Kerkük’te Kürtlere Seçim Komplosu!

Pazartesi, 09 Haziran 2008 Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi SERBEST REZAN-CELİL DEMİRALP -KERKÜK-

Ekim ayında Kerkük'te yapılması beklenen seçimler öncesi Kürtlere karşı Türkmen, Araplar ve Sadr Cephesi ittifak arayışına girdi. Bu ittifakın gerçekleşmesi halinde Kürtler seçimleri kaybedecek ve Kerkük'teki etkisi azalacak.

Kerkük'te yerel seçim çalışmaları hız kazandı. Kentin görünüşüne bakıldığında seçim havası yok. Savaştan çıkmış bir harabeyi andırıyor. Güvenlik tedbirleri yetersiz, sokaklar kirli, çöpler dağılmış ve duvarlarda seçim afişleri yok. Ancak bu görüntünün arkasında seçim oyunları, komplolar ve hazırlıklar büyük hız kazanmış durumda. Tam bir seçim alarmı verilmiş.

ARAP-TÜRKMEN-SADR İTTİFAKI-Seçimler beş eyalette yapılıyor: Bağdat, Tikrit, Diyala, Musul ve Kerkük. Kerkük'te seçime katılan her partinin 25 milyon (22 bin dolar civarı) dinar vermesi gerekiyor. Eğer bu partiler kent meclisine girecek oy çoğunluğuna sahip olurlarsa parası geri dönecek. Eğer meclise girmek için yeterli oyu almazsa para iadesi mümkün olmayacak. Seçime bireysel olarak katılanlar ise 5 milyon dinar veriyor.

Bir yandan Kürtler, diğer tarafta Araplar, Türkmenler ve Muktada Es Sadr yanlıları. Alınan bilgilere göre KDP ve YNK seçimlere ittifak halinde gitmeye hazırlanırken, diğer Kürt partilerini de bu ittifakta yer almaya zorluyor.

Kürtler seçimler kazanmak için kendi aralarında cephe oluştururken, buna karşı Türkmenler, Araplar (Sünni -Şii) ve Sadr cephesi seçime ortak cephe halinde gitme çalışmaları yürütüyor. Irak genelinde Şiiler ve Sünniler arasındaki çelişkiler her alanda kendisini açığa vurmasına rağmen, Kerkük'te birleşme çabaları dikkat çekiyor.

TALABANİ ÖNERİLERİ KABUL ETMİŞTİ-Türkmenler Kerkük'te dört alanda ayrı ayrı tarihlerde seçimlerin yapılmasını istiyor. Kürtler bu talebi reddederek tek seferde seçimlerin olmasından yana. Arap, Türkmen ve Sadr cephesi Kerkük'ün fiili olarak Kürtlerin elinden alınması için ittifaka gidiyor.

Türkiye geçtiğimiz aylarda Türkmen Cephesi üzerinden Kerkük için bazı taleplerde bulunmuştu. Türkmenler ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani arasında yapılan toplantıda Talabani bu önerileri kabul etmişti. Türkmenler taleplerin kabul edilmemesi halinde seçimleri boykot edecekleri tehdidinde bulunmuştu. Alınan karara göre Kerkük Meclisi'nde Kürtlere yüzde 32, Türkmenlere yüzde 32, Araplara yüzde 32 ve Asuri-Keldanilere ise yüzde 4 oranında yer verilecek.

Bu durumda Arap-Türkmen-Sadr ittifakı olursa temsilin yüzde 64'üne sahip olacak ve Kürtler kaybedecek. Yine bu olasılık gerçekleşirse, Kürtlerin Valilikteki etkisi de azalacak.

MUSUL TÜRK KONSOLOSLUĞU'NDAN ULTİMATOM! -Adını vermek istemeyen bir kaynaktan alınan bilgilere göre Türkiye Musul Konsolosluğu seçimler için 15 gün önce Türkmen Cephesi'ne ultimatom verdi. Türkmen Cephesi'nin bütçesini karşılayan Türkiye, buna karşılık olarak Fethullah Gülen'in Kerkük'teki Şifa Hastanesi ve Türkmenlerin Türkmeneli Televizyonu'nun denetimini istedi. Bununla birlikte Musul Türk Konsolosluğu mevcut durumda sadece Kerkük içinde üyelerin yer aldığı Kerkük Meclisi'ne kent çevresindeki Türkmenlerin katılımı da talep etti.

Verilen talimat doğrultusunda seçimler öncesi Türkmen Cephesi'nin kongreye gitmesi ve bu talepleri kongrede kabul etmesi istendi. Bunun için de yedi kişilik bir kongre hazırlık komitesi oluşturuldu.

Öte yandan Kerkük'e girişlerde yeni bir uygulama göze çarpıyor. Bağdat ve Musul'dan Kerkük'e giriş yapanlardan kefil isteniyor. Bu uygulama daha önce yoktu. Güney Kürdistan'ın da diğer yerlerinde uygulanmıyor.
HALKA EV YARDIMI YAPAN ESRARENGİZ DERNEK -Ayrıca son zamanlarda Kerkük'te Solidarite (Dayanışma) isimli bir dernek halka yardım dağıtıyor. Kimlerin desteklediği bilinmiyor. Her aileye 10 milyon dinar veren kurum, iki yıl içinde ev sahibi olmalarını istiyor. Evi olmayanlara ev için yardım edilirken, evi olanların da evlerini onarmalarına yardımcı olunuyor. Yapılan yardım karşılığında herhangi bir belge imzalatılmıyor. Bu nedenle iki yıl sonra ne olacağı bilinmiyor.

0 Yorum: