İzmir, Sakarya, Aydın, Balıkesir, Mersin, Gebze… Lincin son durağı Adana

adanaiscilerlinc

Son dönemlerde Sakarya, Aydın ve Balıkesir gibi illerde Kürtlere yönelik başlatılan linç girişimlerinin yeni adresi Adana oldu. Daha önce Balıkesir ve İzmir'de Kürt işçilere yönelik başlatılan linç kampanyasının aynısı bu sefer Adana'da sahnelendi. adanaiscilerlinc2 Adana'nın Yeşilova Mahallesi Afatevler mevkiinde bulunan TOKİ inşaatında çalışan ve çoğunluğu Kürt olan inşaat işçileri, semt sakinleri tarafından linç edilmek istendi. İş çıkışı yolda karşılaştıkları bir gruba selam vermeleri üzerine başlayan tartışma, mahallede bulunan kahvehanelerdeki onlarca kişinin de silah ve kalaslarla katılmasıyla linç girişimine dönüştü.
Adana merkez Seyhan ilçesinin Yeşilova Mahallesi'ndeki TOKİ inşaatında çalışan Diyarbakırlı ve Erzurumlu Kürt inşaat işçilerine, selamlaşma üzerine saldırmaya başlayan kalabalık grup, bir kişinin parmağının kopmasına ve diğer işçilerin de çeşitli sakarya5 yerlerinden yaralanmasına neden oldu. Saldırıya uğrayan işçiler, mahalle sakinlerinin linç girişiminden yine kendi çabalarıyla kurtuldu. Olay sonrasında yaralı halde hastaneye giderek tedavi olan işçiler, DTP Adana İl Örgütü'ne başvurdu. Linç girişiminde yaralanan işçilerden Mehmet Çakır, iş çıkışı eve doğru yürüdükleri sırada yol kenarında sakaryaulkuculer bulunan bir gruba selam veren arkadaşlarına küfredildiğini, dönüp nedenini sorduklarında ise saldırıya maruz kaldıklarını söyledi. Olayı konuşarak halletmeye çalıştıklarını ancak, kahvehanede bulunan çok sayıda kişinin de olaya karışmasıyla linç girişimine maruz kaldıklarını söyledi. Olaylar esnasında parmağı kopan Çakır, 'Bir arkadaşımızı araya aldılar ve dövmeye başladılar. Biz onu ellerinden almaya çalışırken silah çektiler ve kalaslarla bize de saldırmaya başladılar. Tüm mahalle sakinleri çoluk çocuk demeden bize saldırmaya başladı. Ellerinden kaçarak kurtulabildik. Her türlü suç duyurusunda bulunacağız ve olayı tüm adli makamlara taşıyacağız' dedi.
Polis malumunuz
Sakarya, Aydın ve Balıkesir'de olduğu gibi defalarca aranmasına bozuyuk-lincgirisimi-1 rağmen polis olay yerine ancak bir saat sonra geldi. Polisin olay yerine geç geldiğini söyleyen Çakır, 'Biz şahısları tespit etmek istedik ama polis bunu kabul etmedi. Herkes dağıldıktan sonra bizi çağırdılar ve gelin tespit edin dediler ama artık iş işten geçmişti. O sırada orada bulunan iki kişiyi gözaltına aldılar ama onları da serbest bıraktılar' dedi. Olay sonrasında götürüldükleri Şakirpaşa Polis Karakolu'nda ifadelerinin alındığını ve kendilerine 'Uzlaşmak istiyor musun' şeklinde çözüm önerildiğini söyleyen Nizamettin Balta ise, 'Olay yerine gelen polis kimseyi gözaltına almak istemedi. Saldırganların resimlerini çizip onları teşhis etmek istedik ama polis ulkucu bunu kabul etmedi' dedi. Olay sırasında çadırda yattığını ve saldırıya uğrayan arkadaşlarının imdat sesleriyle uyandıklarını, ancak tam bu sırada kendilerinin de çadırların içinde saldırıya uğradığını belirten Kamuran Kartal ise, 'Çadırlarda kafasını kaldıran her arkadaşımıza kalaslarla saldırmaya başladılar. Yerimizden kalkamadan yaralandık. Olay esnasında DTP İl Başkanı'nı aradık ve yardım istedik. Eğer ona haber vermesiydik bekli de bizi öldürürlerdi' diye konuştu. ADANA - DİHA
Gebze'de işçilerin evi basıldı
Kürt işçilere yönelik linç girişimi sadece Adana'da yaşanmadı. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde de 12 Kürt işçi mahalliler tarafından linç edilmek istendi. 13 Haziran akşamı bir kadına sözlü tacizde bulundukları iddiasıyla linç girişimine maruz kalan işçilerin evi basıldı, eşyaları yakıldı. Gebze'nin Sultan Orhan Mahallesi 1132.sakaryaulkuculer2 Sokak'ta oturan ve inşaatlarda çalışan 12 Kürt işçi sokaktan geçen bir kadına sözlü tacizde bulundukları iddiasıyla linç edilmek istendi. 13 Haziran gecesi yaşanan olayda mahalle sakinleri işçilerin kaldığı eve saldırdı. Olaydan sonra gelen polis ekipleri işçileri olay yerinden uzaklaştırırken, işçilerin yaşadığı evde bulunan eşyalar kapının önünde yakıldı. İşçilerin yaşadığı evin karşısında bulunan internet kefede çalışan gençler ise işçilere yönelik saldırıda yer aldıklarını belirterek, 'Mustafa abi' diye hitap ettikleri polis şefinin kendilerinin olayla ilgili basına bilgi vermelerini yasakladığını söyledi. Gençler isimlerinin alınması ve fotoğraf çekilmesine izin vermedi. Olay yerine gelen DTP Gebze İlçe Kürt işçilere linc trabzon Başkanı Engin Güleser ise saldırının Kürtlere yönelik inkar ve imha politikasının bir ürünü olduğunu, Türkiye'de var olan ırkçı ve militarist düşünce yapısının insanları ve halkları düşman konumuna getirdiğini söyledi. Sözlü taciz olayının bahane olduğunu belirten Güleser, 'Bir linç kültürü yaratılmaya çalışılıyor' diye konuştu.
İsmail Yıldız

0 Yorum: