'Saç kazıtma bir vahşettir'

Öcalan'ın saçının zorla kazıtılmasına tepkiler arttı. DTP ve Barış Meclisi üyeleri, uygulamanın bütün Kürtlere yapılmış bir hakaret olduğunu belirterek, hükümetten çözümsüzlüğü derinleştiren politikalarından vazgeçilmesini istedi


sarikaya_canpolat_altintas_emirogluToplumsal barış dinamitleniyor

DTP Eşbaşkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya: Sayın Abdullah Öcalan'ın Türkiye siyasetindeki rolünü kimse görmezden gelemez. Aynı zamanda ileri sürdüğü  görüş ve düşünceler, Kürt sorunu ve Türkiye'nin genel demokratikleşme sürecine ilişkin Türkiye açısından önümüzdeki dönemlerde çözümleyici olabilecek, toplumsal barışa hizmet edebilecek görüş ve önerilerdir. Buna karşı kendisine reva görülen tecrit uygulaması giderek onur kırıcı bir dayatmaya vardırılıyor. Bu toplumsal barışın dinamitlenmesi anlamına geliyor. Bu coğrafyanın önemli bir gerçekliği olan Sayın Abdullah Öcalan'a yapılan bu uygulamanın tek kelimeye toplumsal vahşetten öte bir anlamı yoktur. AKP'nin klasik devletçi ve anti-demokratik yapısı, Kürtlere karşı çok berrak bir şekilde ortaya çıkmıştır. Sayın Öcalan'ın kişilik ve onurunun rencide edilmesi, Kürtlerin rencide edilmesi, Türkiye'de toplumsal barıştan yana olan tüm toplumsal kesimlerin onurunun rencide edilmesi demektir.


dtp_bayragi2005[1] Kürt halkına hakaret

Türkiye Barış Meclisi Sekretaryası Üyesi İmam Canpolat: Eskiden beri bu politika uygulanıyor. Kürt Halk Önderi'ne ve Kürtlere yönelik politikalarda ya demokrasi ya da baskı, imha, teslim alma kıstas alınır. Bunların demokratikleşmedeki kıstası ikincisi. Bu son günlerde bir gerginlik var. Ben Kürtleri daha çok ezerim yarışı var. Sayın Öcalan'a yönelik geliştirilen tutuma da bu çerçevede bakmak gerekiyor. Son uygulama sadece Sayın Öcalan'a değil tüm Kürt halkına yapılan hakarettir. Kürdün onuruyla oynama anlamına gelmektedir. Bu Türkiye'ye bir şey kazandırmaz, çelişkileri derinleştirir. Sırf tahrik olsun veya başka yönlere çekmeye dönük normal olmayan bir uygulama. Türkiye'de bu gerginliğin arttırılması istenmiyorsa Kürtlerin de hassasiyeti var, buna dikkat etmek gerekir. Sayın Öcalan sıradan bir tutuklu ve hükümlü değil, milyonlarca insanın imza verdiği, kendi iradesi olarak tanıdığı bir kişi. Hele halk önderi ise bu hassasiyet daha da artıyor. Özellikle Türkiye'yi yönetenler bu konuda daha dikkatli davranmalı.

 
Kürtlerin duyarlılığıyla oynanmamalı

DTP Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisleri Sözcüsü Cezmi Altıntaş: İmralı'daki sistematik tecridi de aşan işkencenin bir halkası olarak Sayın Öcalan'ın saçının kazıtılması, kendisini siyasal irade olarak gören Kürt halkının demokratik iradesine bir saldırı ve hakarettir. Halkımızda büyük bir infial yarattığını belirtmek gerekiyor. Tabii ki İmralı işkencesi, kesinlikle Türkiye'deki siyasal durumdan, bu son yaşanan gelişmelerden, özellikle Kürt sorununa dönük muhtemel gelişmelerden çok bağımsız değildir. Hiçbir hukuka dayanmayan, kendi hukuklarına ve uluslararası hukuka uymayan bu uygulama kesinlikle Kürt sorununun çözümsüzlüğüne dönük bir yaklaşımdır. Bu kabul edilmez ve tahammül edilmez. Kürt halkının duyarlılığıyla oynanmamalıdır. Bu Türkiye'nin barışına ve demokrasisine hizmet etmez. Bu uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir.

12 Eylül uygulaması

DTP Kadın Meclisi Üyesi Şilan Emiroğlu: Öcalan en zor koşullarda İmralı Adası'nda bulunuyor. Bu Kürt iradesine karşı bir saldırıdır. Kürtlerin bu konuda hassasiyetleri var. Kürtler Sayın Öcalan'ı her zaman kendi iradesi olarak kabul ediyor ve bu saldırı bütün Kürtleredir. Tabii biz izliyoruz, Sayın Öcalan 9 yıldır İmralı Adası'nda Türkiye'nin barışı için, özgürlük için, bütün insanlar için çözümler üretiyor ve bu yönlü isteklerini ortaya koymuştur. Fakat görüyoruz ki Türkiye'de barışseverim diyen ve Türkiye'deki sorunları çözelim diyenler bu saldırıları daha çok geliştiriyor. 12 Eylül'de insanları tek tipleştirilmeye çalışılıyordu, şimdi de bunu Öcalan'a uygulamak istiyorlar. Kürtler bu uygulamayı kabul etmez.
Tutuklular Öcalan için saçlarını kazıttı

0 Yorum: