Kürsüde kayıp afişi

serdar tanis ebubekir deniz TBMM’de gündemdışı söz alan DTP’li Sırrı Sakık, 2001’de HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ile parti yöneticisi Ebubekir Deniz’in, jandarma tarafından gözaltına alındıktan sonra kayboluklarını söyledi.

AKPLiLER RAHATSIZ OLDU

Sakık, bu sırada yanında getirdiği Tanış ve sirri sakik Deniz’in fotoğraflarının yer aldığı afişi, Genel Kurul kürsüsüne astı. AKP’li milletvekilleri, Sakık’a tepki göstererek, afişi indirmesini istedi. Bunun üzerine Sakık, “Niye rahatsız oluyorsunuz? Bu insanlar bu ülkenin vatandaşları değil miydi? Hani demokrattınız, hani çetelerden hesap soruyordunuz? Bu insanlar gözaltına alındılar ve hala kayıp. Niye tepki gösteriyorsunuz? Siz bu kadar demokratsınız” diye konuştu.

Rizgarî Online/DTP Milletvekili Sakık, 2001 yılında jandarma karakoluna çağrıldıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Danış ve yönetici Deniz’in fotoğraflarının yer aldığı afişi TBMM kürsüsüne astı. Ergenekon sorgularında verilen ifadelere göre iki kürdü, halen Ergenekon soruşturmasının zanlılarından olan Türk Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün katlettirdiği belirtildi. DTP Muş Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Sırrı Sakık, Meclis kürsüsünde eylem gerçekleştirdi. Sakık 2001 yılında jandarma karakoluna çağrılan ve o günden sonra kendilerinden haber alınamayan HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Danış ve yönetici Ebubekir Deniz’in fotoğraflarının yer aldığı afişi Meclis kürsüsüne astı. Genel Kurul’da Sakık’ın, kürsüye afiş asması ve “kürt coğrafyası" ile “sizin vatandaşlarınız" sözleri AKP’lilerle arasında tartışmalara yol açtı.

Radikal gazetesinin bildirdiğine göre DTP Muş Milletvekili ve İdare Amiri Sırrı Sakık, Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak 2001 yılında “kaybolan” HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Danış ve yönetici Ebubekir Deniz’in, Jandarma tarafından karakola çağrıldığını ve daha sonra da kendilerinden bir daha haber alınamadığını söyledi. Dönemin cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı ve Başbakanına yapılan başvurulara rağmen Danış ve Deniz’in izinin bulunamadığını belirten Sakık, “Belki bugün yaşıyor olsalardı Parlamento grubumuzda olacaklardı ancak faillerinin araştırılması kimsenin aklına gelmedi" dedi.

Ergenekon soruşturması kapsamında aranan Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün de o dönemde bölgede görev yaptığını kaydeden Sakık, Meclis kürsüsünden, Danış ve Deniz’in fotoğraflarını gösterdi. Sakık daha sonra da elindeki afişi Meclis kürsüsünün önüne astı.SIRI SAKIK TBMM

AKP’liler tepki gösterdi

AKP milletvekilleri afişin Meclis kürsüsüne asılmasına tepki gösterirken Sakık, “Niye rahatsız oluyorsunuz. Bu insanlar bu ülkenin vatandaşı değil mi? Nasıl demokratsınız hani çetelerden hesap soruyordunuz? Siz bu kadar demokratsınız" dedi.
AKP’lilerin laf atmayı sürdürmesi üzerine salondaki kavas, kürsüdeki afişi kaldırmaya çalıştı. Sakık ise kavasa müdahale ederek afişi kendisi kaldırdı. Sakık AKP milletvekillerine ise “Burası halkın kürsüsüdür. Çetecilerin kürsüsü değil. Ergenekon çetesi bunları katletti. Kürt coğrafyasında insanlar kayboluyor. Bunlar bu coğrafyanın insanları değil mi. Sizin ilçe başkanınız olsa ne yapardınız, sizin vatandaşınız olsa ne yapardınız" diye seslendi.
Sakık’ın “Kürt coğrafyası" ve “sizin vatandaşınız olsa ne yapardınız?" sözleri AKP’lilerin tepkisine yol açtı. AKP milletvekilleri “ne demek sizin vatandaşınız" diye bağırdı. AKP’li Necat Birinci de “Meclis kürsüsünden bölücülük yapıyor" sözleriyle tepki gösterdi. Sakık ise “özür diliyorum, bizim vatandaşımız. Böyle bir şey kastetmedim. Sizin partiliniz olsa ne yapardınız demek istedim" diyerek sözlerini düzeltti. Sakık, “Bizim mal varlığımız onurumuzdur. Onurumuzu kimseye çiğnetmeyiz. Bu insanların hukukunu savunmak hem ahlaki, hem vicdani, hem de İslamidir" diye konuştu.

Sakık konuşma süresinin tamamlanmasının ardından Meclis Başkanı Güldal Mumcu’dan süre istedi. Mumcu’nun süresini doldurduğunu söylemesine rağmen konuşmasını sürdüren Sakık, ‘kürsüyü işgal ediyorsunuz’ uyarısı üzerine de konuşmasını tamamladı. (anka) RO/ Cemil Süphan RIZGARI

0 Yorum: