Erdoğan-Başbuğ mutabakatının asıl hedefi Kürtlere yönelik baskılar

Mutabakatın esası
Ergenekon'un 'sivri uçları'nın törpülenmesi ve AKP'nin kapatılmamasıyla gün yüzüne çıkan Erdoğan-Başbuğ mutabakatının asıl hedefi olan Kürtlere yönelik baskılar adım adım devreye konuldu. Adana, Diyarbakır, Batman ve Ağrı'da DTP'lilere yönelik gözaltı operasyonu başlatıldı
DTP'ye dört ilde 50 gözaltı
'İkinci Dolmabahçe mutabakatı' olarak tanımlanan Erdoğan-Başbuğ'un 24 Haziran görüşmesinden sonra, PKK ve Kürtlere dönük yeni planlar uygulamaya konuldu. Sonbaharda yapılması büyük bir ihtimal olan kara harekatı öncesi DTP'lilere yönelik baskılar da arttırıldı. Adana, Diyarbakır, Batman ve Ağrı'da il başkanları ve belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 50 DTP'li gözaltına alındı.
Bu filmi daha önce izlemiştik
DTP'lilere yönelik baskılar, 4 Mayıs 2007'de Erdoğan-Büyükanıt görüşmesinin ardından başlayan süreci andırıyor. Bu görüşmeden sonra, gözaltına alınmayan, tutuklanmayan, hakkında dava açılmayan DTP'li kalmadı. Sur, Cizre, Misis belediye başkanları görevlerinden alındı, tüm belediye başkanları hakkında peş peşe davalar açıldı, milletvekilleri hakkında fezlekeler hazırlandı.
Ergenekon'a müdahil olmayın mesajı!
Bugünkü baskıların, DTP'nin Ergenekon davasında mağdur aileleriyle birlikte Ankara'ya yürüyüş düzenleme ve müdahil olma kararını almasından hemen sonraya denk gelmesi dikkat çekici. Gözaltı operasyonunun, devletle bağlantısı olduğu belgelerle kanıtlanan Ergenekon'da, gerçek mağdurların hakikat ve adalet için başlattıkları müdahil olma girişimini kırmaya yönelik olduğu belirtiliyor.
İkinci mutabakat devrede

Geçen yıl Erdoğan-Büyükanıt'ın Dolmabahçe'de yaptıkları görüşmeden sonra Kürtlere yönelik başlatılan topyekžn saldırı konseptinin ikinci ayağı da devreye girdi. Kapatma davası ve Ergenekon operasyonuyla birlikte hükümet ile ordu arasında oluşan ve 'İkinci Dolmabahçe mutabakatı' olarak adlandırılan Erdoğan-Başbuğ'un 24 Haziran görüşmesinden sonra da aynı uygulama devreye konuldu. Sonbaharda yapılması büyük bir olasılık olarak beklenen bir kara harekatı öncesi DTP'lilere yönelik bir saldırı ve baskı dalgası daha başlatıldı. Adana, Diyarbakır, Batman ve Ağrı'da il başkanları ve belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 50 DTP'li gözaltına alındı.
AKP ile ordu arasında kapatma davasıyla birlikte oluşan mutabakatla Kürtlere yönelik saldırı dalgası da devreye konuldu. PKK'ye yönelik askeri operasyonların yoğunlaştırıldığı bugünlerde DTP'ye yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonlarına da hız verildi. Önceki geceden itibaren Adana, Diyarbakır, Batman ve Ağrı'da eşzamanlı gözaltı operasyonları başlatıldı. Adana'da 43 kişi gözaltına alınırken, Diyarbakır'da 3, Batman'da 3 ve Ağrı'da da 1 kişi gözaltına alındı.
Adana'da dün gece kent merkezinde birçok mahallede ev baskınları yapıldı. Baskınlar sonucu DTP'li Misis Belediye Başkanı Burhan Aras, Küçükdikili Belediye Başkanı Leyla Güven Yakapınar eski Belediye Başkanı Osman Keser, DTP İl Başkanı Zeki Karataş, Küçükdikili Belediyesi Meclis Üyesi Maruf Aras, DTP Seyhan İlçe Başkanı Mehmet Nardan, DTP Yüreğir İlçe Başkanı Durmaz Özmen, Abdurrezak Turgay, Servet Turgay, Hasan Özmen, Resul Aydoğdu, Mehmet Çetinkaya, Sabahattin Meşe, Mustafa Koç, Adnan Uygur, İsa Bulut, Zülküf Tezkorkmaz, Arif Atalay, Muhmat Şahin, Süphan Uğurlu, Ubeyt Temel, Hasan Özmen, Erhan Gündoğdu, Suphi Türkmen, Sebahattin Okutucu, Arif Atalay, Yusuf Orak, İzzettin Bahadır, Tahir Kanık, Salih Sun, Hüseyin Beyaz, Vasiye Akgül, Ali Yasak, Şefik Özbek, Adil Özçiftçi, Salih Arpa, Züleyha Marangoz, Mehmet Ayhan, Mustafa Koç, Ali Örküt, Mahmut İşlek, Sabahattin Yıldız ve soyadları öğrenilmeyen Ramazan ile Rezan adlı 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltı operasyonlarıyla birlikte DTP il binası dün sabah saatlerinden itibaren abluka altına alındı. Öte yandan sabah saatlerinde gözaltına alınan Hüseyin Beyaz'ın darp edilmesinden dolayı kolunun kırık olduğu ve Adana Devlet Hastanesi'nde tedavi edildiği bildirildi. Gözaltılardan sonra DTP il ve Seyhan ilçe binalarına gelen polisler, yönetim karar defterlerini aldı.
Diyarbakır, Batman, Ağrı Adana'nın yanısıra Diyarbakır, Ağır ve Batman'da da gözaltı operasyonları yapıldı. Diyarbakır'da polisler, Ferit Orak adlı bir yurttaşı evine baskın düzenleyerek gözaltına aldı. Bağlar'ın Sento Caddesi üzerinde bulunan Demir Apartman'ındaki eve baskın düzenleyen polisler, evde yaptıkları aramadan sonra Ferit Orak'ın annesi Besra Orak, 'Polisler gelip evi dağıttılar. Dağıttıkları eşyaları bizlere toplatmak istediler, fakat biz toplamayacağımızı söyledik, daha sonra kendileri dağıttıkları eşyaların bir kısmını topladılar' dedi. Orak, baskında kanepede oturan polislerden birisinin ise kendisini, 'Bu ikinci gelişimiz, üçüncü gelişimizde neler yapacağımızı tahmin edemezsiniz' sözleriyle tehdit ettiğini söyledi. Diyarbakır'da ayrıca 3 kişi de 15 Ağustos kutlamasına katıldıkları iddiasıyla gözaltında alındı. Batman'da ise Batman Belediye Meclis Üyesi Bülent Kurt ile YDG üyeleri Sümmeye Gök ve Seyfettin Kurt gözaltına alındı. Kurt'un gözaltına alınma gerekçesi ise öğrenilemedi. YDG üyleri de evlerine yapılan baskın sonucunda gözaltına alındı. Ağrı'da ise DTP Ağrı İl Binası'na baskın düzenleyen polis İl Başkanı Murat Öztürk'ü gözaltına aldı. Öztürk emniyetteki sorgusunun ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
Mersin'de 3 tutuklama
Mersin'de önceki gün evlerine düzenlenen baskında gözaltına alınan 3 kişi, 'Terör amaçlı propaganda yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. DTP Mersin İl Yöneticisi Osman Aka'nın oğlu Yasin Aka (21) ve yeğeni M.A (17) ile Mesut Eksik (21) emniyetteki sorgularının ardından savcılığa çıkarıldı. Savcılıkça ifadeleri alınan 3 kişi, tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 3 kişi, 'Yasadışı gösteriye katılmak', 'Molotof kokteyli hazırlamak ve atmak', 'Terör amaçlı propaganda yapmak' suçlamalarıyla tutuklanarak, Silifke E Tipi Kapalı Cezaevi'ne götürüldü. Aynı soruşturma kapsamında geçen hafta 7 çocuk gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı. ALTERNATİF

Newrozu Heyeti: Türkiye Kürtleri imha etmeye çalışıyor

Ergenekon’un gerçek mağdurları Kürtler Ankara’ya yürüyecek

Osmanlı'dan AKP'ye... Çözüm Getirmeyen YAKLAŞIMLAR...

AKP’nin katilleri ödüllendirildi

AKP medyasının yeni dönem görevi

AKP hükümeti hesap vermeli

Economist: AKP Kürtleri kazanmak için İslamı kullanıyor

BAYDEMIR ERDOGAN'LA KUZEY KURDISTANDA KI AKP'NIN 6 YILINI DEGERLENDIRDI : Kimseyi bilmiyorum ama artık ben kanmayacağım !

Hizbülvahşet'in hamisi TSK ve Ergenekon : Hizbullahçılar PKK'ya karşı askeri birliklerde eğitildi

Kürdistan’da geliştirilen Islamcı Hareket

Hizbullah-Ergenekon ilişkisi, devlet ilişkisidir

'Bayraklar, Peçeler ve şeriat'

İşte suç örgütü değil denilen TSK'nin vukuatları

Bir 'iyi çocuğun' itirafları : infaz, bombalama, tecavüz, işkence, suikast!

Beyaz soykırım : Kürtlere siyasi ve askeri asimilasyon

Adaletin bu mu Adalet?

Siyasal İslam ve Kürtler

Ordu ve Akpden Kuzey Kurdistan'a Islamo Fasist tezgah

İzmir, Sakarya, Aydın, Balıkesir, Mersin, Gebze… Lincin son durağı Adana

Diyarbakır’da muhbirlik eğitimi

ERGENEKON = T.C.

Aslan payı askere

'Kürt meselesini düşünmezseniz yoktur. Bak ben düşünmüyorum'

0 Yorum: