Köy yakanlar devrede

Bamitnekoyu Diyarbakır'ın Lice ilçesinde operasyona çıkan askeri birlikler Bamitnê Köyü'ne bağlı Reşan Mezrası'nda çobanlarla büyük baş hayvanları uzun namlulu silahlarla taradı. Olayda 2 büyük baş hayvan telef olurken, askerler köylüleri 'Derhal köyü terkedin, yoksa Atatürk zamanını uygularız' diyerek Şeyh Sait döneminde uygulanan katliamı uygulayacakları tehdidinde bulundular.
Bölge'de artan çatışmalarla birlikte askerin köylüler üzerindeki baskıları da giderek artıyor.

Özellikle bahar aylarıyla birlikte JİTEM elemanlarının da bulunduğu birlikler, Dicle, Kulp, Lice, Hani bölgesinde baskılarını arttırmaya başladı. Bu baskılarla birlikte 90'lı yıllarda binlerce köyün yakılıp-yıkıldığı milyonlarca insanın zorunlu göçe tabi tutulduğu Bölge'de yeniden köy yakma ve boşlatma yöntemi devreye sokulmaya çalışılıyor.

Dicle'de JITEM elemanlarının 'operasyon bölgesine götürup öldürmekle ' tehdit etmesinin ardından bu kezde Lice'de benzer bir olay yaşandı. Lice'nin en büyük köylerinden olan ve 1994 yılında bütün evleri yakılarak boşaltılan Kutlu (Bamitnê) köyünde hayvanlarını otlatan köylüler bu kez askerlerin hedefi oldu. Haziran ayı boyunca operasyonların yoğunlaştığı Bamitnê ve mezralarında askerler ve JITEM elemanları köylüleri tehdit etmeye başladı. 15 Haziran'da düzenlenen operasyonda askerler çobanlarla hayvanları hedef aldı. Hayvanların ve çobanların üzerine ateş açan askerler 2 büyük baş hayvanı öldürdü. Olay nedeniyle köylülerin 6 büyük baş hayvanı ise kayboldu. Bununla yetinmeyen askerler bu kez de köylüleri köyü boşaltmaları konusunda tehdit etti. 'Köyü yakarız, çadırlarınızı yakarız' diyerek tehdit eden askerler, köylülerin derhal köyü boşaltmasını istedi.
Olayı anlatan köylülerden Halis Toğçu, eşi ve 3 çocuğunu operasyon esnasında tehdit eden askerler, 'Derhal köyü terkedin, yoksa Atatürk zamanını uygularız' diyerek Şeyh Sait isyanı sonrasında uygulanan katliamı uygulayacakları mesajını verdi. Tehditler karşısında can güvenlikleri kalmayan köylüler ise çareyi IHD'ye başvurmakta buldu. Halen 6 büyükbaş hayvanları kayıp olan köylüler IHD Diyarbakır Şubesi'ne başvurarak, hayati güvencelerinin bulunmadığını belirtti. Yaşanan olay üzerine köylüler Lice Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulundu. Bamitnê Köyü 1994 yılında Bolu Komando Tugayı'na bağlı birlikler tarafından basılmış ve köydeki bütün evler bir gecede ateşe verilmişti. Operasyonda 6 köylü ise askerler tarafından öldürülmüştü. DİYARBAKIR

0 Yorum: