AKP hezimete kolları sıvadı

AKP, CHP ve MHP’nin ittifakı ile tezkerenin geçmesi bekleniyor. Savaşa karşı çıkan DTP ise geçen bir yılı soruyor. Bir yılık sınır ötesi savaş yetkisini bozgunlarla ve sivil alanları bombalamakla geçiren Türk ordusu, bir yıl daha Türkiye Meclisi’nden suç ortaklığı istedi. Türk egemenlik sisteminin yeni özel savaş aygıtı olarak nitelenen AKP hemen kolları sıvadı. Başbakanlık tezkeresi Meclis’e sunuldu.

Türk ordusu, son üç yılda ‘sınır ötesinde saldıramıyoruz onun için PKK’ye karşı etkili olamıyoruz’ propagandası yapıyordu. Bütün Türk stratejistler, Türk ordusunun sınır ötesi operasyonla PKK’yi bitireceğini iddia ediyorlardı. Seçimleri arkasında bırakan AKP Hükümeti de Türk ordusunun saldırganlığını sınır dışına taşırması için kolları sıvadı. Önce ABD’nin onayı ve desteği ardından AB’nin ‘yanınızdayız’ mesajı alındı. Bölge devletleri aktif destek taahhüt etti ve ABD’nin de katkısıyla Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi etkisizleştirildi. Bunun üzerine hazırlanan Başbakanlık tezkeresi Meclis’e sunuldu. DTP Grubu, İstanbul Milletvekili Ufak Uras ve daha sonra CHP’den ayrılacak olan Ankara Milletvekili Eşref Erdem’in dışındaki milletvekilleri, savaş tezkeresine ‘evet’ dedi. Tezkere, 19’a karşı 507 oyla Türkiye Meclisi’nde kabul edildi. erdogan_akp_asker_chp_devlet_cenaze
Tezkerinin süresi 17 Ekim 2008 tarihinde bitiyor. Bu sürenin bitmek üzere olması asker ve hükümeti de harekete geçirdi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un geçtiğimiz günlerde ‘seçilmiş’ medya temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde, hükümetle mutabık olduklarını dile getirmesinin ardından, hükümet de tezkereyi uzatacağını açıklamıştı. Sınır ötesi savaş izninin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, dün itibariyle Türkiye Meclisi’ne sunuldu. Tezkerede şöyle denildi: “...hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe belirlenecek şekilde, TSK unsurlarının, Irak’ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere, Irak’ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi ve görevlendirilmesi için Anayasa’nın 92. maddesi uyarınca Genel Kurul’un 17 Ekim 2007 tarihli kararıyla Hükümete verilen 1 yıllık izin süresinin, 17 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle uzatılmasını Anayasa’nın 92. maddesi uyarınca arz ederim.’’


