Kürtler Kürtçe için ayakta

 kurt_ogrenci_anadil_yuruyus2Kürtler anadilleri için ayakta
2008-2009 eğitim-öğretim yılının ilk gününde Kürt çocukları okullara gitmedi, yürüyüşler düzenledi, Kürtçe eğitim istedi
TZP Kûrdi'nin başlattığı 'Êdî Bes e Kürt Diline Eğitim Hakkı Tanınsın' kampanyası okulların açılmasıyla start aldı. Bölge'nin birçok il ve ilçesinde okulları boykot eden Kürt çocukları, Kürt dili üzerindeki yasakların son bulmasını talep etti. Düzenledikleri yürüyüşlerde yetkililere seslenen Kürt çocukları, 'Bırakın biz de diğer çocuklar gibi dilimizle eğitim görelim' çağrısı yaptı. Batman ise, yarınki büyük miting için tüm hazırlıklarını tamamladı.

 

Okullarda Kürtçe boykotu
2008-2009 eğitim-öğretim yılı dün itibariyle başladı. Ancak her yıl anadilde eğitimden mahrum olarak dersbaşı yapan binlerce Kürt öğrenci, bu ders yılı başında TZP Kûrdi'nin başlattığı 'Êdî Bes e Kürt diline eğitim hakkı tanınsın' kampanyası kapsamında okulları boykot etti. Ders yılının ilk günü okula gitmeyen Kürt öğrenciler, yürüyüş yaparak, okul önlerinde açıklamalarda bulunarak anadilde eğitime imkan ve olanak sağlanmasını talep ettiler.
Silopi'de binlerce kişi yürüdü
Okul boykotuna sahne olan Şırnak'ın Silopi ilçesinde biraraya gelen binlerce kişi TZP Kûrdi'nin başlattığı 'Êdî Bes e Kürt diline eğitim hakkı tanınsın' kampanyası kapsamında yürüyüş düzenleyerek, Kürtçe'nin de eğitim dili olması talebinde bulundu. DTP Silopi ilçe binası önünde toplanan ve aralarında yüzlerce ilköğretim öğrencisinin bulunduğu binlerce kişi Silopi Lisesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı yürüyüşe öğrenciler de okul kıyafetleriyle katıldı. Yürüyüşte, 'Êdî Bes e em perwerdahiya bî zimane xwe dîxwazîn' yazılı büyük pankart açıldı. Yürüyüşe, Mem û Zin Kültür Merkezi bünyesinde faaliyet yürüten Koma Kulilke Botan Erbane grubu da erbane çalarak eşlik etti. Yürüyüş sırasında sık sık alkış ve zılgıtlar eşliğinde 'Zimane me çanda me ye', 'Zimanê me rumeta me ye', ' Em zımane xwe duazın', 'Be Serok jiyan nabe', 'Be zîman jiyan nabe', 'Em Seroke xew duxazîn' sloganları atılarak, 'Em perwerdehiya kurdi dîxwazîn', 'Zimane me kedxe nekın', 'Dilsiz yaşam olmaz', 'Yeter artık anadilimizi istiyoruz', 'Zimane kurdi bibe zimane fermi', 'Be ziman jıyan nabe' dövizleri taşındı. Yürüyüş nedeniyle polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Polislerin, yürüyüş sırasında atılan sloganlara ilişkin sık sık DTP'li yöneticileri uyardığı gözlendi. Silopi Lisesi önünde sona eren yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Şırnak Kent Meclis Sözcüsü Kamil Acar, 'Çocuklarımızın anadilde eğitimlerini yapmaları en doğal haklarıdır. Kürt dilinin ink‰rı ve imhasına hep beraber 'Êdî bes e' diyoruz' dedi. Silopi Belediye Başkanı Muhsin Kunur da, bir millettin anadilinin aynı zamanda o milletin onuru olduğunu söyledi. DTP Şırnak İl Başkanı Halil İrmez de, 21 Eyül'de Cizre'de TZP Kûrdi'nin 'Êdî Bes e Kürt diline eğitim hakkı tanınsın' sloganıyla bir yürüyüş daha gerçekleştireceğini duyurdu.
Batman'da okullar boykot edildi
kurt_ogrenci_anadil_yuruyus3 Batman'da öğrenciler, anadilde eğitim talebiyle okulları boykot ederek, Kürtçe eğitim istedi. Yavuz Selim Mahallesi'nde bulunan Vali Zeki Şenal İlköğretim Okulu öğrencilerinin bir bölümü, anadilde eğitim talebiyle okula gitmeyerek, okulları boykot etti. Yaklaşık 50 öğrenci aileleriyle birlikte okul önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada 'Zimanê min Qedexe neke', 'Em perwerdehiya bi zimanê xwe dixwazin', 'Zorak pêşerojên pêşeroj bi ziman nabe', 'Jiyan bi kurdî xweş e' yazılı dövizler taşındı. Kürtçe açıklama yapan öğrenci Rezan Bilir, 'Ben yine anadilimi evde bırakıp okula gideceğim. Öğretmenlerimiz yine bizimle yabancı dille konuşacak. Bir saniyeliğine durun ve düşünün kendinizi benim yerime koyun ve çocuklarınızı bizim yerimize koyun bakın ne kadar zor olacak her şey' dedi. Her çocuğun kendi anadiliyle eğitim görmesi gerektiğini belirten Bilir, 'Neden her çocuk kendi anadilinde eğitim görmüyor. Bıraksınlar bizde her çocuk gibi kendi dilimizle gülelim, eğitim görelim' diye konuştu. Açıklamanın ardından çocuklara Kürtçe hikaye kitapçıkları dağıtıldı. Ayrıca Batman'da bulunan bazı okullardaki öğrenciler de okullarının önüne gelerek, 'Em perwerdehiya bi zimanê xwe dixwazin' sloganlarıyla okulu boykot etti.
Nusaybin'de öğrenciler velileriyle yürüdü
TZP Kûrdi'nin 'Êdî Bes e anadilde eğitim istiyoruz' kampanyası kapsamında Mardin'in Nusaybin ilçesinde yürüyüş düzenleyen öğrenci ve veliler, anadilde eğitim talebinde bulundu. DTP Nusaybin İlçe Örgütü önünde biraraya gelen yaklaşık 100 öğrenci Barış Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. 'Zimanê me çanda me ye', 'Zimanê me rûmeta me ye', 'Bêziman jîyan nabe', 'Zarok pêşeroje, pêşeroj bê ziman nabe' sloganları atıldığı yürüyüşte, 'Em perwerdehiya kurdi dixwazin' dövizleri taşındı. Yürüyüşe bazı öğrenciler okul kıyafetleri ile katıldı. Yürüyüş nedeniyle güvenlik önlemi alan polisler, 'Em perwerdehiya kurdi dıxwazın' (Ana dilde eğitim istiyoruz) dövizinin taşınmaması yönünde uyarıda bulundu. Uyarı üzerine polisler ile grup arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
Barış Parkı'nda sona eren yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı YDG Üyesi Sultan Akyüz Kürtçe yaptı. Akyüz, mücadelelerinin dil ve kimlik üzerinden toplumun özgürlüğü için olduğunu söyleyerek, okulların açılmasıyla birlikte dillerinin her zamanki politikalarla yine yok sayılacağını belirtti. Açıklama 'Bijî Serok Apo', 'Em zimanê xwe dixwazin', 'Zimanê me rumeta meye' sloganları ile sona erdi.
Cizre anadil eğitimi istedi
Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde 'Yeter artık Kürt diline eğitim hakkı tanınsın' sloganı ile yapılacak olan eylemler öncesinde TZP Kûrdi Cizre'de etkinlik düzenledi. Mem u Zin Kültür Sanat Merkezi'nde (MKS) düzenlenen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını MKS'li küçük çocuklar yaptı. Etkinlikte konuşan çocuklar, anadillerinin okullarda yasaklandığını belirterek, Kürtçe eğitim talebi ile yürüyüşler gerçekleştireceklerini söylediler. Çocukların ardından kısa bir konuşma yapan TZP Kûrdi Cizre Komisyonu Üyesi Mirza Roni de, 80 yıldan bu yana Kürtlerin ana dillerinin yasaklandığı ve Türkçe'nin farz kılındığını ifade etti. Kürtlerin ana dili için büyük bir mücadele içinde olmaları gerektiğini ifade eden Roni, Kürtleri duyarlı olmaya çağırdı. Konuşmaların ardından Oremar şarkısı ile coşan vatandaşlar, halay çekti.
Van'da bakan okuluna yürüyüş
kurt_ogrenci_anadil_yuruyus1 Van'da, birçok kişi çocuklarını okulla göndermezken, birçok mahallede de yürüyüş düzenlendi. Yüniplik Mahallesi'nde sabah saatlerinde okulların açılışıyla okulla gitmeyen öğrenciler velileriyle beraber kitlesel bir yürüyüş düzenledi. Sağlık Ocağı yanında biraraya gelen öğrenciler, Kürtçe dövizler taşındı. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in açılışını yaptığı Müslüm Görentaş İlköğretim Okulu'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık 'Em zimanê xwe dixwazin' ve 'Bê ziman jiyan nabe' sloganları atıldı.
Hüseyin Çelik'i protesto öğrencileri polis okula yaklaştırmayarak, yürüyüşü engelledi. Öğrencilerin okula yaklaşmasına izin vermeyen polislerle veliler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışmadan sonra grup dağıldı. Öğrenci ve veliler, Hacibekir Mahallesi'nde bulunan Dumlupınar ile Mustafa Cengiz İlköğretim Okulları önünde de anadil talepleriyle yürüyüşler yaptı. Öğrenciler yaptıkları yürüyüşten sonra derslere girmeden dağıldı. Derslerin boykot edildiği yerlerden biri olan Bostançi Beldesi'nde öğrencilerin derslere girmediği gözlenirken, Şafak Mahallesi'nde bulunan Ali Cevdet Bey İlköğretim Okulu önünde biraraya gelen öğrenciler anadil taleplerini sloganlarla dile getirdi. Öğretmenlerinde destek verdiği etkinlik mahalle arasında yapılan yürüyüşle son buldu.
Yüksekovada binler yürüdü
DTP Yüksekova ilçe binası önünde biraraya gelen aralarında Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız, Esendere Belde Belediye Başkanı Hursit Altekin, DTP'li yöneticiler, KSEK-DİSK temsilcilerinin bulunduğu binlerce kişi Ehmedi Xani Kültür Parkı'na kadar sloganlarla yürüdü. Yürüyüşte 'Biji Serok Apo', 'Bê Serok jiyan na be', 'PKK halktır halk burada', 'Vur gerilla vur Kürdistan'ı kur', 'PKK vuracak Kürdistan'ı kuracak' sloganları atan kitle, 'Em kurdin, em perverdehiya zimanê xwe dixwazin', 'Zimanê me qedexe neke', 'Bê ziman jiyan na be, zimanê me rumeta me ye' yazılı dövizler taşıdı. Yürüyüşte ayrıca 'Zimanparêzî welatparêzî ye', 'Bê ziman welatparêzî nabe' dev pankart açıldı. Yüksekova KÜRDİ-DER Şube Başkanı Besim Baykal, Kürt diline yönelik anlayışının kabul edilemez olduğunu belirtti. Öte yandan Yüksekova İlçesi'nde bugün düzenlenecek olan anadil yürüyüşüne emniyet yetkilileri 'Geçiş güzergahında yürüyüş olmaz' diyerek izin vermeyince TZP Kûrdî yetkilileri yürüyüş güzergahını değiştirme kararı aldı. Yüksekova KURDİ DER Başkanı Besim Baykal, 'Biz de bunun üzerine yürüyüş güzergahını değiştirerek Yüksekova DTP ilçe binasında bir araya gelerek Ahmedê Xani Parkı'na doğru yürüyüşe geçme kararı aldık' dedi.
Bulanık'ta kitlesel açıklama yapıldı
Muş'un Bulanık İlçesi'nde ise çok sayıda ilkokul öğrencilerin katılımıyla Bulanık Büyük Camii önünde basın açıklaması yapıldı. DTP İlçe Başkanı Osman Sönmez, 'Bütün Kürtler dilinden uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Biz artık ana dilimiz olan Kürtçe'yi istiyoruz. Kendi dilimizde eğitim görmek istiyoruz' dedi. Açıklamadan sonra kitle ilçe merkezinde Kürtçe sloganlarla yürüyüş düzenlendi. Grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
Hatay ve İskenderun'da da boykot
Hatay'ın Dörtyol, Erzin ve İskenderun ilçelerinde çok sayıda öğrenci TZP Kûrdi'nin yürüttüğü kampanya kapsamında okulu boykot etti. Okula başlamak için Türkçe öğrenmek zorunda kaldıklarını belirten Kürt öğrencilerden Nurşin Esen, 'Günlük yaşamımızda iki ayrı dil konuşmak zorundayız. Bu zorunluluk iki dili de eksik öğrenmemize ve eksik konuşmamıza neden oluyor. İyi bilmediğimiz bir dilde eğitim görmek de zor olduğundan başarısız oluyoruz' dedi. Hebun Baran ise, 'Biz de artık kendi dilimizde okumak ve yazmak istiyoruz. Bizim dilimiz de özgür olsun' diye konuştu.
Kurtalan: Herkes sahip çıksın
Siirt'in Kurtalan İlçesi'nde de yürüyüş düzenlendi. DTP Kurtalan İlçe binası önünde bir araya gelen kitle burada davul ve arbaneler eşliğinde bir süre halay çekti. Daha sonra geçilen yürüyüşte, 'Em Zimanê Dayika xwe dıxwazi, zimane me rumetameye', 'Anadilimde eğitim istiyorum', 'Anadilime yasal güvence', 'Disa disa serhildan seroke me Öcalan', 'Biji serok Apo', 'Em zimane xwe dixwazin' sloganları attı. Batman yolu üzerinde bulunan Saat Kulesi'ne kadar süren yürüyüşün ardından açıklama yapıldı.
Batman'da mitinge çağrı
Eğitim Sen Batman Şube Başkanı ve Miting Tertip Komitesi üyesi Selim Aratemur, 10 Eylül'de Batman'da yapılacak 'Anadilde Eğitim İstiyoruz' mitinginin hazırlıklarının sona erdiğini belirterek, tüm yurttaşları mitinge çağırdı. '21. yüzyılda olunmasına rağmen Kürt dili her türlü haktan yoksun' diyen Aratemur, Batman'da 10 Eylül'de 13.00 ile 18.00 saatleri arasında Musa Anter Halkevi önünde 'Anadilde Eğitim İstiyoruz' mitingine herkesi davet ettiklerini ifade etti. Mitinge, Eğitim Sen, Ses, Petrol İş, Genel İş Batman şubeleri ile Göç-Der ve çok sayıda sivil toplum örgütlerinin de katılacağını belirten Aratemur, mitingin barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diledi.
İHD ve Eğitim Sen'den destek
TZP Kûrdi'nin başlattığı 'Anadilde eğitim istiyorum' kampanyasına İHD ve Eğitim Sen Adana şubeleri de destek vererek, Kürtlere asimilasyon politikalarına 'Dur' demek için anadilleriyle konuşmaları yönünde çağrıda bulundu. İHD Adana Şube Başkanı Etem Açıkalın, 'Anadilde eğitim istiyorum' kampanyasını desteklediklerini dile getirerek, Kürtlerin kendi anadillerinde konuşmaları, yazışmaları ve kendilerini ifade etmelerinin demokratik hakları olduğunu söyledi. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa ise Türkiye'de anadilde eğitim sorununun her geçen gün daha da derinleştiğini söyledi. Boğa, 'Yeni anayasa tartışmalarının olduğu bu günlerde, dillerin korunmasıyla ilgili anayasada belli ibarelerin yer alması gerekiyor. Türkiye'de herkesi Türk olarak görmek tamamen asimilasyoncu zihniyetin ürünüdür' dedi.
Batıda hem boykot hem heyecan vardı
Anadilde eğitim talebiyle Bölge'de öğrenciler ilk gün okul boykotu yaparken, Batı'da da yer yer Kürt öğrenciler ders başı yapmayarak, anadilde eğitim talebinde bulundular. Özellikle İstanbul'da ilk gün okula gitmeyen öğrenciler, anadilde eğitime olanak tanınmasını talep ettiler. Kısmi boykotlar haricinde 2008-2009 eğitim öğretim yılı Batıda renkli görüntülere yol açtı. Öğrencilerin arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuştukları için mutlu oldukları görüldü. 2008 2009 eğitim öğretim yılının başlamasıyla, sabah saatlerinden itibaren öğrenci ve veliler tatlı bir heyecan yaşadı. Okul bahçelerinde sıraya giren ve derse girmek için sabırsızlıkla bekleyen öğrenciler, en çok okul arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlediklerini belirtti. Öğrencileri bu heyecanlı günlerinde velilerin de yalnız bırakmayarak okullara geldikleri görüldü. Okul bahçesi dışında tören izleyen veliler çocuklar sınıflara alınıncaya kadar bekledi. Öğrenciler sınıflara girerken güle oynaya büyük bir coşku yaşadı. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı uygulaması çerçevesinde öğrenciler, ders kitaplarını masalarının üzerinde hazır buldular. Trabzon'un Yıldızlı beldesinde ise yaptırılan ilköğretim okulu, kayıt alınmasına rağmen eksiklikleri nedeniyle açılmayınca, öğrenciler dersbaşı yapamadı. Bolu'nun Düzce ilçesinde ise, Bölge'den fındık toplamaya gelen işçilerin çocukları, okullarından uzak oldukları için dersbaşı yapamadılar. ALTERNATİF

1 Yorum:

Anonymous said...

Hello mates, nice article and nice arguments commented at this place,
I am truly enjoying by these.

Here is my website; cellulite treatment reviews