Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere Federal Kürdistan Bölgesi'ne giden DTP heyeti, Federal Kürdistan Parlamentosu'nu ziyaret etti. Ziyaretten sonra açıklama yapan DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, 'Kürt sorununun iç dinamiklerle çözümü esas alıyoruz, ancak sadece ülke içinde değil, herkes katkı sunabilir' dedi.
DTP Grup Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, Dışilişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Sebahat Tuncel, DTP Eşbaşkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman'dan oluşan heyet, Süleymaniye kentindeki temaslarından sonra Hewler'e geçti. Fedaral Kürdistan Parlamentosu'nu ziyaret eden heyet, aralarında Parlamento Başkanı Adnan Müftü, Parlamento Dışilişkiler Sorumlusu Aris Abdullah'ın da bulunduğu parlamenterler tarafından karşılandı. Parlamento Başkanı Müftü'nün makam odasında basına kapalı yapılan görüşmenin ardından, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk basına açıklamalarda bulundu. Arap ve Türkiye basınının da yoğun ilgi gösterdiği açıklamada Türk, Kürt sorununun siyasi çözümü ve siyasetle ilgili düşünceleri paylaşmak için parlamento üyeleri ile görüştüklerini belirtti. Önemli sorunlarla karşı karşıya olan bir coğrafyada yaşadıklarını vurgulayan Türk, aynı zamanda farklı kültürlerin bulunmasından kaynaklı belirli sorunların da yaşandığını ifade etti. Barış süreci için çaba sarf ettiklerini ifade eden Türk, 'Halkların kardeşliğinin ve duyarlılığın esas alınması için çaba göstereceğiz. Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümü konusunda neler yapmamız gerektiği konusunda uzun uzun görüştük. Düşüncelerimizi paylaştık' dedi. Kürt sorununun iç dinamiklerle çözümü esas aldıklarının altını çizen Türk, 'Ancak sadece ülke içinde değil, herkes katkı sunabilir' dedi.
'Herkes üzerine düşeni yapmalı'
Gazetecilerin PKK ile ilgili sorularına da cevap veren Türk, 'Kürt sorununun çözümü konusunda Kürt Parlamentosu ile bir çok noktada anlaşıyoruz. Ortak akılla çözülmesi inancındayız. Silahlı çözüm mümkün değil. Silahlar konusunda çağrımız açık, bunu açık şekilde yapıyoruz. Demokratik ve barışçıl süreç ile ilgili herkes üzerine düşeni yapmalı. Sorunun demokratik sürece evrileceğine inanıyoruz' şeklinde konuştu.
'Diyalog açık olmalı'
Türkiye yetkileri ile Federal Kürdistan Bölgesi'nin temasları ile ilgili sorulan sorulara ise Türk, şöyle cevap verdi: 'Görüşmeler yararlı olacaktır. Dostluk temelinde görüşmeler faydalı olur. Diyalogla birbirimizi anlarız. Ancak diyalog çok açık oluşturulmalı. Açık olmak gerekir. Barışçıl demokratik sürece katkısı olacak bir mantıkla olmalı görüşmeler. Soruna katkı sunan bir söylem olmalı. Eğer bu düzeyde olmayacaksa özlediğimiz kardeşleşme ve Demokratik Türkiye'ye yararı olmaz. Halkların kardeşliğini esas alan bir yaklaşım istiyoruz' dedi.
'Fikir alışverişinde bulunduk'
Operasyonlara ilişkin de açıklama yapan Türk, meseleye basit bir güvenlik meselesi olarak bakılmasının sorunları çözmeyeceğini belirterek, meselenin sosyal, ekonomik ve kültürel yönlerinin görülmesi gerektiğini ifade etti. Türk, Türkiye'deki Kürtlerin kültürel yaşam hakkı tanınmadan kardeşlik olamayacağını da söyledi. Kürt Parlamentosu'nun hükümet kadar yetkili bir organ olmadığını ve sorunların çözümünde ancak fikir alışverişi yapabildiklerini ifade eden Türk, 'Parlamentolararası dostluk olur. Parlamentolar çözüm için formül koyar, ama yürütmeyi hükümetler yapar. Sorunun çözümü konusunda Sayın Talabani'den destek istedik ama parlamento ile fikir alışverişinde bulunduk. DTP'nin siyaset mantığını ve politikasını anlattık' diye konuştu.
Parlamento ziyareti ardından DTP Heyeti KDP yetkilileri ile görüştü. Selahattin Kenti'nde KDP'nin Merkez Polit Bürosu'nda görüşen DTP Heyetini, KDP Polit Büro Sekreteri Fazıl Mirani, KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi ve KDP Siyasi Komite üyeleri karşıladı. KDP'li yetkililerle öğle yemeği yiyecek olan heyetin görüşmeleri devam ediyor.AYŞE OYMAN / ADNAN MUSTAFA - HEWLER
|
0 Yorum:
Post a Comment