KCK uyarmıştı


Birinci tezkerenin kabulü öncesi Koma Cîvakên Kurdistan(KCK) yetkilileri, Türk ordusunun Güney Kürdistan’a girmesi halinde bataklığa saplanacağı uyarılarında bulundu. Gerillanın her boyutuyla hazır olduğunu ve ordunun Güney’de ezici bir darbe alacağını dile getiren KCK yetkilileri ‘hodri meydan’ dedi. Uyarılara rağmen, Türkiye Meclisi kulaklarını Kürtlerin tüm talep ve seslerine karşı kapatmıştı.
Tezkere kararının ardından insan hakları kuruluşları, sivil toplum örgütleri, aydınlar, DTP, ÖDP, EMEP, SDP ve Türkiye Barış Meclisi sert tepki göstererek, tezkereyi yaptıkları eylemlere protesto etmesinin de hiçbir hükmü olmamıştı.
İlk bozgun Oramar’da
Karar ardından yetkinin ne zaman orduya verileceğinin tartışıldığı 21 Ekim günü Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne bağlı Oramar(Dağlıca) bölgesinden Güney Kürdistan’a geçmek isteyen Türk ordu güçleri pusuya düşürüldü. Yaşanan çatışmalar sonucunda 8 asker esir alınırken, 35 asker öldü çok sayıda asker de yaralandı. ‘Köklerini kazıyacağız’ diyen Türk Hükümeti, ordusu ve medyası Oramar eylemi sonrası ilk bozgununu yaşamış oldu. Neye uğradığını şaşıran Türk devleti, Kürtlerin yaşadığı metropollerde linç kampanyası başlattı. Türkiye Başbakanı Erdoğan, 28 Kasım’dan itibariyle sınır ötesi yetkisinin TSK’de olduğunu açıkladı.zap_donusu_turk_asker
‘Zap zaptedilemedi’
Dağlıca eylemi ile kamuoyundaki güveni zedelenen Türk ordusu, 22 Şubat’ta 8 günlük günlük karadan işgal operasyonu başlattı. “Güneş harekâtı” adını verdikleri işgal operasyonunda ancak 4. günde Zap sınırlarına gelinebildi. Orada adeta çakılıp kalan Türk ordusu, işgal operasyonunu 8 gün sürdürebildi. “Zapı zaptettik” manşetleri ile zafer naraları atan Türk medyası askerlerin sınır hattından Türkiye’ye giriş yaptıkları görüntüler karşısında şok oldu. 125 askerin öldüğü ve yüzün üzerinde askerin de yaralandığı işgal operasyonu boyunca 9 HPG gerillası da yaşamını yitirdi. Daha önce 24 sınır ötesi kara saldırısı yapan Türkiye, 25’inci de büyük bir hezimet yaşamıştı. Hezimetin yarattığı şaşkınlık, Türk ittifakında gerilim yarattı. CHP ve MHP’nin şaşkınlığı Türk ordusunun fırçasıyla dindirildi.
Bezele baskını
Oramar baskını ve işgal operasyonunun başarısızlıkla sonuçlanmasının etkileri henüz geçmeden HPG gerillaları 11 Mayıs’ta Bezelê Karakolu’na baskın düzenledi. 100’ü komando toplam 250 askerin bulunduğu Bezelê Karakolu’na yönelik gerçekleşen baskında karakolun büyük bir kısmı imha edilirken, karakolun 4 binası, cephanelik ve çevresinde bulunan 7 askeri çadır alev alarak yanmıştı. HPG kaynakları, baskın sonrası 29 askerin öldüğünü, 11 askerin yaralandığını bildirirken, baskın sonrası 2 HPG’linin de yaşamını yitirdiğini duyurdu. İşgal operasyonunun başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından hava saldırılarına hız veren Türk ordusu uzun süre savaş uçakları ile özellikle Zap bölgesini bombalarken; bu saldırılar da büyük bir fiyaskoyla sonuçlandı. Saldırılardan umduğunu bulamayan Türk ordusu Kuzey Kürdistan’daki operasyonlarına hız verdi. Tezkerenin kabul edildiği Ekim ayından bu yana Kürdistan genelinde yoğunlaştırılan operasyonlarda HPG kaynaklarına göre; bin 107 asker öldü, 142 HPG’li yaşamını yitirdi.
HABER MERKEZİ



Yine ‘evet’ diyecekler
MHP Grup Başkan vekili Oktay Vural: Geçen sınır ötesi operasyona ilişkin eleştirilerimiz var. Bütün bunları Genel Kurul’da tezkere görüşmeleri sırasında bir kez daha dile getireceğiz. Ancak tezkere konusundaki tutumuzu, geçen tezkeredeki gibi sürdüreceğiz.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: Türkiye’nin elinde gerektiğinde sınır ötesi operasyon için tezkere bulunmalı. Ancak yeter ki bunu uygulasınlar. Yetkiyi almak kadar kullanmak da önemli.

AKP’nin 75’leri: Geçen oylamada merak konusu olan AKP’nin 75 ‘Kürt kökenli’ milletvekili, ‘savaşa evet’ demişti. Bu oylamada da farklı bir tutum almaları beklenmiyor.
DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan: Defalarca denenmiş, sonuç alınmamış, çok insanımızın canını yitirmesine sebep olmuş bir durumu yeniden ülkemizin gündemine getirmek, daha çok insanımızın kanının akmasına sebep olmuş bu yöntemi yeniden tartışıyor olmaktan üzüntü duyuyoruz. Bu yöntem çok denendi. Her Genelkurmay Başkanı kendisinden mi başlatmak istiyor, bunu sınamak mı istiyor doğrusu insan bunu merak ediyor ama ortada olan bunun çok denenmiş bir yöntem olduğu. 25 kez denendi, 26’ncısı düşünülüyor. Son operasyonda yaşananların acısını unutmuş değiliz. Yeni bir operasyonun kimseye faydası yok. Herkesin daha çok acı çekmesinden başka işe yaramaz.
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: