Aylardır ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ın gündemde tuttuğu ve gerekli 20 imzayı bulamadığını söylediği darbelerin araştırılmasına ilişkin komisyon kurma önerisini DTP sundu. 'Hükümete darbe yapmaya hazırlandıkları' gerekçesiyle Ergenekon örgütüne yönelik yürütülen operasyonlar devam ederken, Meclis'teki hiçbir partinin şimdiye kadar yapamadığını yapan DTP, darbelerin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. DTP Grup Başkanvekili ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan tarafından hazırlanan ve DTP'li vekiller tarafından imzalanan önergede, 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbeye dikkat çekilerek, darbe ile Meclis'in lağvedildiği, 5 generalden oluşan Milli Güvenlik Konseyi'nin Kenan Evren'i devlet başkanlığına atayarak bütün yasama, yürütme yetkisini ellerinde topladıkları hatırlatıldı. Darbenin Türkiye'de onarılması güç yaralara yol açtığı, oluşturulan darbe yasası ile yasakçı zihniyetin hakim kılındığını ve bunun da topluma büyük bedeller ödettiği belirtilen önergede, darbenin bilançosuna yer verilerek, şunlara dikkat çekildi:
- 'Bu süreçte; 650 bin kişi gözaltına alınmış
- ve 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiştir.
- Açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmış,
- 7 bin kişi için idam cezası istenmiştir.
- İdam cezası verilen 517 kişiden 50'si idam edilmiştir.
- 300 kişi kuşkulu bir şekilde hayatını kaybetmiş
- ve 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelenmiştir.
- Yine 144 kişinin ölüm nedeni açıklanmamış
- ve 14 kişi açlık grevinde hayatını kaybetmiştir.
- Ayrıca 16 kişinin 'kaçarken' vurulduğu açıklanmış,
- 95 kişinin ise çatışmada öldüğü bildirilmiş.
- 73 kişiye doğal ölüm raporu verilmiş,
- 43 kişinin intihar ettiği bildirilmiş.
- İdamları istenen 239 kişinin dosyası Meclis'e gönderilmiş.
- 71 bin kişi TCK'nin 141, 141 ve 163. maddelerinden yargılanmış.
- 98 bin 404 kişi 'örgüt üyesi olmak' suçundan yargı önüne çıkartılmış.
- 338 bin kişiye pasaport verilmemiş.
- 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atılmış.
- 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarılmış.
- 30 bin kişinin siyasi mülteci olarak yurtdışına çıktığı tespit edilmiş.
- 937 film sakıncalı bulunduğu için yasaklanmıştı.
- 23 bin 677 derneğin faaliyeti durdurulmuş,
- 3 bin 854 öğretmen,
- üniversitede görevli 120 öğretim üyesi
- ve 47 hakimin işine son verilmişti.
- 400 gazeteci için toplam 4 bin yıl hapis istenmiş
- ve gazetecilere 3 bin 315 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş.
- 31 gazeteci cezaevine girmiş
- ve 300 gazeteci saldırıya uğramış,
- 3 gazetecinin ise silahla öldürüldüğü belirlenmiş.'
Dünyada darbelerin yapıldığı ülkelerde, darbecilerin yargılandığı, sorumluların yargı önüne çıkarıldığı belirtilen önergede, Türkiye'de ise darbecilerin korunduğuna işaret edilerek, 'Bütün bunlarla mücadele etmek, bu sürecin faillerinin yargılanması ancak bu sürecin aydınlatılması sorumluluğunu yerine getirmek, hukuk devleti olmanın yüklediği misyon gereğince ciddi, tutarlı bir soruşturma, kovuşturma süreci zaman kaybedilmeden başlatılmalıdır. 12 Eylül süreci sorgulanıp darbeciler yargı önüne çıkarılmadığı sürece, Susurluk, Şemdinli, Ergenekon gibi çeteleler süreci yaşanmaya devam edecektir' denildi. Türkiye'nin artık 82 Anayasası'nı kaldıramadığına değinilen önergede, Türkiye'nin çağdaş değerlerle buluşması için darbe kültürü ile hesaplaşmanın sağlanması, sorumluların yargılanması gerektiği belirtildi. Önergede darbenin yarattığı tahribatların araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması istendi.
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise, Sivas olaylarının yıldönümü dolayısıyla DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak'la birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında şeffaf, demokratik bir devlet yönetimi için karanlık ve devlet içine çöreklenmiş çete örgütlenmelerin tasfiye edilmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş 'Bu operasyonlar yapılırken hiçbir siyasi çıkar, partisel çıkar ve partizanlık gözetilmemeli. Özellikle hükümet kendi siyasi programı veya kendi siyasi takvimine, ajandasına uygun bir şekilde bu operasyonu yürütmemeli. Parçalı, kesintili bir şekilde yürüyeceğine bu operasyon bir an önce tamamlanmalı. Savcı da iddianamesini bir an önce hazırlayarak davayı açmalı. Eğer dava sürecinde başka sanık ve şüpheliler de ortaya çıkarsa, ucu nereye varırsa varsın, devam edilmeli' dedi. ANKARA / DİHA
0 Yorum:
Post a Comment