Devlet yurttaşın fişlisini seviyor
Ergenekon iddianamesinde yer alan 'fişleme çizelgesi' Ergenekon'un devlet olduğunu yeniden gözler önüne serdi. Devletin yurttaşları tek tek, mahalle mahalle, semt semt fişlediği gerçeği, Ergenekon iddianamesinde de yer alıyor. Devletin istihbarat kurumlarınca 1999-2000 yıllarında hazırlandığı sanılan yüzlerce kişiye ait fişleme kayıtları, Ergenekon sanığı emekli binbaşı Fikret Emek'in evinde ele geçirildi.
Devlet yurttaşları fişliyor
Ergenekon iddianamesinde yer alan 'fişleme çizelgesi' Ergenekon'un devlet olduğunu yeniden gözler önüne serdi. Devletin yurttaşları tek tek, mahalle mahalle, semt semt fişlediği gerçeği Ergenekon iddianamesinde de yer alıyor. Devletin istihbarat kurumlarınca 1999-2000 yıllarında hazırlandığı sanılan yüzlerce kişiye ait fişleme kayıtları, Ergenekon'un askeri sorumlularından biri olduğu iddia edilen emekli binbaşı Fikret Emek'in evinde ele geçen belgeler arasından çıktı. Böylece 17-24 Şubat 2008 tarihli 'Yaşamda Demokrasi' isimli haftalık gazetede yer alan 'Kürtler fişleme kıskacında' haberi doğrulanmış oldu. Emniyetin Kürtleri PKK gerekçesi ile fişleyerek bir fişleme haritası çıkardığı yazılan haberde sol grupların da bu uygulamadan nasiplerini aldığı duyurulmuş, olası bir iç çatışmaya zemin hazırlandığına dikkat çekilmişti.
Devlet halkı fişliyor
İddianame eklerinde yer alan 'Gizli' damgalı olan fişleme belgesinde, semt semt, sokak sokak çizelgeler oluşturuldu. Fişleme çizelgesinde, İstanbul'un alfabetik sıraya göre dizilmiş olan her semtinde yaşayan mekân sahiplerinin isimlerinin karşılığında, 'PKK, DHKP-C, TİKKO, MLKP, aşırı sol, irtica, Nurculuk, Süleymancı, Nakşibendi' gibi değerlendirmeler yapıldı. Ergenekon tutuklusu Fikret Emek'te bulunan ikisi yedişer, üçüncüsü ise 10 sayfalık üç fişleme çizelgesinde, öğrenci dernekleri, kültür dernekleri ve bazı sivil toplum örgütleri de yer aldı, bakkalların, berberlerin, oto galericilerin, bar ve kahvehane işletmecilerin, büyük mağaza ortaklarına kadar yüzlerce kişi yer aldı. Emek'in evinde bulunan dokümanlar, devletin halkı fişlediğini açık ispatı oldu. Zira bu belgelerden biri 'İstanbul ilindeki ilçelere göre BTÖ (Bölücü Terör Örgütü) ve aşırı sol örgütlerle ilişkili kuruluşlar' başlığını taşıyor.
Fişlenenlerin sayısı 914
10 sayfalık bu belgede, İstanbul'un semtlerinde alfabetik sıralamayla yapılan fişleme çalışmalarının dökümü bulunuyor. Zeytinburnu semtiyle sonlanan ilk listede tam 366 kişi ve kuruluşa dair fişleme kayıtları yer alıyor. İkinci ve üçüncü listelerde semtler alfabetik sıraya göre dizili değil. Bu iki fişleme listesi, aşırı sol örgütler ve PKK'nın yanısıra semtlerde tarikat örgütlenmeleri içinde olduğu iddia edilen kişileri de kapsıyor. 'İstanbul ilinde ilçelere göre örgüt, tarikat, cemaatlerle ilişkili kişi ve kuruluşlar' başlığını taşıyan EK-C listesinde 265 kişi ve kuruluş hakkında fişleme kayıtları bulunuyor. Aynı başlığı taşıyan, 'gizli' ibareli EK-C listesi incelendiğinde ise, 283 kişi ve kuruluşun fişlendiği görülüyor. Üç listeden toplam 914 kişi ve kuruluşun çeşitli örgüt isimleri sayılarak fişlendiği anlaşılıyor.
İstanbul'un tüm semtleri
Listelerde İstanbul'un tüm semtlerindeki, yemek fabrikası, mobilya mağazası, tekstil atölyesi, kimya fabrikası, oto galerileri, pastane, market, lokanta, fırın, kahvehane, bar, temizlik fabrikası, konfeksiyon mağazası, yapı malzemeleri gibi işletmelerin sahiplerinin yanısıra, berberler, bakkallar, avukatlar, doktorlar, politikacılar, sendikacılar ve CHP'li bir belediye başkanı da var. Fişleme belgelerine göre, Dersimli olan ve çeşitli vakıfların üyesi olan bu belediye başkanı için 'PKK'li' deniyor. Listeye alınan ve PKK'li diye fişlenenler arasında bir de 'öğretmen eşi' bulunuyor. Yurttaşı fişleyen devlet, çeşitli demokratik kitle örgütlerini ve kurumları da tek tek DHKP/C, Dev-Yol, PKK, MLKP, TİKKO, Ekim, Aşırı Solcu, Nurcu, Süleymancı, Kadiri grubu, Celvetiye, Milli Görüş, İrtica, Menzil, Nakşibendi, Vahdet grubu, Med-Zehra, Tekfir adları altında tek tek sınıflandırıyor. Bu çerçevede fişlenen kurumlar arasında, spor kulüpleri, çok tanınan kültür merkezleri, şoför dernekleri, tutuklu yakınlarının kurduğu dernekler, çeşitli üniversitelerin öğrenci dernekleri, öğrenci yurtları, apartman ve site yönetimleri, yöresel dernekler, fırıncı dernekleri, vakıflar, radyolar, dergiler bulunuyor.
Kurumlarla ilgili yapılan fişlemede, İnsan Hakları Derneği için PKK ve DHKP/C'li, bazı şoför dernekleri için PKK'li, Müjdat Gezen Kültür Merkezi, 68'liler Vakfı, Yılmaz Güney Vakfı, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı için 'aşırı sol'cu, Çağdaş Hukukçular Derneği için DHKP/C'li deniyor.
Devlet niçin fişliyor?
İddianame belirli bir zaman dilimine ilişkin fişlemeye yer verse de devletin istihbarat birimleri çeşitli gerekçe ve biçimlerle yurttaşları fişleme çalışmasını sürdürüyor. Bu fişleme çalışması devlet nezdinde belirli kesimlerin potansiyel suçlu olarak kabulünün teyidi anlamına gelirken, olası bir iç çatışma koşulunu yaratma hazırlığı olarak da yorumlanıyor. İddianamede geçen belgenin 1999-2000'li yıllarda hazırlanması, Kürt- Türk çatışmasının yaratılmasına dönük provokasyonların da aynı tarihlerden itibaren artarak sürmesi bir tesadüf olarak yorumlanmıyor.
Yaşamda Demokrasi Gazetesi deşifre etmişti
'Kürtlere fişleme kıskacı' başlığıyla haberi duyuran 17-24 Şubat tarihli Yaşamda Demokrasi Gazetesi, toplumsal muhalefeti ve özellikle de Kürtleri sindirmek için her türlü yöntemi devreye koyan devletin son olarak Kürtleri fişlediğini yazdı. Habere göre, emniyet tarafından çıkarılan fişleme haritası İstanbul'da Kürt nüfusunun bulunduğu bütün yerleşim yerlerini kapsıyor. PKK gerekçesiyle yapılan fişlemede Kürtler dışındaki sol muhalefet de nasibini alıyor. Ocak ayından itibaren İzmir'deki Kürtlere yönelik fişleme uygulamalarının da giderek arttığına dikkat çeken gazete, İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün Bölge'den göç alan Menemen, Asarlık, Aliağa, Yeni Foça, Dikili, Çiğli, Kadifekale, Karabağlar, Toros ve Kemalpaşa, ilçelerinde yaşayan Kürtlere yönelik fişleme, gözaltına alma, 'bilgi ve belge' toplama uygulamalarını arttırdığını yazıyor. Ayrıca haberde, Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nün çeşitli aralıklarla bölgede yaptığı araştırmalara yer verilerek fişlemenin yarattığı etkiye dikkat çekiliyor.
Gazetenin haberine göre fişlenen semtler ile iddianamede geçen semtlerin benzerliği dikkat çekiyor. Habere göre polis tarafından çıkarılan haritada Kürtlerin ve diğer sol muhalefet güçlerinin fişlendiği yerler şöyle:
Gaziosmanpaşa: Gazi Mahallesi, Şişli: Okmeydanı'nda Şark Kahvesi ve Kuzey Sokak, Kuştepe, Kâğıthane: Nurtepe ve Gültepe, Sarıyer: Küçükarmutlu, Ümraniye: Mustafa Kemal Mahallesi, Maltepe: Gülsuyu Mahallesi
Bahçelievler: Yenibosna Zafer Mahallesi, Kartal: Uğur Mumcu Mahallesi, Küçükçekmece: Sefaköy, Kanarya, Altınşehir, Şahintepesi ve İkitelli Atatürk Mahallesi, Bağcılar: Demirkapı Mahallesi ve Yenimahalle, Esenler, Beyoğlu: Çukur Mahalle, Hacıhüsrev, Hacıahmet ve Dolapdere Eyüp: Alibeyköy, Sultanbeyli, Kadıköy: Fikirtepe, Üsküdar: Örnek Mahallesi, Fatih: Kadınlar Pazarı, Adalar, Tuzla, Zeytinburnu.
ALTERNATİF
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Yorum:
Post a Comment