Özgürlüğe daha yakınız, Sesimiz Ankara’ya, Bağdat’a, Tahran ve Şam’a gitsin!

festival20088

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar birkez daha “Kürdistan’a Barış Öcalan’a Özgürlük” istedi. Kürt Kültür Festivali’nde onbinlerce kişi, “sesimiz Ankara’ya, Bağdat’a, Tahran ve Şam’a gitsin” dedi.

Kürdistanlılar, işgal, inkar ve imhaya karşı demokratik çözüm ve barışı bir kez daha haykırdı. Bütün Avrupa merkezlerinden Gelsenkirchen’e akın eden Kürtler, Kürtlerin tercihini, hem Türk devletine hem de onu destekleyenlere varlıklarıyla anlattı. Bu yıl “Kürdistan’a Barış Öcalan’a Özgürlük” sloganıyla düzenlenen ve Halil Uysal’a adanan Uluslararası Kürt Kültür Festivali, Türk devletinin bütün karalama kampanyası ve Alman devletinin engelleyici tutumuna rağmen onbinleri buluşturdu. Festival’e katılanlar, katliamlar ve operasyonlar ile Kürtlerin yokedilemeyeceğini, susturulamayacağını bir kez daha ifade etti. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın alana yansıtılan görüntülü mesajı, Kürdistanlılarda büyük coşku yarattı.
16. Uluslararası Kürt Kültür Festivali, önceki gün Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde yapıldı. Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) tarafından “Kürdistan’a Barış Öcalan’a Özgürlük” sloganı altında organize edilen Festival, gazeteci-yönetmen-gerilla Halil Uysal’a (Dağ) adandı. Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Almanya’da yaşayan onbinlerce Kürdistanlı ve dostları, ‘bu yıl katılım olmayacak’ propagandasına inat; yağmura rağmen Festival’in yapıldığı Trabrennbahn’e(hipodrum) akın etti. Ayrıca geçen hafta Cumartesi günü Bonn kentinde start alan uzun gençlik yürüyüşü de Festival alanında noktalandı.

‘Kürdistan’a barış, Öcalan’a özgürlük’
Festival’in ana programı saat 13:00’da başladı. Önceden duyurulduğu gibi Festival alanında büyük sahnenin yanı sıra iki yan sahne de kurulmuştu. Ana sahnede “Kürdistan’a Barış, Öcalan’a Özgürlük” pankartı dikkat çekerken, yan sahnelerde de “Dilimizin Sınırı Dünyamızın Sınırıdır” ve “Tecride Son Verilsin” yazılı pankartlarla temel mesajlar verildi. En önde geleneksel kıyafetleri ile yer alan Kürt kadınları, sarı, kırmızı, yeşil renklerle dikkat çekti. KCK Önderi Abdullah Öcalan’ın resimleri ve KCK bayraklarını taşıyan kitle, sık sık Öcalan lehine sloganlar attı. Kürtler her yıl olduğu gibi bu yıl da barış ve özgürlük istediklerini vurguladı. Konuşmalar, taşınan döviz ve pankartlar, ulusal kıyafetler, bayraklar, alkışlar, zılgıtlar ve sloganlarla Kürdistan’ın işgalcilerine mesajlar verildi. Kürtlerin hiçbir şekilde işgali kabul etmeyeceği ve mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceği kararlılığı dile getirildi. Almanya ve genel olarak Avrupa’nın Kürt politikası da atılan sloganlarla kınandı. Yapılan konuşmalarda, Roj TV yasağı, Türk ordusunun operasyonları ve Avrupa’nın Türkiye’ye verdiği desteğe sert tepki gösterildi.
‘Sesimiz Ankara’ya gitsin’
Festival’in açılış konuşmasını YEK-KOM Başkanı Ahmet Çelik yaptı. Çelik, “Hepimiz buradan barışı haykıralım. Sesimiz Ankara’ya, Bağdat’a, Tahran ve Şam’a gitsin” dedi. Kerkük üzerindeki oyunlara ve İran’ın idam politikasına işaret eden Çelik, Kürtlerin kenetlenmesini istedi. “Kürdistan’daki işgale ve ekonomik talana Êdî Bes e” diyen Çelik, Kürtlerin artık köle olarak yaşamayacağının altını çizdi. Çelik, “Eski Kürt yok artık. Kürtlerin Öcalan’ın özgürlük felsefesi ile özgürleşiyor” dedi. Daha sonra Halil Uysal anısına sinevizyon gösterimi sunuldu. Gösterim esnasında binlerce kişi “Şehid Namirin” sloganı attı.festival200821
Ana programda konuşma yapan diğer isimler şunlardı: Berlin Kürdistan Dayanışma Komitesi Basın Sözcüsü Dr. Nick Brauns, Almanya Barış Konseyi sözcüsü Peter Strusky, Kürt kurumları adına Ahmet Aktaş, Sol Parti Eşbaşkanı Lothar Bisky, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna. Ayrıca KCK Önderi Abdullah Öcalan’ın ve KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan’ın mesajları sinevizyon gösterimi eşliğinde sunulurken, Koma Jinên Bilind (KJB) ve Komalên Ciwanan’ın mesajları da okundu.
Dr. Brauns: Utanıyoruz
Ana sahnede halka hitap eden Dr. Nick Brauns, Almanya’nın Türkiye’ye askeri yardımını kınayarak, “Newroz’da Kürdistan’da Alman panzelerinin kullanıldığını gördük ve bundan çok utandık” dedi. Almanya’da 15 yıldır devam eden PKK yasağının anlamsız olduğunun altını çizen Dr. Brauns, yasağın derhal kaldırılmasını istedi.
‘Savaş derhal durmalı’
Festival’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Peter Strusky ise konuşmasında şunları ifade etti: “İlk defa kalabalık bir yerdeyim ve çok mutluyum. Kürtlere terörist diyorlar. Ben bugün Avrupa’da bir kültür görüyorum. Bize gitmeyin diyorlar. Burada barış isteyenler var. Türkiye’de Kürtlere karşı geliştirilen savaş derhal durdurulmalı. Herkesin kendi dili ve kültürünü yaşama hakkı vardır. Bu hakları Türkiye’de göremiyorum.”
Kürt kurumları adına
Kürt kurumları adına konuşan Ahmet Aktaş da şunları söyledi: “Bütün kurumlarımızın burada birarada olmasının bir sebebi vardır. Bizi inkar edenler, bizi yok etmek için bütün güçlerini harcıyorlar. Türk, Suriye, İran devletleri dünyanın gözü önünde bizleri katlediyorlar. Bu nasıl insanlık? Biz varoldukça gerilla ve Önderliğimiz ile olacağız. Bizi bölmeye çalışıyorsunuz ama bunu başaramayacaksınız. Önder Apo özgür olana kadar mücadelemiz sürecek.”
‘Yeni bir anayasa yapılmalı’
Onbinleri selamlayarak konuşmasına başlayan Sol Parti (Die Linke) Eşbaşkanı Lothar Bisky, Kürt halkına karşı uygulanan baskıları kınadı. Bisky, “Türkiye’de yeni bir anayasanın yapılmasını istiyoruz. Türkiye AB’e girmek istiyorsa, bunu yapmak zorundadır” dedi. Almanya’nın Roj TV yasağını da kınayan Bisky, şu değerlendirmede bulundu: “Düşünce özgürlüğüne uygulanan bir yasaktır. Kürt halkının dilini yasaklamak ve Türkiye’ye destek sunmaktır. Almanya bugün Kürtleri sınırdışı ederek, işkenceye gönderiyor. Sınırdışı durdurulmalıdır.”
‘Daha fazla mücadele’
Ana sahnede halkı selamlayan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ise Avrupa’da yaşayan Kürt halkına çözüm için daha fazla mücadele çağrısında bulundu. Ayna, “Sizler ülkenizde gerçekleştiremediğiniz festivali burada gerçekleştirerek, ben varım, buradayım diyorsunuz” dedi. Ayna, devamla şöyle konuştu: “Artık gidecek yerimiz yok. Kürdistan’da zulüm gördük, Türkiye metropollerine kaçtık, orada zulüm gördük; Avrupa’ya kaçtık ama Avrupa’da da zulüm görüyoruz. Terörist ilan ediliyoruz, yasaklanıyoruz. Artık yönümüz vatanımız olmalı, bizler kendi ülkemizde demokrasiyi kuracağız.”
Tüm kadınlara çağrı
Ayna’nın konuşmasının ardından okunan KJB mesajında şu noktalara dikkat çekildi: “Kürdistan’da yürütülen kirli savaş ulusal değerlerimizi hedeflediği kadar kadın özgürlük mücadelemize karşı da geliştirilen bir saldırıdır. Erkek egemenlikli, devletçi zihniyet gerçeği kadına özgür iradesi ile yaşama hakkını tanımadığı gibi günlük olarak da şiddeti acımasız bir şekilde dayatmaktadır.
festival20087 Tüm bunlara Êdî Bes e diyerek, onurlu yaşamı yükseltmek ancak güçlenen kadınla mümkündür. Tüm kadınları, Önderliğimizin özgürlüğüne kilitlenerek, özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz.” Ardından okunan Komalên Ciwanan’ın mesajında, Kürt gençlerin Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü konusunda öncü rol oynayacağı vurgulandı.
Öcalan: Halkıma karşı sorumluyum
KCK Önderi Abdullah Öcalan’ın sinevizyon gösterisi eşliğinde sunulan mesajı ise halkın “Bijî Serok Apo” sloganları, zılgıt ve alkışlarla karşılandı. Öcalan mesajında, demokratik kültürün yoksunluğunun maliyetine işaret etti. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemle çözülebileceğini hatırlatan Öcalan, “Türkiye demokratik adımlar atılmazsa Iraklılaşma, Lübnanlaşma kaçınılmaz olacaktır. Halklar birlikte hareket etmezse hepimiz kaybederiz” dedi. Öcalan mesajında kendi konumuna da değindi: “Zor koşullarda da olsa halkımın özgürlük, demokrasi mücadelesine katkı sunmaya çalışıyorum. Benim halkıma karşı sorumluluğum var, bir halkın kaderi söz konusu. Burada tarihi sorumluluklarım var, bunları görerek davranıyorum.”
‘Aleviler sessiz kalmasın’
Yan sahnede konuşma yapan Demokratik Alevi Federasyonu Temsilcisi Hakkı Dakni ise “Alevi yolu, hak ve vicdan yoludur” diyerek, Kürdistan’da hala devam eden kirli savaşa karşı sessizliğini koruyan Alevi kurumlarını eleştirdi.
Zengin kültür programı
Festival’in kültür programında ise sanatçılar Kawa, Diyar, Hesen Şerifi, Hani, Farqin, Venge Sodiri ve Cemil Koçgün ana sahnede müzik dinletisi sundu. Baran Kültür Evi’ne bağlı 60 kişilik halkoyunları ekibi de ana sahnenin önünde Kürdistan’ın değişik yörelerine ait oyunları sergiledi.
Yan sahnelerde ise şu isimler sahne aldı: Koma Kelaşin (Paris), Koma Rizgar, Narinxan, Sipan, Çocuk Halkoyunları Ekibi (Grevenbroich), Dezz Deniz, Zeynep, Silbis û Tari (İsviçre), Tiyatro-Jin (Frankfurt), Kadın Dengbejler, Semah Ekibi (Dortmund Aleviler Birliği Derneği), Koma Hezex, Koma Dem (Avusturya), Fevzi Kılıç, Hejar Temo, Halk Oyunları Ekibi (Baran Kültür Evi), Genco, Ali Gül (Marsilya), Leyla Kasım, Amed, Berbang, Rauf Keleş, Axin(Paris), Newaya Elende, Mehmet Karaca, Roni, Serdar, Leyla (Hannover), Mervan Sabri, Welat (Essen), Şarik Apo, Seydaye Karkeri, Robin Kurd, Halk Oyunları Ekibi (Akademi), Xemdar, Destan, Hozan Cemil, Beşir Êzidî, Koma Agire Roje, Koma Sansar, Zübeyir Salih, Simar, Grup Seyran, Pop Kültür Kürdistan, Ednan Heydo. Otobüsler ve özel araçları ile gelen onbinlerce kişi, sahneden yükselen müzik eşliğinde halaylar çekti, sloganlar attı.
Faşistlerin provokasyonu
Bu arada Gelsenkircken’in Katernberg Caddesi’nde biraraya gelen Türk faşistleri, bazı arabaların camlarını kırıp, lastiklerini patlarak provokasyon girişimlerine start verdi. Kürt gençleri de müdahale etmeye kalkışınca polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Birkaç polisin, üniformalarını çıkararak, şeflerine, ‘Biz de Kürdüz. Aynı coğrafyadan geliyoruz. Halkımıza saldıramayız’ demesi dikkat çekti. Güvenlik önlemlerine rağmen engellenemeyen ırkçı gruptan üç kişi gözaltına alınırken; yaralanan bir kişi de hastaneye kaldırıldı.
Naziler de saldırdı
Almanya’nın Hannover kentinden katılan Kürdistanlılar da, dönüş yolunda Nazilerin saldırısına maruz kaldı. Kürtleri taşıyan iki otobüsün Hamm’daki benzin istasyonunda saat 22:30’da mola verdiği esnada camları kırıldı. Saldırıya tepki gösteren Kürt gençleri döven Naziler, polis olay yerine gelene kadar kaçtı. Saldırganların yakalanıp yakalanmadığı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
Çatı partisi tartışıldı
Festival’de ilk kez program kapsamında panel gerçekleştirildi. Gazeteci Baki Gül’ün yönettiği ‘Demokrasi Güçleri ve Çatı Partisi’ konulu panele konuşmacı olarak DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Dr. Işık İşcanlı, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Başkanı Hüseyin Avgan, Avrupa Barış Meclisi Sözcüsü Murat Çakır ile avukat Mahmut Şakar katıldı. Panelin birinci bölümünde görüşlerini ve çalışmalarını açıklayan konuşmacılar, ikinci bölümde dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
E.ALIÇPINAR-N.BÜYÜK-A.KARAÇOBAN-M.ZAHİT EKİNCİ-B.YAĞIBASAN-S. ÖZTÜRK/GELSENKİRCHEN

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: