Ergenekon sanığı General Şener Eruygur'u tahliye eden mahkeme, Alternatif Gazetesi'ni kapattı. Erdoğan'ın Doğan Grubu'na saldırısını 'faşizm' olarak değerlendirenler ise, sessizliği tercih ettiler
Bir gazete daha
Kürtlere yönelik tasfiye konseptlerinin yürürlükte olduğu, sınırötesi operasyon hazırlıklarının yapıldığı bir dönemde Kürt basınına yönelik baskılar da kesintisiz bir şekilde sürüyor. Alternatif Gazetesi 20 Eylül'de, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 ay süreyle kapatıldı.
Sessiz kaldılar
Erdoğan'ın Doğan Grubu'na yönelik 'boykot' çağrısını 'faşizm' olarak değerlendiren basın-yayın organları ve basın örgütleri, Alternatif Gazetesi'nin kapatılmasına karşı sessizliğini korudu. Öte yandan Özgür Halk Dergisi de dün kapatıldı. Dergiye yönelik baskılar sürüyor.
Doğan Grubu olunca olağanüstü toplantı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, Basın Senatosu, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Çağdaş Gazeteciler Derneği, Doğan Grubu için bugün olağanüstü bir toplantı düzenliyor. Ancak bu örgütlerden sadece Çağdaş Gazeteciler Derneği Alternatif'in kapatılmasını kınadı. Dernek, Alternatif'in durumunu toplantıya taşıyacağını duyurdu.
Sansür kesintisiz sürüyor
Kürt sorununda tasfiye konsepti kapsamında çözümsüzlüğün derinleştirildiği, sınırötesi operasyon hazırlıklarının yapıldığı, Kürtlere yönelik baskıların arttığı, Bölge'de hak ihlallerinin ve işkencenin sistematikleştiği bir dönemde Alternatif Gazetesi kapatıldı. Gazetenin yayını, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 20 Eylül'de, 3713 sayılı kanunun 6/son maddesi gereğince bir ay süreyle durduruldu.
Ağustos 2006'dan Eylül 2008'e kadar aynı gerekçelerle, Ülkede Özgür Gündem, YedinciGün, Öteki Bakış, Yaşamda Demokrasi, Haftaya Bakış, Toplumsal Demokrasi, Gerçek Demokrasi, Gündem, Güncel, Azadiya Welat, Yaşamda Gündem, Yeni Bakış gazeteleri toplam 34 kez kapatılmıştı. Bu arada Alternatif Gazetesi hakkında kapatma kararı veren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, bir gün sonra Ergenekon sanığı Orgeneral Şener Eruygur için tahliye kararı veren mahkemedir.
Gazetelerin kapatıldığı Türkiye'de basın kuruluşlarının ve yayın organlarının tavrı ise oldukça düşündürücü. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Doğan Medya Grubu arasındaki rant kavgasında 'basın özgürlüğü ve demokrasiden' dem vuran basın-yayın organları ve meslek kuruluşları, Alternatif Gazetesi'nin kapatılması karşısında sessizliği tercih etti. DİHA'nın gazetenin kapatılması karşısında görüşlerini almak istediği kuruluşların verdiği yanıtlar, şöyle:
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti : Sekreter, Başkanımız burada değiller cep numarasını veremiyoruz. Notunuzu iletiriz. Yanıt verilmedi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası : Sekreter; Yetkili kimse yok. Cep numaralarını veremiyoruz. Numaranızı ve notunuzu bırakın sizi arayalım. Aramadılar.
Basın Konseyi Oktay Ekşi: Telefonlarımıza cevap verilmedi.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin: Sekreter; 'Sedat bey toplantıda. Pazartesi günleri yoğun oluyor. İsterseniz biz size mail adresi verelim ona mail atın.' Verilen adrese mail atıldı yanıt h‰l‰ gelmedi.
Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni: Yusuf Ziya Cömert: Sekreteri; 'Kendisi şuan telefonla görüşüyor. Her iki hattı da meşgul, Numaranızı alalım, notunuzu iletiriz.' Yanıt verilmedi.
Birgün Gazetesi Yazıişleri Müdürü İlker Yaşar: 'Alternatif gazetesi ile ile aynı kulvardayız. Ama görüş istiyorsanız ben veremem. Siz İbrahim Aydın beyden görüş alın.' İbrahim Aydın ile görüşmek istedik fakat sekreteri, 'İbrahim Bey, şuan müsait değil , biz notunuzu iletiriz' dedi. Yanıt alamadık.
Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan : Sekreteri; 'İsmet bey Avrupa'da. Cebini veremiyoruz. Biz size döneriz.' Dönmediler.
Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan: Alternatif Kapatıldı ne düşünüyorsunuz? diye sorunca 'Öyle mi? Hımm. Ben hiç bir konuda görüş vermem, ben kendim yazarım, haberle de ilgileneceğiz' diyerek görüş vermedi.
