİZİ YAYIMLAMIYORLAR” • Güngören sanığı sekiz kişinin avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduklarını iddia ederek tahliye talebiyle üst mahkemeye başvuracaklarını açıkladı. Sanık avukatları, müvekkillerinin tutuklandıktan sonra Metris Cezaevi’nde uğradıkları saldırılar ve bazı basın yayın organlarında hakklarında çıkan asılsız haberler nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.
HEDEF GÖSTERİLDİLER • Sanık avukatlarından Hüseyin Çalışçı ve Mehmet Sani Kızılkaya’nın katıldığı toplantıya basının yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti. Sözlerine Güngören’de meydana gelen patlamayı kim tarafından yapılmış olursa olsun kınayarak başlayan Av. Hüseyin Çalışçı, bazı gazetelerde müvekkili Hüseyin Türeli’nin saldırıdan üç ay önce Kandil’den gelen bombacı olarak lanse edilmesine tepki gösterdi. Çalışçı, tutuklamadan sonra İçişleri Bakanlığı’nın gerçekdışı açıklamaları ve basının yalan haberleri ile müvekkillerinin olayın failleriymiş gibi hedef gösterildiğini söyledi.
Müvekkillerinin cezaevine girişte saldırıya uğradığına dikkat çeken Çalışçı, “Müvekkiller, Metris Cezaevi’ne götürüldüğünde önce çırılçıplak soyulmuşlardır. Daha sonra 15-20 kişilik jandarma ve gardiyan tarafından müvekkillere çıplak haldeyken coplarla, tekme ve yumruklarla saldırılmış ve feci şekilde darp edilmişlerdir. Şu an tek kişilik hücrelerde tutulmaktalar. Sürekli tehdit ve hakaret edildiğini de bize beyan etmişlerdir. Ayrıca yüzlerindeki darp izlerini bize çekinerek anlatmış ve diğer darp izlerini de göstermişlerdir” şeklinde konuştu.
Saldırı ile ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını belirten Çalışçı, müvekkillerin adli tabipliğe sevki ve işkence izlerinin kaybolmadan tespiti ile faillerin tespit edilerek cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi.
KANITLAMAK ZORUNDALAR • Hüseyin Türeli’nin avukatı Hüseyin Çalışçı Hürriyet gazetesinde müvekkilinin ağzından yazılan “Bombayı patlattım, sonra seyrettim” ifadesinin tamamen gerçekdışı olduğunu söyledi. Hürriyet gazetesi ile birlikte bazı yayın organlarında müvekkileriyle ilgili asılsız iddiaların  yazıldığını belirten Çalışçı, “Biz bu yayın organlarına tekzip gönderdik. Üç gündür tekziplerimizin yayımlanmasını bekliyoruz. Böyle bir iddiada bulunanlar bunu kanıtlamak zorundadır. Suçsuz insanları suçlu gibi gösterdiler. Tekziplerimiz yayınlanmaz ise yasal yollara başvuracağız”dedi. taraf

0 Yorum: