Kürtçe, Ermenice ve İmralı'ya mektup göndermek yasak!
Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde tutsakların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yazdığı mektuplar cezaevi idaresi tarafından gönderilmezken, mektupların akıbeti sorulduğunda ise 'Böyle bir mektup yok' cevabı verildi. Ayrıca Kürtçe mektup ve yayınlara uygulanan yasak, Ermenice yazılan yayınları da kapsadı.
İHD Eylül ayında Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Rapora göre, Türkiye'nin hak gasplarının en çok yaşandığı cezaevlerinden biri olan Tekirdağ'da tutukluların bütün iletişim ve haberleşme hakları yasak. Cezaevine gönderilen hemen hemen bütün yayınlara el koyan cezaevi yönetimi öte yandan İran rejiminin Kürtler üzerinde baskılarını kınamak için PJAK'lı tutukluların başlattığı süresiz açlık grevine destek vermek PKK'li tutuklu ve hükümlülerin 10-11 Eylül tarihlerinde yaptığı açlık grevine ceza yağdırdı. 60'ın üzerindeki tutukluya 3 ay boyunca tüm sosyal haklardan men cezası verildi.
Yayınlara da el konuluyor
Cezaevi yönetiminin icraatları arasında taahhütlü mektupları yok etmekte bulunuyor. Tutuklu ve hükümlülerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a gönderdiği taahhütlü mektupları her hangi bir işlem yapılmadan yok eden idare, mektupların akıbeti sorulduğunda ise 'Biz bu tür bir mektup gelmedi' cevabı verdi. Özellikle tutuklu ve hükümlülere ziyaretçi ve posta aracılığı ile gelen yayınlara el konulan cezaevinde Alternatif, Atılım, Yürüyüş, İşçi Köylü, Teoride Doğrultu, Halk Gerçeği gibi sol sosyalist yayınların bir çok sayısı tutuklu ve hükümlülere verilmedi.
Agos gazetesine de yasak!
Kürtçe üzerinde yayın yasağını devam ettiren idare, Kürtçe dilekçe ve mektupların yanında Agos gazetesinde Ermenice makaleleri gerekçe göstererek, 'yapancı dille yazılı' denilerek, cezaevine sokulmasına izin vermedi. İHD raporuna göre; tutuklu ve hükümlülerin yayınların kendilerine verilmesi için idareye yaptığı başvuralar sonuçsuz kalırken, savcılığa yaptıkları başvurulara ise ret yanıtı verildi.
TEKİRDAĞ (DİHA)
Subscribe to:
Posts (Atom)