Vatan Gazetesi Genel Yayın Müdürü Tayfun Devecioğlu: Sekreteri : Kendileri prensip gereği görüş bildirmeyeceklerini söyledi.
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yöntmeni İbrahim Yıldız: Sekreteri; 'Yerinde yok. Sonrası da yemeğe gidecek. Biz notunuzu kendisine iletiriz' dedi. Yanıt verilmedi.
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök: Sekreter; 'Ertuğrul bey toplantıda. Yok yok, dışarıda. Ayyy, yayın kurulu toplantısında. Cebinizi verin size geri dönelim.' Yanıt verilmedi.
'Alternatif'in özgürlüğü tüm basının özgürlüğüdür'
Evrensel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat: Kürtlerin talebini dile getiren gazetelerin kapatıldığı bir süreçten geçiyoruz. Basın özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına tamamen aykırı gelişen bu sürecin, hukukun, siyasetin baskısı altında gerçekleştiğini görmek için araştırmaya gerek yok. Basın meslek örgütlerinin, gazetelerin tepkileri ortaya koyması gereken bir sorumluluk söz konusu. Bu konuda bir tepki göremiyorum. Diğer taraftan Türkiye'de Kürt sorunu bir Türk sorunu ise Alternatif'in özgürlüğünü de Türkiye'deki tüm basın kendi özgürlüğü olarak görmeli. Aydın Doğan ile Başbakan arasındaki kapışmaya baktığımız da Başbakanın boykot çağrısına karşı çıktılar. Doğan Grubu da kendi konusunu basın özgürlüğü konusuna getirdi. Bu gazetenin kapatılmasına ilişkin tek satır görmüyoruz.
Ahmet Türk: Sessiz kalmayacağız
DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk: Türkiye'de bir toplumsal realite var, bu da Kürt realitesidir. Bu gerçeklik, gerçekten can alıcı ve önemli bir noktada olmasına rağmen resmi ideoloji, Kürtleri susturmaya yönelik bir bakıştır. Bugün Kürt haklının demokratik talebini topluma yansıttığı için adeta gazetemiz Alternatif hedef haline getirilmiştir. Aslında bir süreden beridir güdülen siyasetin, statükocu anlayışın bir ürünü olarak önümüze çıkıyor. Çağdaş demokratik değerlerden söz ederken gerçekten şoven, milliyetçi bir yönetim anlayışı ile karşı karşıyayız. Kürtlerin özgür geleceğinden söz ettiğimiz için adeta hedef halindeyiz. Ama halkımız ile bizler çok kararlıyız, tüm bu anlayışlara rağmen, Kürtlerin susturulmak istenmek istendiği bu dönemde biz de Kürtlerin seslerini daha özgür bir şekilde yansıtmaları için sesimizi duyuracağız. Halkımızın gazetemize ilişkin yürütülen politikayı deşifre edeceğine inanıyorum. Burada gazetemize bu yaklaşımın çok ciddi bir şekilde eleştireceğine, seslerini tüm dünyaya ve kamuoyuna yansıtacağı inancındayım. Gazetemize yönelik antidemokratik durumu olabildiğince gündeme getireceğiz ve seslendireceğiz.
Emine Ayna: Gazetemizi sahiplenelim
DTP Eşbaşkanı Emine Ayna: Türkiye'de dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş basın kirliliği yaşanıyor. Şu anda Alternatif ve Evrensel gibi birkaç gazete dışında, diğer gazeteler kirliliğe ve ekonomik ranta bulaşmış durumda. Hem de dünyada örneği görülmemiş bir şekilde savaşa alet olmuş durumundalar. Tamamen savaş konseptine göre hareket eden, emir komuta zinciri içinde hareket eden bir basın zinciri var. Böyle bir basının hakim olduğu bir ülkede özgür basın yıllardır mücadele veriyor, birçok şehit verdi. Özgür basını yaşatamaya çalışanlar, bir çok kez kapatılma durumunu yaşadılar, neredeyse çıktığı gün kapatılan bir gazete haline geldi. Alternatif de özgür basın olmanın bedelini ödüyor. Özgür basının savunan tüm kesimlerin ve özellikle Kürt halkının buna vereceği en güzel cevap Alternatif ve benzeri gazetelerin tirajını yükseltmek olacaktır. Özellikle Diyarbakır'da veya Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı ve savaşı birebir hissetiğ yerlerde Alternatif ve benzeri gazetelerin üzerine hiçbir şey olmalı ve en güzel cevap sahiplenme olacaktır. Ben arkadaşları kutluyorum ve daha iyisini daha güzelini yapacaklarına eminim.
0 Yorum:
Post a Comment